Treść zadania

olenka2121

W jaki sposób można otrzymać ocet?

Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.

Najlepsze rozwiązanie

  • 0 0

    Ocet to wodny roztwór kwasu octowego.Powstaje w wyniku fermentacji alkoholowej octu. W warunkach domowych trudno ci będzie otrzymać ocet spirytusowy. Dużo łatwiejsza jest produkcja octu winnego , który powstaje w wyniku fermentacji wina.
    Zdarzało się , że podczas produkcji wina domowego dochodziło do powstania octu (nie był to powód do radości dla gospodarzy).
    Aby zrobić ocet winny potrzebujesz sok owocowy lub owoce (jabłka, gruszki, itp) gorszej jakości ewentualnie obierki z owoców. Przygotowane owoce wrzucamy do słoja i zalewamy lekko osłodzoną przegotowaną wodą - tak , aby woda zakrywała owoce. Słój odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy gazą lub kawałkiem płótna. Gdy zajdzie fermentacja ocet należy przelać do czystych butelek i zakorkować.

Rozwiązania

  • userphoto

    Octu winnego jest tak łatwo można to zrobić przez przypadek. Można powiedzieć, że większość z nich jest bez naszej współpracy i świadomości. Naprawę occie, consistantly, to już inna historia. To wymaga trochę wysiłku. Ale wysiłek płaci dobrze.

    Ocet można z niemal wszystkiego, co zawiera cukier lub skrobię. Wykonana jest z wielu różnych rzeczy, owoce, ziarna, korzenie nawet drewna.

    Mogą być wykonane bezpośrednio z cukru, najlepiej przez pierwsze przekształcenie cukru w alkohol, a następnie włączając alkoholu w ocet. konwersji skrobi jest trochę trudniejsze, ale proces akcji wiele podobieństw.

    Istnieje wiele sposobów, aby ocet i wielu z nich zostały ujęte w naszej zabawy czytelny publikacją na ten temat. Ale teraz niech trzymać się bardzo najprostszy możliwy sposób.

    Do octu najprostszy sposób trzeba znaleźć sobie;

    Pojemnik z kranem. (Np. słoik herbata słońce) wylewka nie jest obowiązkowe, ale na pewno ułatwia sprawę. Pojemnik powinien mieć szeroki usta do wynajęcia w powietrzu, jak również sposobem na utrzymanie się muchy. (Air jest bardzo ważne!) Będziesz odwiedził octem leci! To moi asystenci. Pojemnik powinien być ze szkła lub stali nierdzewnej do najlepszych wyników. Aluminium i żelaza jest zdecydowanie na zewnątrz. Niektóre z tworzyw sztucznych mogą pracować, niektóre są niebezpieczne, ponieważ reagują z octem. Tak, to teraz chciałbym przejść tworzyw sztucznych.

    Świeże soki owocowe. (Nawet zamrożone variey zrobi. Chciałbym jednak z dala od nich, ponieważ w butelkach chemicznych do utrzymania dodać sok z zwracając się do octu. (Zobacz, jak łatwo jest zrobić ocet).

    Starter kultury. Informacja powiedziałem "starter kultury". Nie należy wielkiego o uzyskanie "matki", to prawdopodobnie będzie zniszczyć inaczej dobry ocet. Co trzeba są bakterie, które sprawiają, ocet. Sprawdź sklepów samogon lub odebrać butelkę unpasturized, ocet niefiltrowane. Miałem ogromne sukcesy w Braggs Apple ocet jabłkowy. Octu w kulturze utrzymuje się bakterii i innych form do bakterii ocet miał szansę wziąć pod ścisłą kontrolą soku.

    Ciemnym miejscu. Można także malować jar lub ubezpieczeniowej. Celem jest utrzymanie się światło. Światło spadnie produkcja octu lub nawet zabić kultury.

    Ciepłe miejsce. Dokładne temperatura nie jest tak istotne, ale robi różnicę, jak szybko jest się ocet. Jeśli czujesz się komfortowo w tej temperaturze, najczęściej bakterie octu chętnie również.

    OK, mamy octu kultury, pojemnik umieścić go w, trochę jedzenia i dużo za to z ciepłego powietrza do jego dyspozycji.

    Wlać około jedna kwarta starter do kontenera.

    Wlać około tej samej ilości soku do pojemnika.

    Umieść zestaw w ciepłe miejsce ciemności.

    Zaglądać, dopóki jest tak silny jak chcesz, czy wydaje się tracić siłę.

    Butelka jest w małych butelkach.

    Pozostawić na co najmniej sześć miesięcy przed użyciem. (Można go używać od razu, ale w ten sposób będzie bardziej płynne)

    Kiedy już dostałem się zawiesić go, możesz spróbować podejmowania prawdziwych specjalnych octu.

  • userphoto

    Z książki którą posiadam na temat octu wynika : z chemicznego punktu widzenia ocet jest wodnym roztworem kwasu octowego często z dodatkiem aromatów i barwników powstającym przez proces fermentacji w obecności bakterii octowych. Po procesie fermentacji zawartość alkoholu obniża się o ok 0,2 %. Dopiero sfermentowany alkohol, a więc kwas octowy nadaje właściwości konserwujące i antyseptyczne. Normalny ocet owocowy, winny lub ziołowy zawiera co najwyżej 7 % kwasu octowego.
    Ocet jabłkowy produkowany jest z soku jabłkowego, im owoce są bardziej dojrzałe i słodsze tym silniejszy będzie ocet. Ocet pełnowartościowy produkowany jest z owoców a nie z odpadów,skórek czy gniazd nasiennych.
    Bardzo ważne jest aby kupować ocet naturalnie mętny a więc nie klarowany.Tylko taki jest wytwarzany w naturalny sposób. Klarowane odmiany zawierają mało cennych składników.
    A więc:

    Ocet jabłkowy robi się z obierek jabłczanych ,słodzi trochę i zalewa letnią przegotowaną wodą ( w słoiku zakręcanym w ciemnym miejscu trzymać-
    po trzech tygodniach gotowe)

    Ocet winny powstaje w wyniku fermentacji wina

    Ocet spirytusowy powstaje w wyniku fermentacji spirytusu (po rozcieńczeniu do odpowiedniego stężenia)
    Liczę na naj

Podobne materiały

Przydatność 100% Mona Lisa

Moim ulubionym obrazem jest ,,Mona Lisa’’ .Bardzo podoba mi się ten obraz , ponieważ narysowana kobieta jest przedstawiona tak jakby była prawdziwa , a nie namalowana . Obraz ten jest bardzo znany na świecie i ceniony w śród krytyków malarstwa. Wybrałam , go też dla tego , że autor tego obrazy przedstawił piękno kobiety farbami Na pierwszym planie tego obrazu jest...

Przydatność 65% Analiza Obrazu ''Mona Lisa''

Autorem obrazu ?Mona Lisa? jest Leonardo da Vinci. Dzieło powstało ok. 1503-1507 roku. Jego wymiary to 77cm./53cm. Technika: olej, deska. Miejsce przechowywania to paryski Luwr. Orientacja obrazu pionowa, perspektywa linearna. Mona Lisa to prawdopodobnie portret patrycjuszki florenckiej Monny Lisy del Giocondo, która pozowała malarzowi mając 24-25lat. Na obrazie widoczny jest...

Przydatność 60% Analiza dzieła sztuki - "Mona Lisa"

Leonardo da Vinci włoski malarz, rzeźbiarz, architekt, teoretyk sztuki, wynalazca, myśliciel; wszechstronny artysta, obok Michała Anioła największy geniusz odrodzenia. Studiował rzeźbę i malarstwo w pracowni Verrocchia; działał na zmianę we Florencji i Mediolanie, następnie w Rzymie i we Francji; 1472 został przyjęty do cechu malarzy we Florencji. W swych obrazach rozwiązywał...

Przydatność 65% List do kolegi Mona Lisa

Cześć Patryk Na wstępie mojego listu, chciałbym Cię serdecznie pozdrowić i przesłać życzenia ze Szczecina. Postanowiłem przesłać Ci opis pewnego obrazu, który miałem okazję niedawno oglądać i który mi się bardzo spodobał. Jak pewnie pamiętasz, w wakacje byłem razem z moją babcią we Francji. Zwiedzaliśmy różne ciekawe miejsca i spędzaliśmy miło czas. Pewnego...

Przydatność 75% Analiza obrazu, dzieła sztuki - Leonardo da Vinci - Mona Lisa

1. Prezentacja dzieła: autor: Leonardo da Vinci tytuł: „Mona Lisa” rok (wiek) powstania: ok. 1503-1506 r. technika: olej, deska wymiary: 97 cm x 53 cm miejsce przechowywania: Paryż – Luwr 2. Analiza formy: Na pierwszym planie widać postać kobiety w swobodnej pozie do połowy postaci, w sile wieku, ledwie widoczny, błąkający się uśmiech na twarzy, niezbyt...

0 odpowiada - 0 ogląda - 3 rozwiązań

Dodaj zadanie

Zobacz więcej opcji