Treść zadania

patgla7

Z ciasta w kształcie koła o promieniu 18cm upieczono 3 jednakowe rożki (w kształcie stożka). Ile należy zapłacić za napełnienie jednego rożka (po brzegi) bitą śmietaną, jeśli 0,5l kosztuje 8zł Przyjmij ze Pi w przybliżeniu to3,14

Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.

Najlepsze rozwiązanie

  • avatar

    1 0

    R=12cm
    α=120°
    0,5l śmietany kosztuje 8 zł?

    Nalezy obliczyc objetosc jednego rozka V1

    obliczam r podstawy

    1/3*2πR=2πr---->r=1/R
    r=4cm
    obliczam wysokosc
    h²=R²-r²
    h²=144-16=128
    h=8√2

    V1=1/3πr²*h=1/3π*16*8√2=189cm³
    V=3V1=565cm³=0,565l
    0,5l śmietany kosztuje 8 zł?
    1l śmietany kosztuje 16 zł?
    cena=0,565*16=9,07zł

    Nalezy zaplacic 9 , 07 zl

Rozwiązania

Podobne materiały

Przydatność 70% Produkcja ciasta kruchego

Ciasto kruche otrzymuje się z połączenia w jednorodną masę mąki, tłuszczu i cukru. Stosując tylko te surowce w proporcji wynoszącej odpowiednio 3:2:1 części wagowych można nie dodawać do ciasta chemicznych środków spulchniających. Do wytwarzania ciast kruchych, oprócz wymienionych surowców, można stosować również jaja, mleko, syrop ziemniaczany i chemiczne środki...

Przydatność 50% Ciasta zarabiane na stolnicy

1.Asortyment ciasta zarabianych na stolnicy: a)kluski krajane b)makarony c)łazanki d)zacierki e)pierogi 2.Surowce podstawowe: a)mąka pszenna oraz płyn (woda,mleko lub jaja);ciasta te można wyrabiać z dodatkiem wody gdyż duża ilość glutenu nadaje ciastu sprężystość i zapobiega rozgotowaniu 3.Asortyment potraw z ciasta wyrabianego na stolnicy: a)zacierka skubana...

Przydatność 85% Ciasta kruche i półkruche

1.Charakterystyka ciast kruchych-ciasta,które odznaczają się bardzo dużą kruchością,która zależy od zawartości tłuszczu.Zawartość tłuszczu w ciastach kruchych wynosi od 50-100% są to ciasta wysoko tłuszczowe. 2.Surowce podstawowe do produkcji ciast kruchych. a)mąka pszenna b)tłuszcz 50-100% c)jaja (same żółtka lub żółtka ugotowane ale przetarte przez sito)...

Przydatność 60% Maszyny wykorzystywane do obróbki ciasta

Sposród maszyn wykorzystywanych do obróbki ciasta możemy wyróżnic takie jak : dzielarka, miesiarka, piece termoolejowe, wydłuzarki, wagodzielarki, krajalnica. Dzielarka dzięki dwupasmowemu i grawitacyjnemu systemowi dzielenia wykorzystuje maksymalnie swoje możliwości. Dzielarka dokładnie porcjuje rozwałkowane ciasto na żądaną masę lub długość. System dzielenia ciasta daje...

Przydatność 55% Ciasta zarabiane w naczyniu-smażone

1.Ciasto naleśnikowe-charakteryzuje się dużą płynnością,może być przyrządzane bez piany (popularne) bądź z pianą (wykwintne).Stosunek składników takich jak mleko,woda wynosi 1:1.Jaja do ciasta dodaje się w całości lub oddzielnie żółtko i białka. 2.Zmiany fizykochemiczne. Podczas smażenia występuje silne parowanie wody i powiększanie pęcherzyków powietrza co...

0 odpowiada - 0 ogląda - 1 rozwiązań

Dodaj zadanie

Zobacz więcej opcji