Treść zadania

annz21

ZAD1) Estry ich znaczenie i zastosowanie
ZAD2) WIĄZANIE PEPTYDOWE
ZAD3) Porównaj glukozę i fruktoze grupa ketonowa i aldechydowa
ZAD4) Scharakteryzuj kwas mlekowy i salicylowy
ZAD5) Co to są aminy i amidy


dam 35 za szybką odpowiedż

Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.

Najlepsze rozwiązanie

  • 1 1

    zad4
    kwas salicylowy
    nazwa chemiczna: kwas 2-hydroksybenzoesowy
    Białe igły lub biały krystaliczny proszek
    ostrożnie ogrzewany ulega sublimacji
    Łatwo rozpuszcza się w etanolu . Trudno w wodzie ale dobrze w wodzie gorącej
    działa drażniąco na oczy , drogi oddechowe i skórę
    wzór sumaryczny C7H6O3
    zastosowanie:
    - do produkcji kwasu acetylosalicylowego (aspiryny)
    - jako środek dezynfekujący (np. spirytus salicylowy)
    -keratolitycznie (w lekach na trądzik)


    kwas mlekowy
    wzór sumaryczny C2H4OHCOOH
    klarowna lepka ciecz ciemnożółta lub przezroczysta
    bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie i alkoholu
    jest całkowicie przyswajalny przez ogranizm
    dzięki właściwościom bakteriologicznym hamuje rozwój szkodliwych drobnoustrojów w przewodzie pokarmowym co korzystnie wpływa na procesy trawienia
    ma szerokie zastosowanie
    - w lecznictwie- poprawia czynność wątroby nerek i kosmków jelitowych
    jako probiotyk
    - w przemyśle spożywczym- poprawia smak produktów spożywczych
    - w przemyśle kosmetycznym- jako składnik preparatów kosmetycznych
    warto wspomnieć o tzw. zakwasach (bóle mięśni ) które pojawiają się po intensywnym wysiłku do którego mięśnie nie były przyzwyczajone. niedobór tlenu w mięśniach powoduje gromadzenie się kwasu mlekowego który następnie rozkłada się powodując ból.

    W lecznictwie
    mieszanina kwasu mlekowego(ok10% ) i kwasu salicylowego (ok90%) jest używana do usuwania tzw. brodawek

Rozwiązania

Podobne zadania

madziorasek7 1)Tlenki -wystepowanie i zastosowanie ,omówione na wybranych Przedmiot: Chemia / Liceum 1 rozwiązanie autor: madziorasek7 31.3.2010 (11:23)
mmonika1235 pomocy!!!! na dzis wlasciwosci i zastosowanie kwasow i wodorotlenkow!!!! Przedmiot: Chemia / Liceum 1 rozwiązanie autor: mmonika1235 29.5.2010 (05:52)
mmonika1235 pilnie!!!!!! na dzisaj wlasciwosci i zastosowanie kwasow i wodorotlenkow Przedmiot: Chemia / Liceum 2 rozwiązania autor: mmonika1235 29.5.2010 (05:54)
pipi1788 zastosowanie wybranych pierwiastków chemicznych w informatyce (np. w układach Przedmiot: Chemia / Liceum 1 rozwiązanie autor: pipi1788 4.6.2010 (12:59)
100380 woda i zastosowanie w przemyśle chemicznym Przedmiot: Chemia / Liceum 1 rozwiązanie autor: 100380 18.9.2010 (19:45)

Podobne materiały

Przydatność 55% Estry - zastosowanie

Estry kwasów karboksylowych są związkami szeroko rozpowszechnionymi w przyrodzie. Liczne estry nadają charakterystyczne zapachy olejkom roślinnym i owocom, w związku z czym używa się ich do wyrobu syntetycznych esencji zapachowych. Na zapach jaśminu składa się ponad 200 składników, ale podstawowymi są:  Cis -jasmon  Cis-jasmonian metylu  Octan benzylowy ...

Przydatność 50% Estry

Estry są to związki organiczne otrzymywane przez podstawienie wodoru grupy wodorotlenowej w alkoholach rodnikami kwasowymi ( nieorganicznymi lub organicznymi ). Estry tworzą się przez bezpośrednie działanie kwasów karboksylowych z alkoholami w obecności katalizatora ( estryfikacja ). Ogólny wzór estrów. Gdzie R1 to alki pochodzący od...

Przydatność 75% Estry

Estry Są to związki chemiczne, o bardzo szerokim zastosowaniu głównie w przemyśle kosmetycznym i spożywczym. Niezwykle rozpowszechniona w przyrodzie grupa związków powstaje w reakcji działania kwasu na alkohol. Wiele prostych estrów to ciecze o przyjemnym aromacie, które są odpowiedzialne za zapachy wielu owoców i kwiatów, np. butanian geranylu wydziela woń wiśni, walerian...

Przydatność 70% Kwasy karboksylowe, Estry, Tłuszcze - właściwości chemiczne/fizyczne i zastosowanie.

Kwasy karboksylowe: 1. Właściwości fizyczne: *Małe cząsteczki kwasów bardzo dobrze mieszają się z wodą (grupa karboksylowa tworzy wiązanie wodorowe. Zanika to ze wzrostem łańcucha *Mają większe temp. Wrzenia niż alkany i alkohole – zawierające taką samą ilość węgla *mała lotność 2. Właściwości chemiczne: • Reagują z metalami aktywniejszymi od wodoru; •...

Przydatność 60% Zastosowanie i znaczenie cukrów

Z cukrami spotykamy się ciągle w życiu codziennym, są szeroko rozpowszechnione w przyrodzie i odgrywają bardzo dużą rolę w procesach życiowych organizmów żywych. Cukry powstają w przyrodzie w zielonych częściach roślin z dwutlenku węgla i wody w procesie fotosyntezy. Nazwa węglowodany powstała w związku z tym, że początkowo znano zaledwie te człony tej klasy substancji,...

0 odpowiada - 0 ogląda - 1 rozwiązań

Dodaj zadanie

Zobacz więcej opcji