Treść zadania

Cocacola

Wykonaj doświadczenie . Do szklanki nalej trochę mleka i dodaj odrobinę octu . Zapisz obserwacje i sformułuj wniosek - określ rodzaj przemiany.

Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.

Najlepsze rozwiązanie

  • avatar

    0 0

    Obserwacja:
    Roztwór zaczynie się pienić

    Wniosek:
    Ocet po wykonaniu doświadczenia będzie pływał na górze a mleko na dole

Rozwiązania

  • halinka5

    Proponuje wykonac to proste doswiadczenie i rozwiać wszelkie wątpliwości;)
    Obserwacja to co zauważamy jakie zamiany zachodzą, wniosek w tym przypadku to np : w wyniku dodania do mleka octu wytrąciła się kazeina (sernik, białko z mleka) (reakcja strącania)

Podobne zadania

majka006 Zadanie z chemi bardzo prosze o pomoc mam to na jutro !! Przedmiot: Chemia / Gimnazjum 1 rozwiązanie autor: majka006 29.3.2010 (20:02)
krzysio-baran Rozpuszczalność soli w wodzie. Pomocy! Przedmiot: Chemia / Gimnazjum 1 rozwiązanie autor: krzysio-baran 11.4.2010 (19:38)
Remik POMOCY POTRZEBNE NA DZIS Przedmiot: Chemia / Gimnazjum 1 rozwiązanie autor: Remik 22.4.2010 (18:05)
mariolaaa51 pomocy Przedmiot: Chemia / Gimnazjum 3 rozwiązania autor: mariolaaa51 21.4.2010 (20:55)
kubusek19 prosze pomocy zadanie na jutro Przedmiot: Chemia / Gimnazjum 1 rozwiązanie autor: kubusek19 22.4.2010 (18:18)

Podobne materiały

Przydatność 65% Mleko

Skład chemiczny Mleko pochodzi od różnych zwierząt hodowlanych. W produkcji światowej na mleko krowie przypada ponad 90% produkcji. W mniejszych ilościach jest otrzymywane mleko bawole, mleko kozie i owcze. W Polsce produkuje się głównie mleko krowie i w znacznie mniejszej ilości mleko kozie oraz owcze (głównie do produkcji serów). Mleko jest to płynna wydzielina...

Przydatność 65% Mleko

Ad. I WSTĘP Wartość odżywcza mleka Mleko i produkty mleczne odgrywają podstawowa rolę w odżywianiu i mają wielki znaczenie dla zdrowia człowieka. W szczególności mleko jest dobrym źródłem wysokowartościowych białek, łatwo przyswajalnego tłuszczu, ważnych dla organizmu soli mineralnych (w tym wapnia, fosforu), witaminy A i witaminy z grupy B. Ze względów...

Przydatność 85% Mleko - rozwój opakowań

Zwykłe mleko - u niektórych pradawnych ludów miało znaczenie ceremonialne i składano je w ofierze bogom oraz duchom, dla innych jest to napój kompletnie nieprzyswajalny. Jak ewoluowało jego opakowanie przez lata? No cóż, do momentu, gdy nie wynaleziono w XIX wieku wirówki, która oddzielała śmietanę od mleka nie produkowało się go na szeroką skalę, gdyż nie miałoby to...

Przydatność 55% Mleko i jego przetwory

MLEKO I JEGO PRZETWORY MLEKO WARTOŚĆ ODŻYWCZA I SKŁAD CHEMICZNY MLEKA Mleko - jest wydzieliną gruczołu mlecznego ssaków Podstawowymi składnikami mleka są : Białka 3,4% Tłuszcze 2% Cukrowce 4,9% Składniki mineralne Witaminy Woda 90% Energia 51 kcl OGÓŁEM MLEKO = 2% CECHY FIZYCZNE I ORGANOLEPTYCZNE MLEKA Gęstość mleka 1,02 -1,033 g/cm3 Zebranie z...

Przydatność 65% Mleko i przetwory z mleka

I. Skład chemiczny mleka i jego wartość odżywcza Mleko to płynna wydzielina wyspecjalizowanego gruczołu ssaków, zawierająca 8090% wody i 2010% (u krów zwykle 1213%) suchej masy, która składa się głównie z tłuszczu, białek, cukru mlekowego (laktozy) i soli mineralnych. Mleko pochodzi od różnych zwierząt hodowlanych. W produkcji światowej na mleko krowie przypada 90%. W...

0 odpowiada - 0 ogląda - 2 rozwiązań

Dodaj zadanie

Zobacz więcej opcji