Treść zadania

mmsia

podaj sposób pozwalający odróżnić mleko w proszku od glukozy bez ich próbowania

Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.

Najlepsze rozwiązanie

  • 0 0

    Proponuję rozpuścić próbkę każdego produktu w wodzie.
    W przypadku glukozy - substancja rozpuści się,powstanie klarowny osad.
    W przypadku mleka w proszku - powstaną grudki , większość produktu nie ulegnie rozpuszczeniu.

Rozwiązania

Podobne zadania

monikak6 Oblicz wartościowość pierwiastków w następujących kwasach i podaj nazwy Przedmiot: Chemia / Gimnazjum 2 rozwiązania autor: monikak6 6.4.2010 (17:03)
kasiuniakkkk ustal wzór sumaryczny oraz podaj nazwę związku chemicznego, którego Przedmiot: Chemia / Gimnazjum 1 rozwiązanie autor: kasiuniakkkk 13.4.2010 (17:36)
niesia01234 Podaj nazwy soli Przedmiot: Chemia / Gimnazjum 3 rozwiązania autor: niesia01234 21.4.2010 (14:13)
niesia01234 podaj nazwy soli Przedmiot: Chemia / Gimnazjum 4 rozwiązania autor: niesia01234 21.4.2010 (18:37)
Nieznany Korzystając z różnych źródeł informacji , podaj przykład emulsji Przedmiot: Chemia / Gimnazjum 2 rozwiązania autor: Konto usunięte 23.4.2010 (17:37)

Podobne materiały

Przydatność 65% Mleko

Skład chemiczny Mleko pochodzi od różnych zwierząt hodowlanych. W produkcji światowej na mleko krowie przypada ponad 90% produkcji. W mniejszych ilościach jest otrzymywane mleko bawole, mleko kozie i owcze. W Polsce produkuje się głównie mleko krowie i w znacznie mniejszej ilości mleko kozie oraz owcze (głównie do produkcji serów). Mleko jest to płynna wydzielina...

Przydatność 65% Mleko

Ad. I WSTĘP Wartość odżywcza mleka Mleko i produkty mleczne odgrywają podstawowa rolę w odżywianiu i mają wielki znaczenie dla zdrowia człowieka. W szczególności mleko jest dobrym źródłem wysokowartościowych białek, łatwo przyswajalnego tłuszczu, ważnych dla organizmu soli mineralnych (w tym wapnia, fosforu), witaminy A i witaminy z grupy B. Ze względów...

Przydatność 85% Mleko - rozwój opakowań

Zwykłe mleko - u niektórych pradawnych ludów miało znaczenie ceremonialne i składano je w ofierze bogom oraz duchom, dla innych jest to napój kompletnie nieprzyswajalny. Jak ewoluowało jego opakowanie przez lata? No cóż, do momentu, gdy nie wynaleziono w XIX wieku wirówki, która oddzielała śmietanę od mleka nie produkowało się go na szeroką skalę, gdyż nie miałoby to...

Przydatność 55% Mleko i jego przetwory

MLEKO I JEGO PRZETWORY MLEKO WARTOŚĆ ODŻYWCZA I SKŁAD CHEMICZNY MLEKA Mleko - jest wydzieliną gruczołu mlecznego ssaków Podstawowymi składnikami mleka są : Białka 3,4% Tłuszcze 2% Cukrowce 4,9% Składniki mineralne Witaminy Woda 90% Energia 51 kcl OGÓŁEM MLEKO = 2% CECHY FIZYCZNE I ORGANOLEPTYCZNE MLEKA Gęstość mleka 1,02 -1,033 g/cm3 Zebranie z...

Przydatność 65% Mleko i przetwory z mleka

I. Skład chemiczny mleka i jego wartość odżywcza Mleko to płynna wydzielina wyspecjalizowanego gruczołu ssaków, zawierająca 8090% wody i 2010% (u krów zwykle 1213%) suchej masy, która składa się głównie z tłuszczu, białek, cukru mlekowego (laktozy) i soli mineralnych. Mleko pochodzi od różnych zwierząt hodowlanych. W produkcji światowej na mleko krowie przypada 90%. W...

0 odpowiada - 0 ogląda - 1 rozwiązań

Dodaj zadanie

Zobacz więcej opcji