Treść zadania

pestkaa

Ile litrów mleka o 2% zwartości tłuszczu,i ile litrów mleka tłustego o 3,5% zawartości tłuszczu należy zmieszać aby otrzymać 2 litry mleka o 3% zawartości tłuszczu.

Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.

Najlepsze rozwiązanie

  • 0 0

    mleko 2% - x
    mleko 3,5 % -y
    wymieszane mleko 3,0% - 2 litry
    rozwiązanie: w klamerce:
    0,02x+0,035y=0,03*2 litry
    x+y=2 l
    w klamerce:
    y=2-x
    0,02x+0,035(2-x)=0,03*2
    w klamerce:
    y=2-x
    0,02x+0,070-0,035x=0,06
    w klamerce:
    y=2-x
    -0,015x=0,06-0,07=-o,10
    w klamerce:
    y=2-x
    x=-0,010/-0,015
    w klamerce:
    x=10/15=2/3
    y=2-2/3=6/3-2/3=4/3
    w klamerce:
    x=2/3
    y=4/3
    odpowiedź:
    mleko 2% - 2/3 litra
    mleko 3,5%- 4/3 litra

Rozwiązania

  • userphoto

    x - ilość litrów mleka 2% - wego
    y - ilość litrów mleka 3,5% - wego
    Układ równań
    x + y = 2
    2%x + 3,5%y = 3%(x+y)
    Metodą podstawiania:
    x = 2 - y
    0,02 (2 - y) + 0,035y = 0,03 (2-y) +0,03 y

    0,04 - 0,02y +0,035y = 0,06 - 0,03y + 0,03y
    0,015y = 0,02
    y = 1 1/3
    x = 2/3

Podobne materiały

Przydatność 65% Mleko i przetwory z mleka

I. Skład chemiczny mleka i jego wartość odżywcza Mleko to płynna wydzielina wyspecjalizowanego gruczołu ssaków, zawierająca 8090% wody i 2010% (u krów zwykle 1213%) suchej masy, która składa się głównie z tłuszczu, białek, cukru mlekowego (laktozy) i soli mineralnych. Mleko pochodzi od różnych zwierząt hodowlanych. W produkcji światowej na mleko krowie przypada 90%. W...

Przydatność 80% Przetwórcze i odżywcze zastosowanie mleka

o to jest mleko? Potocznie to produkt, który można pić w postaci samego płynu lub spożywać w postaci produktów mlecznych: jogurtu, kefiru, sera, twarożku, masła... Naukowo to ?płynna wydzielina gruczołów mlecznych kobiet i samic ssaków, której wytwarzanie rozpoczyna się natychmiast po porodzie, stanowiąca naturalny, pełnowartościowy pokarm niemowląt i młodych zwierząt?....

Przydatność 70% Ocena towaroznawcza i zastosowanie mleka w gastronomii

1.Ocena towaroznawcza mleka. Charakterystyka mleka: -jest wydzieliną gruczołów mlecznych samic,ssaków -działa na organizm odkwaszająco -ułatwia zachowanie równowagi kwasowozasadowej ustroju -białko mleka jest najtańszym pełnowartościowym białkiem pochodzenia zwierzęcego -białko mleka ma wysoką wartość biologiczną -tłuszcz występuje w postaci zemulgowanej...

0 odpowiada - 0 ogląda - 2 rozwiązań

Dodaj zadanie

Zobacz więcej opcji