Treść zadania

agusia123

PROSZĘ O SZYBKĄ POMOC !!!!!!!!

3. Wodę występującą w produktach spożywczych można wykryć za pomocą:
a. reakcji ksantoproteinowej
b. białego papierka nasyconego CuSO4
c. roztworu octanu ołowiu (II)
d. próby akroleinowej
5. Aby wykryć glukozę w soku z owoców należy do niego dodać:
a. roztworu jodu w alkoholu i obserwować zmiany barwy
b. świeżo strąconego wodorotlenku miedzi (II) a otrzymana mieszaninę ogrzać
c. stężonego kwasu azotowego(V) i ogrzewać otrzymaną mieszaninę
d. kwasu solnego, chwilę pogotować i zobojętnić zasadą wobec wskaźnika.
6. Produktami rozkładu tłuszczów pod wpływem wody mogą być:
a. glicerol i kwasy karboksylowe o długich łańcuchach
b. glicerol i kwas octowy
c. alkohol etylowy i kwasy karboksylowe o długich łańcuchach
d. w zależności od rodzaju tłuszczu-węglowodory nasycone lub nienasycone
9. Skrobię najłatwiej można wykryć za pomocą:
a. wody wapiennej
b. wodorotlenku miedzi(II)
c. jodu rozpuszczonego w alkoholu etylowym
d. wody bromowej
15. Propanol to:
a. alkan
b. alken
c. alkohol
d. alkin
16. Woda bromowa odbarwia:
a. buten
b. propan
c. metan
d. etan

PROSZĘ I BŁAGAM O SZYBKĄ POMOC MAM TO ZADANE NA JUTRO !!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.

Najlepsze rozwiązanie

  • 1 0

    3. Wodę występującą w produktach spożywczych można wykryć za pomocą:
    b. białego papierka nasyconego CuSO4

    5. Aby wykryć glukozę w soku z owoców należy do niego dodać:
    b. świeżo strąconego wodorotlenku miedzi (II) a otrzymana mieszaninę ogrzać

    6. Produktami rozkładu tłuszczów pod wpływem wody mogą być:
    a. glicerol i kwasy karboksylowe o długich łańcuchach

    9. Skrobię najłatwiej można wykryć za pomocą:
    c. jodu rozpuszczonego w alkoholu etylowym

    15. Propanol to:
    c. alkohol

    16. Woda bromowa odbarwia:
    a. buten

Rozwiązania

  • ewka13

    Zad 3.
    odp.b
    Bezwodny CuSO4 jest biały, a uwodniony intensywnie niebieski
    Zad 5.
    odp.
    Glukoza tworzy rozpuszczalne związki kompleksowe z wodorotlenkiem miedzi (II).Potwiedza to obecność w czasteczce glukozy grup hydroksylowych.
    Zad 6
    odp.a
    Glicerol i kwasy tłuszczowe,czyli kwasy karboksylowe o długich łańcuchach
    Zad 9
    odp.c
    Za pomocą roztworu jodu
    Zad 15
    odp.c
    Propanol to alkohol
    Zad 16
    odp.a
    Wodę bromowa odbarwia buten.

Podobne zadania

kasiaxD "Sole wokół nas" Przykładowe sole Prosze o pomoc Przedmiot: Chemia / Liceum 1 rozwiązanie autor: kasiaxD 3.4.2010 (02:50)
malina1 Prosze bardzo o pomoc !!!!!potrzebuje do pracy kontrolnej Przedmiot: Chemia / Liceum 1 rozwiązanie autor: malina1 7.4.2010 (14:20)
madzia0904 Sole! Proszę o pomoc :) Przedmiot: Chemia / Liceum 2 rozwiązania autor: madzia0904 7.4.2010 (20:01)
kasia54 proszę o pomoc, potrzebuje najszybciej rozwiązania!!!! Przedmiot: Chemia / Liceum 1 rozwiązanie autor: kasia54 11.4.2010 (18:56)
Nieznany Prosze o pomoc Przedmiot: Chemia / Liceum 1 rozwiązanie autor: Konto usunięte 12.4.2010 (16:10)

Podobne materiały

Przydatność 65% Wykrywanie skrobi w produktach żywnościowych

WYKRYWANIE SKROBI W PRODUKTACH ŻYWNOŚCIOWYCH I NIE TYLKO: Doświadczenie 1. Wykrywanie skrobi w gotowanym ryżu: Na łyżkę gotowanego ryżu dodaję kilka kropel płynu Lugola. Spostrzeżenia: Płyn Lugola zmienił swoją barwę z pomarańczowej na granatową. Wniosek: W ryżu występuje skrobia. Doświadczenie 2. Wykrywanie skrobi w makaronie: Na łyżkę...

Przydatność 80% Przedstaw oznaczenia używane na produktach (metkach)

Większość pracy jest w tabelach, dlatego zapraszam do załącznika.

Przydatność 80% Pierwsza pomoc - pomoc przedmedyczna

Pierwsza Pomoc Przedmedyczna Pierwsza pomoc przedmedyczna to czynności ratownika (osoby udzielającej pierwszą pomoc) prowadzące do zabezpieczenia i utrzymania przy życiu osoby poszkodowanej, do czasu przyjazdu wykwalifikowanych służb. Etapy pierwszej pomocy 1. ocena sytuacji 2. zabezpieczenie miejsca zdarzenia 3. ocena stanu poszkodowanego 4. wezwanie pomocy - 999 ? Pogotowie...

Przydatność 55% Kwasy i sole w produktach spożywczych - dodatki do żywności

Pod pojęciem substancji dodatkowej do żywności określa się substancję, która zazwyczaj sama nie jest spożywana jako żywność i nie jest używana jako typowy jej składnik, mająca lub nie mająca wartości odżywczej. Jej świadome wprowadzenie do żywności dla celów technologicznych w czasie wyrobu, przetwórstwa, przerobu, obróbki, pakowania, transportu lub przechowywania...

Przydatność 50% Pierwsza pomoc

UDZIEANIE PIERWSZEJ POMOCY POSZKODOWANYM RANY Rany należą do najczęszczych uszkodzeń urazowych i w większości powstają w następstwie nieszczęśliwych wypadków. Niektóre zranienia wymagają natychmiastowego opatrzenia z uwagi na stan zagrożenia życia. Inne natomiast nie zagrażają życiu, wymagają jedynie doraźnej pomocy, co wcale nie znaczy, że można je lekceważyć....

0 odpowiada - 0 ogląda - 2 rozwiązań

Dodaj zadanie

Zobacz więcej opcji