Treść zadania
Autor: stiwciu Dodano: 16.10.2010 (00:40)
W mleczarni zmieszano w zbiorniku 280 litrów mleka o zawartosci 3.2%% tłuszczu i 100 litrówo zawartosci 3,5% tłuszczu. Ile procent tłuszczu zawiera mleko w zbiorniku? Wynik zaokrąglij do 0,1%
Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.
Najlepsze rozwiązanie
Rozwiązania
Podobne zadania
W mleczarni rozlano 1000 L mleka do kartonów o pojemności 250 cm Przedmiot: Matematyka / Gimnazjum | 2 rozwiązania | autor: teli94 12.4.2010 (21:33) |
zmieszano 2 gat.cukierkow.po 14 zl za 1kgoraz po 18zl za1kg.otrzymano Przedmiot: Matematyka / Gimnazjum | 2 rozwiązania | autor: marunia 3.5.2010 (20:59) |
Zmieszano 600 cm³ roztworu 20% o gęstości 1,1 g/cm³, 40 g substancji oraz Przedmiot: Matematyka / Gimnazjum | 1 rozwiązanie | autor: gosia53 6.6.2010 (21:35) |
Zad.1 Dwa litry mleka ważą 2,06 kg.Jaką pojemność ma jeden karton Przedmiot: Matematyka / Gimnazjum | 1 rozwiązanie | autor: polcia1212 11.10.2010 (15:20) |
zmieszano 2 kg grochu z 8 kg kapusty.jaki procent stanowi groch w tej Przedmiot: Matematyka / Gimnazjum | 2 rozwiązania | autor: natkai 11.10.2010 (19:46) |
Podobne materiały
Przydatność 65% Mleko i przetwory z mleka
I. Skład chemiczny mleka i jego wartość odżywcza Mleko to płynna wydzielina wyspecjalizowanego gruczołu ssaków, zawierająca 8090% wody i 2010% (u krów zwykle 1213%) suchej masy, która składa się głównie z tłuszczu, białek, cukru mlekowego (laktozy) i soli mineralnych. Mleko pochodzi od różnych zwierząt hodowlanych. W produkcji światowej na mleko krowie przypada 90%. W...
Przydatność 80% Przetwórcze i odżywcze zastosowanie mleka
o to jest mleko? Potocznie to produkt, który można pić w postaci samego płynu lub spożywać w postaci produktów mlecznych: jogurtu, kefiru, sera, twarożku, masła... Naukowo to ?płynna wydzielina gruczołów mlecznych kobiet i samic ssaków, której wytwarzanie rozpoczyna się natychmiast po porodzie, stanowiąca naturalny, pełnowartościowy pokarm niemowląt i młodych zwierząt?....
Przydatność 70% Ocena towaroznawcza i zastosowanie mleka w gastronomii
1.Ocena towaroznawcza mleka. Charakterystyka mleka: -jest wydzieliną gruczołów mlecznych samic,ssaków -działa na organizm odkwaszająco -ułatwia zachowanie równowagi kwasowozasadowej ustroju -białko mleka jest najtańszym pełnowartościowym białkiem pochodzenia zwierzęcego -białko mleka ma wysoką wartość biologiczną -tłuszcz występuje w postaci zemulgowanej...
0 odpowiada - 0 ogląda - 1 rozwiązań
1 0
rob 16.10.2010 (01:31)
całość mleka po zmieszaniu 280+100=380l
nieznany % tłuszczu w mleku zmieszanym oznaczamy jako x
układamy równanie
280*3,2/100 + 100*3,5/100=380*x/100
280 litrów mleka o zawartości tłuszczu 3,2% + 100 litrów mleka o zawartości tłuszczu3,5% = 380 litrów mleka o zawartości tłuszczu x%
896+350=380x
1246=380x
x=3,3
mleko po zmieszaniu zawiera 3,3% tłuszczu
Dodawanie komentarzy zablokowane - Zgłoś nadużycie