Treść zadania

pablo52

witaminy i mikroelementy potrzebne do zdrowia człowieka. opisz objawy.(kiedy ich w nadmiarze a kiedy ich brak)

Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.

Najlepsze rozwiązanie

  • 0 0

    Witamina A (retinol) -
    - zrodlo podstawowe - watroba,maslo,jajka,mleko, marchew pomidory
    -skutki niedoboru - kurza slepota,luszczenie sie skory
    -nadmiar - zmiany zabarwienia skory, wypadanie wlosow

    Witamina D
    - zrodlo - mleko pelne ,watroba,jajka,drozdze,tran,maslo
    -niedobor - krzywice u dzieci (deformacje kosci)

    Witamina E
    -zrodla - oleje roslinne,orzechy,watroba,jaja ryby
    -niedobor- obnizenie plodnosci,oslabienie miesni

    Wit K
    -zrodlo- w oragnizmie czlowieka przy produkcji bakterii(flory jelitowej)
    -niedobor - dluzszy czas krzepniecia krwi, krwotoki

    Wit B1
    -zrodlo - watroba,mieso,drozdze,pelne ziarna zboz
    -niedobor - bole rak i nog,drzenie i oslabienie miesni,niewydolnosc ukladu krazenia (choroba beri-beri)

    Wit PP
    -zrodlo - sery,jaja,watroba,pelne mleko,niektore warzywa
    -niedobor - uczucie zmeczenia,depresje i zaburzenia pamieci

    Wit B2
    -zrodlo- sery,jaja,mleko pelne,watroba,niektore warzywa
    -niedobor - zapalenie skory,pekanie kacikow ust,

    Wit B6
    -zrodlo - mieso, watroba jaja, warzywa, banany, rosliny straczkowe
    -niedobor -styany zapalne skory,nadmierna pobudliwosc

    Wit B11
    -zrodlo- bakterie flory jelitowej, nieoczyszczone ziarna zboz, jarzyny lisciaste,drozdze
    -niedobor - zaklocenie procesu krwiotworczego,co prowadzi do anemii

    Wit B12
    -zrodlo- bakterie flory jelitowej,watroba jaja
    -nioedobor - zlosliwa anemia

    Wit C
    -zrodlo -swieze owoce cytrusowe, truskawki,czarna porzeczka, aronia,pomidor
    -niedobor - krwawienia dziasel, powolne gojenie sie ran, obnizona odpornosc

    Wapn - niezbedny skladnik kosci i zebow, niezbedne przy prawoidlowym funkcjonowaniu miesni (mleko,przetwory mleczne, warzywa lisciaste)

    potas i sod - odpowiada za rownowage wodno-mineralna organizmu (chlorek sodu - sol kuchenna)

    fosfor - wazny skladnik kosci, RNA i DNA ( zawarty w roznych pokarmach)

    magnez - odgrywa role w biosyntezie bialek, niezbedny w funkcjonowaniu ukladu nerwowego i miesniowego

    zelazo - skladnik hemoglobiny, wplywa na transport tlenu (waterobka,, zoltka jaj,orzechy, rosliny straczkowe) niedobor powoduje anemie

    jod - skladnik hormonu tarczycy (zrodlem sa ryby, sol kuchenna) niedobor powoduje powiekszenie tarczycy

    fluor - skladnik zebow i kosci, nadaje zebom odpornosc na prochnice, fluor jest skladnikiem wiekszosci past do zebow

Rozwiązania

Podobne zadania

bladyna4 opisz sposoby redukcji ryzyka zawodowego na wybranym stanowisku pracy Przedmiot: PO / Liceum 1 rozwiązanie autor: bladyna4 4.5.2010 (13:59)
pajka174 Opisać zatrucie grzybami... (m.in. przyczyny. objawy ) Plis na dzis Z Przedmiot: PO / Liceum 2 rozwiązania autor: pajka174 16.9.2010 (16:17)
ekonomia 1.Wymień i opisz zagrożenia naturalne. 2. Wymień i opisz zagrożenia Przedmiot: PO / Liceum 1 rozwiązanie autor: ekonomia 29.9.2010 (19:14)
jula34612 BARDZO PROSZE O POMOC ! MAM NAPISAC O NOWOTWORACH OBJAWY PRZYCZYNY I Przedmiot: PO / Liceum 1 rozwiązanie autor: jula34612 29.9.2010 (22:26)
agnieszkaa opisz zagrozenia dla srodowiska<spaliny dymy hałas> jakie sa podejmowane Przedmiot: PO / Liceum 2 rozwiązania autor: agnieszkaa 28.10.2010 (18:31)

Podobne materiały

Przydatność 60% Witaminy potrzebne do rozwoju

Witaminy i składniki mineralne są niezbędne do prawidłowego wzrostu i rozwoju organizmu. Nie mogą zostać wytworzone w organizmie i muszą być przyjmowane z dietą. Jest wiele witamin i składników mineralnych, których nasz organizm potrzebuje. Aby zapewnić dzieciom zdrowy wzrost i rozwój oraz zapobiec niedoborom u dorosłych, ustalono zalecaną dzienną dawkę tych składników....

Przydatność 70% Witaminy

Witaminy – związki organiczne niezbędne do prawidłowego przebiegu procesów biochemicznych i funkcjonowania organizmu.
- wyróżnia się dwie zasadnicze grupy –rozpuszcz. w tłuszczach (A,D,E,K) i w wodzie (C,B).
- mają różną budowę chemiczną
- nie mogą być wytwarzane przez organizm zwierzęcy, lecz muszą być dostarczane z pokarmem
dostarczane są w postaci...

Przydatność 100% Witaminy

Organizm ludzki potrzebuje bardzo małych ilości witamin. Ponieważ jednak nie jest zdolny do ich syntezy, musi je otrzymywać wraz z pożywieniem (albo w postaci "gotowej", albo w postaci tzw. prowitamin, które następnie są przetwarzane na witaminy. Pojęcie witaminy jest względne: np. powszechnie znany kwas askorbinowy (witamina C) jest witaminą tylko dla człowieka i niektórych innych...

Przydatność 100% Witaminy

WITAMINY Wazne dla Zrodlo witamin Witamina A Wzrok , błona śluzowa , zdrowa skóra , wzrost , obrona immunologiczna . Produkty mleczne , wątroba, jaja , nerki , tłuste ryby ( śledź , makrela ) Beta - karoten (prowitaminaA antyoksy- dant) Wzrok , system immunologiczny , obrona antyoksydacyjna komórek ciała przed utlenianiem . Owoce takie...

Przydatność 100% Witaminy

WITAMINY Wazne dla Zrodlo witamin Witamina A Wzrok , błona śluzowa , zdrowa skóra , wzrost , obrona immunologiczna . Produkty mleczne , wątroba, jaja , nerki , tłuste ryby ( śledź , makrela ) Beta - karoten (prowitaminaA antyoksy- dant) Wzrok , system immunologiczny , obrona antyoksydacyjna komórek ciała przed utlenianiem . Owoce takie...

0 odpowiada - 0 ogląda - 1 rozwiązań

Dodaj zadanie

Zobacz więcej opcji