Treść zadania

Werandka1997

OPISZ WŁAŚCIWOŚĆI.
a)wody z sokiem
b)wody z solą kuchenną
c)szkła

Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.

Najlepsze rozwiązanie

  • 0 0

    a) woda z sokiem

    - ciecz
    - mieszanina jednorodna (nie można rozróżnić składników substancji)
    - lepka
    - posiada barwę
    - słodki smak
    - przybiera kształt naczynia, w któym się znajduje
    - bezwonna

    b) woda z solą kuchenną

    - ciecz
    - mieszanina jednorodna (nie można rozróżnić składników substancji)
    - bezbarwna
    - słony smak
    - przybiera kształt naczynia, w którym się znajduje
    - bezwonna
    - składniki można oddzielić podczas procesu krystalizacji

    c) szkło

    - ciało stałe
    - bezwonne
    - bezbarwne (jeśli nie zawiera domieszek)
    - przy użyciu wysokich temperatur może zamienić się w ciecz
    *

Rozwiązania

  • userphoto

    a) stan skupienia ciecz, barwa zależy od soku (narzucona przez sok), gesteść zalezy od ilości wlania wody, temperatura wrzeznia ok 100 stopni, zapach narzucony przez sok, aktywnosc chemiczna brak.Roztwór ma odczyn kwaskowy, jest mieszaniną jednorodną, czyliwoda jako związek chemiczny a sok jako mieszanina jednorodna związków

    b) Sól kuchenna tzw. chlorek sodu ma wiele właściwości . Ta substancja ma konsystencje proszku . Jej stan skupienia jest stały .Ma słony smak i jest biała .Sól jest bezwonna , lecz gdy się dostanie do nosa może go w małym stopniu podrażnić. Szybciej rozpuszcza się w wyższej temperaturze . Temperatura topnienia soli kuchennej wynosi 801oC , a wrzenia 1413oC . Gęstość soli wynosi 2,17 g. Jej rozpuszczalność w wodzie jest duża aż 35,8g w 100cm3. Sól występuje w wodzie morskiej ok. 2,7% . Występuje także w innych wodach naturalnych np.:
    - słabych solankach ok. 1 do 2 %
    - borowinach ok. 3 do 4 %
    - silnych solankach ok. 5 do 6 %
    - wodach gorzkich ok. 6 do 9 %
    - wodach morza martwego ok. 25 %
    Woda jest jednym z najbardziej rozpowszechnionych związków chemicznych w przyrodzie. Jest cieczą bezbarwną, bez smaku i zapachu, ma interesujące anomalie o dużym znaczeniu biologicznym. Od 4oC, w miarę obniżania temperatury, jej gęstość maleje. Cząsteczka wody składa się z dwóch atomów wodoru i jednego atomu tlenu. Dzięki kątowej budowie cząsteczka wody ma moment dipolowy. Cząsteczki wody przyciągają się różnoimiennymi biegunami tworząc asocjat, dzięki czemu temperatura wrzenia wody jest stosunkowo wysoka. Biegunowa budowa cząsteczki wody powoduje dobrą rozpuszczalność w wodzie szeregu związków chemicznych.
    Wodę otrzymuje się przez spalanie wodoru w tlenie .
    Cząsteczka wody jest bardzo trwała. Pomimo dużej trwałości woda jest substancją chemiczną aktywną. Niektóre metale, np. Na, K, Ca reagują z nią w temperaturze pokojowej, wydzielając z wody wodór.
    Wiele związków chemicznych przyłącza wodę. W związkach nieorganicznych może być ona związana w różny sposób:
    Właściwości wody
    fizyczne :
    -ciecz
    -bezbarwna
    -bezwonna
    -zmienia swoje stany skupienia
    -jest polarna
    chemiczne:
    -reaguje z metalami
    -jest rozpuszczalnikiem dla wielu związków organicznych
    -nie pali się
    -nie podtrzymuje spalania

    c) Właściwości szkła można łatwo modyfikować, dodając do masy szklanej odpowiednie substancje. Ponadto szkło jest ciałem stałym w warunkach normalnych, jest przezroczyste, nie ma smaku, jest kruche, nie przewodzi prądu i ciepła. Szkło to nieograniczony materiał, który został schłodzony do stanu stałego bez krystalizacji.
    Liczę na naj

Podobne zadania

karolcia19 ciepło właściwe substancji Przedmiot: Fizyka / Gimnazjum 1 rozwiązanie autor: karolcia19 27.4.2010 (12:52)
kama6666 ciepło właściwe substancji Przedmiot: Fizyka / Gimnazjum 1 rozwiązanie autor: kama6666 28.4.2010 (18:35)
MaTiKeNzO Ilosc energi jaka musimy dostarczyc 1kg substancji w stanie stalym by stopila Przedmiot: Fizyka / Gimnazjum 1 rozwiązanie autor: MaTiKeNzO 12.5.2010 (21:59)
Werandka1997 Mieszaniny substancji . Przedmiot: Fizyka / Gimnazjum 2 rozwiązania autor: Werandka1997 23.8.2010 (10:00)
kinga9725 czym się różni ciało fizyczne od substancji??? Przedmiot: Fizyka / Gimnazjum 1 rozwiązanie autor: kinga9725 10.9.2010 (20:09)

Podobne materiały

Przydatność 80% Pojęcie substancji u Arystotelesa

Arystoteles - najwybitniejszy z uczniów Platona, ale być może również jego największe rozczarowanie. Arystoteles nie kontynuował platońskiej nauki o "ideach". Odrzucił ja i stworzył własną, stwierdzając podobno: "Przyjacielem Platon, przyjacielem Sokrates, lecz większą przyjaciółką mi prawda" piszę "podobno" ponieważ nie byłem w stanie zweryfikować autentyczności...

Przydatność 65% Cząsteczkowa budowa substancji

Wszystkie substancje zbudowane są z cząsteczek, cząsteczki o tej samej substancji są jednakowe, a o różnej- różne. W ciałach stałych cząsteczki są blisko siebie, oddziaływanie między nimi jest b. duże i dlatego wykonują tylko drgania.W cieczach cząsteczki są nadal blisko siebie, ale oddziaływanie między nimi jest słabsze. Cząsteczki mogą się przemieszczać. W gazach...

Przydatność 70% Mechanizm działania substancji powierzchniowo czynnych.

Pierwszym znanym i używanym detergentem było mydło, wynalezione na Bliskim Wschodzie ponad 5000 lat temu. Na początku używano go głównie do prania odzieży i przemywania ran. Dopiero w 11 wieku n.e. zaczęto używać mydła do mycia się. Detergenty są środkami czyszczącymi, szeroko używanymi zarówno w gospodarstwach domowych jak i w przemyśle. Dzielimy je na mydła i...

Przydatność 55% Trawienie i wchłanianie substancji pokarmowych

Podstawowymi czynnościami układu pokarmowego jest trawienie i wchłanianie substancji pokarmowych. Węglowodany są podstawowym składnikiem pokarmowym, w pożywieniu dostarczana jest głównie skrobia, a także sacharoza (popularny "cukier"), laktoza (składnik mleka), fruktoza (cukier owocowy). Trawienie tej grupy składników rozpoczyna się już w jamie ustnej, bowiem nasza ślina...

Przydatność 50% Stosowanie substancji chemicznych w rolnictwie

W XX wieku chemia odegrała dużą rolę w światowym rolnictwie. Właśnie coraz szybszy rozwój tej nauki, a także fitotechniki (nauki o uprawie i hodowli roślin) sprawił, że coraz więcej sztucznych substancji zaczęto używać do uprawy warzyw i owoców. Pierwsze wzmianki o stosowaniu różnych związków chemicznych do zwalczania szkodników pochodzą już z 1763 roku, kiedy to użyto...

0 odpowiada - 0 ogląda - 2 rozwiązań

Dodaj zadanie

Zobacz więcej opcji