Treść zadania

katka97

Poszukaj w encyklopedii lub internecie informacji na temat :
a) roli witamin A,C i D w oraniźmie człowieka . Sporządź na ten
temat krótką notatkę .
b) największych międzynarodowych organizacji humanitarnych .
Jak się nazywają i czym się zajmują ?

Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.

Najlepsze rozwiązanie

  • 0 0

    A-Prawidły wzrost
    wpływa na wzrok
    budowa kości i zębów

    C-bierze udział w powstawaniu tkanki łącznej
    uszczelnia nabłonek naczyń włosowatych w stanie zapalnym śluzuwek.
    bierze udział w procesie gojenia ran.

    D-przemiana wapnia i fosforanów
    prawidłowe uwapnienie kości

    Międzynarodowa Unia Humanistyczna i Etyczna (The International Humanist and Ethical Union) - organizacja powstała w 1952 roku. Jej centrala mieści się w Londynie w Wielkiej Brytanii.

    Długofalowymi celami IHEU jest promocja: humanizmu i niereligijnej postawy życiowej na całym świecie; samoświadomości humanizmu, w tym nazwy i symbolu humanizmu; Uniwersalnej Deklaracji Wartości jako karty moralnej świata; humanistycznych poglądów w organizacjach międzynarodowych i społeczności międzynarodowej oraz wzmacnianie organizacyjne humanizmu w każdej części świata i budowa silnej i efektywnej globalnej organizacji.

    Obecne działania IHEU obejmują m.in. organizowanie kongresów międzynarodowych; wspieranie grup humanistycznych w krajach rozwijających się; udział w międzynarodowych i regionalnych organizacjach celem prezentacji poglądów humanistycznych; określenie polityki działań ruchu; zbieranie funduszy na działalność humanistyczną.

    Unia wydaje kwartalnik - Międzynarodowe Wiadomości Humanistyczne (International Humanist News)[1], którego podstawowym celem jest informacja o najważniejszych wydarzeniach w światowym ruchu humanistycznym oraz spojrzenie z punktu widzenia humanistów na to co się dzieje na arenie międzynarodowej.

    W Polsce organizacjami zrzeszonymi z IHEU są Towarzystwo Kultury Świeckiej im. Tadeusza Kotarbińskiego, Towarzystwo Humanistyczne i Polskie Stowarzyszenie Wolnomyślicieli im. Kazimierza Łyszczyńskiego

Rozwiązania

  • michciaczka

    Witamina A
    wystepowanie: żółte owoce i warzywa (np. marchew) masło, tran, jajka, sery
    znaczenie: bierze udział w prawidłowym funkcjonowaniu skóry, zapewnia wzrost i rozwój
    skutki niedoboru: zahamowanie wzrostu, złe widzenie o zmroku, czyli tzw. kurza ślepota, choroby skóry

    Witamina C
    występowanie: owoce cytrusowe, pietruszka, porzeczka, dzika róża, surowe warzywa
    znaczenie: zwiększa odporność, przyspiesza gojenie się ran, uczestniczy w rozwoju tkanki kostnej, ma właściwości bakteriobójcze
    skutki niedoboru: szkorbut: owrzodzenie dziąseł, wypadanie zębów, krwawienie z błon śluzowych, pękanie drobnych naczyń krwionośnych

    Witamina D
    występowanie: wątroba, ryby, tran, masło, jajka, może być wytwarzana w organizmie człowieka
    znaczenie: reguluje ilość wapnia i fosforu w organizmie, odpowiada za prawidłową budowę kości
    skutki niedoboru: osteoporoza. krzywica

    a co do podpunktu b)
    FAO - organizacja narodowych do spraw wyżywienia i rolnictwa.
    FWH - światowa organizacja zdrowia
    (OECD) jest to światowa organizacja międzyrządowa skupiająca najwyżej rozwinięte kraje świata.

  • hubik

    rozpuszczalne w wodzie
    witamina C (kwas askorbinowy)
    witamina B1 (tiamina)
    witamina B2 (ryboflawina)
    witamina B3 (niacyna, witamina PP, kwas nikotynowy, amid kwasu nikotynowego)
    witamina B5 (kwas pantotenowy)
    witamina B6 (pirydoksyna, pirydoksal, adermina)
    Witamina B7 (biotyna, witamina H)
    witamina B9/B11 (kwas foliowy)
    witamina B12 (cyjanokobalamina)
    Witamina P (mieszanina pochodnych flawonoidowych np. hesperydyna, rutyna)
    rozpuszczalne w tłuszczach
    Witamina A (retinol i jego pochodne)
    Witamina D (cholekalcyferol i pochodne)
    Witamina E (tokoferol)
    Witamina K (fitochinon, menadion)

  • Dusia

    a )WITAMINA A :
    Jedną z funkcji biochemicznych jest współtworzenie rodopsyny - substancji niezbędnej do utrzymania pobudliwości komórek zmysłowych siatkówki oka. Nasz organizm potrafi produkować witaminę A z karotenoidów(żółtych barwników). Podstawowe źródła: wątroba, jaja, masło, mleko, tran.
    Stany i choroby, w których występuje niedobór witaminy A:
    -nieprawidłowe odżywianie
    -sztuczne odżywianie
    -choroby
    -stres psychiczny.

    WITAMINA C :
    Witamina C to inaczej kwas askorbinowy lub dehydroaskorbinowy.
    -niewielki deficyt obniża odporność na przeziębienia.
    -choroba szkorbut(krwawienie dziąseł, wypadanie zębów, obniżona odporność, nieprawidłowe zrastanie się kości, powolne gojenie się ran).
    Niedobór witamin w organizmie, czyli hipowitaminoza, spowodowana jest najczęściej niedostateczną podażą tych składników w diecie, zwiększonym zapotrzebowaniem organizmu przy niezmienionej zawartości w pokarmach, upośledzeniem wchłaniania, bądź oddziaływaniem niektórych leków i antywitamin. Niedobory poszczególnych witamin powodują powstanie określonych objawów patologicznych.

    Witamina D
    występowanie: wątroba, ryby, tran, masło, jajka, może być wytwarzana w organizmie człowieka
    znaczenie: reguluje ilość wapnia i fosforu w organizmie, odpowiada za prawidłową budowę kości
    skutki niedoboru: osteoporoza. krzywica

    b) Międzynarodowy Komitet Czerwonego Krzyża jest niezależną, neutralną organizacją zapewniający ochronę i pomoc humanitarną ofiarom wojny i przemocy. Nie jest organizacją rządową, mimo iż współpracują z nią rządy państw. Nie jest również organizacją pozarządową, ponieważ oprócz działalności społecznej i indywidualnej obejmuje także zakres działalności państwowej. Międzynarodowy Komitet Czerwonego Krzyża otrzymał obecną nazwę w 1880 po przyjęciu jako znaku rozpoznawczego dla sanitariuszy i szpitali polowych odwrotnych barw sztandaru Szwajcarii (biały krzyż na czerwonym tle).

    Organizacja Narodów Zjednoczonych(ONZ)stawia sobie za cel zapewnienie pokoju i bezpieczeństwa międzynarodowego, rozwój współpracy między narodami oraz popieranie przestrzegania praw człowieka.

    Greenpeace międzynarodowa organizacja pozarządowa o charakterze non-profit, znana jako Fundacja Greenpeace. Obecnie organizacja działa na rzecz ochrony środowiska naturalnego.

    Amnesty International – międzynarodowa organizacja pozarządowa, której celem jest zapobieganie naruszeniom fundamentalnych praw człowieka poprzez wszelkie pokojowe akcje obywatelskie – od organizowania pisania listów do rządów krajów łamiących te prawa, poprzez publiczne rozgłaszanie informacji o takich naruszeniach, po realną pomoc finansową i prawną poszkodowanym osobom.

  • Klaudzia_Pandzia

    a) Witaminy dzieli się na:
    -rozpuszczalne w tłuszczach-witaminy A,D,E,K
    -rozpuszcalne w wodzie-witaminy B1,B2, B6, PP,biotyna oraz witamina C

    Rola witamin:
    A (akseroftol)--> warunkuje normalny stan skóry i nabłonków,sitkówki oka,prawidłowy wzrost.Wzmaga odppornośc na zakażenia ropne.
    objawy niedoboru: ślepota zmerzchowa(kurza ślepota);choroby śluzówek,gruczołów potowych,łzowych;zachamowanie wzrostu.
    występowanie: tran,wątroba,mleko,masło;prowitaina(karoten)w korzeniach marchwi,liściach szpinaku,owocach,w tym pomidorów i papryki.

Podobne materiały

Przydatność 70% Witaminy

Witaminy – związki organiczne niezbędne do prawidłowego przebiegu procesów biochemicznych i funkcjonowania organizmu.
- wyróżnia się dwie zasadnicze grupy –rozpuszcz. w tłuszczach (A,D,E,K) i w wodzie (C,B).
- mają różną budowę chemiczną
- nie mogą być wytwarzane przez organizm zwierzęcy, lecz muszą być dostarczane z pokarmem
dostarczane są w postaci...

Przydatność 100% Witaminy

Organizm ludzki potrzebuje bardzo małych ilości witamin. Ponieważ jednak nie jest zdolny do ich syntezy, musi je otrzymywać wraz z pożywieniem (albo w postaci "gotowej", albo w postaci tzw. prowitamin, które następnie są przetwarzane na witaminy. Pojęcie witaminy jest względne: np. powszechnie znany kwas askorbinowy (witamina C) jest witaminą tylko dla człowieka i niektórych innych...

Przydatność 100% Witaminy

WITAMINY Wazne dla Zrodlo witamin Witamina A Wzrok , błona śluzowa , zdrowa skóra , wzrost , obrona immunologiczna . Produkty mleczne , wątroba, jaja , nerki , tłuste ryby ( śledź , makrela ) Beta - karoten (prowitaminaA antyoksy- dant) Wzrok , system immunologiczny , obrona antyoksydacyjna komórek ciała przed utlenianiem . Owoce takie...

Przydatność 100% Witaminy

WITAMINY Wazne dla Zrodlo witamin Witamina A Wzrok , błona śluzowa , zdrowa skóra , wzrost , obrona immunologiczna . Produkty mleczne , wątroba, jaja , nerki , tłuste ryby ( śledź , makrela ) Beta - karoten (prowitaminaA antyoksy- dant) Wzrok , system immunologiczny , obrona antyoksydacyjna komórek ciała przed utlenianiem . Owoce takie...

Przydatność 50% Witaminy

WITAMINY – substancje katalizujące rozmaite przemiany w ustroju , zbliżone w swych właściwościach do enzymów i hormonów. Pochodzą głównie z pożywienia , niektóre syntetyzowane są przez bakterie przewodu pokarmowego. Dzieli się je na dwie grupy : rozpuszczalne w wodzie (grupa witamin B , wit. C , H , P , PP i kwas foliowy) i rozpuszczalne w tłuszczach (A,D,E,K). Brak lub...

0 odpowiada - 0 ogląda - 5 rozwiązań

Dodaj zadanie

Zobacz więcej opcji