Treść zadania

Sailor_Moon

4. Jak ogrzewanie lub gotowanie wpływa na całkowitą twardość wody ?
5. Inne sposoby usuwania twardości wody

Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.

Najlepsze rozwiązanie

  • 3 0

    4.
    Pod wpływem ogrzewania powyżej temperatury 60*C - kwaśne węglany zawarte w wodzie ulegają rozkładowi z wydzieleniem dwutlenku węgla :

    Ca(HCO_{3})_{2} \xrightarrow { t > 60^{0}C} CaCO_{3} + H_{2}O + CO_{2}\uparrow

    Twardość węglanowa ,spowodowana obecnością kwaśnych węglanów pod wpływem ogrzewania lub gotowania - zanika.
    Twardość całkowita wody zmniejsza się o usuniętą twardość węglanową,ale pozostaje jeszcze twardość niewęglanowa wywołana obecnością innych soli wapnia i magnezu (siarczany , chlorki).

    5.
    Inne sposoby usuwania twardości wody.
    a) Zmiękczanie za pomocą wapna i sody.
    Wapno (Ca(OH)2 )usuwa twardość węglanową - tzw. dekarbonizacja oraz wiąże dwutlenek węgla.
    Soda (Na2CO3)usuwa twardość niewęglanową strącając z siarczanów,chlorków,azotanów i innych soli wapnia i magnezu - węglan wapniowy i wodorotlenek magnezowy.

    b)Zmiękczanie za pomocą fosforanu trójsodowego
    W metodzie tej strąca się fosforan wapniowy i magnezowy - związki znacznie mniej rozpuszczalne w wodzie niż CaCO3 i Mg(OH)2. Metoda ta jest szybsza i bardziej skuteczna od poprzedniej.

    c)Zmiękczanie za pomocą wymieniaczy jonowych.
    Usuwa się z wody jony wapniowe i magnezowe przez ich wymianę na jony sodowe.
    Wodę przepuszcza się przez warstwę jonitu (np.permutytu , jonitu organicznego,jonitu sodowego) - po czym jonit należy poddać regeneracji.

Rozwiązania

Podobne materiały

Przydatność 80% Gotowanie warzyw kapustnych

1.Asortyment warzyw kapustnych: a)wszytskie rodzaje kapusty (głowiasta biała,głowiasta czerwona,brukselska) b)kalafiory c)brokuły d)jarmuż e)kalarepa 2.Zasady gotowania warzyw kapustnych: a)gotujemy bez przykrycia w ciągu pierwszych 15-20 min. b)gotować krótko do momentu zmiękczenia warzyw aby w jak największym stopniu zachować składniki mineralne i witaminy c)kapustę...

Przydatność 60% Wody

Czysta woda dla życia człowieka jest dobrem niezbędnym. Brak jej na danym obszarze zagraża zdrowiu, a nawet życiu wielu organizmów; bez niej jakakolwiek działalność gospodarcza szybko staje się niemożliwa . Niestety bardzo często mamy do czynienia z przejawami złej, nieracjonalnej gospodarki wodą, wynikającej przede wszystkim z nadmiernego zanieczyszczenia wód....

Przydatność 65% Wody

Aby funkcjonowal wspólczesny swiat, by mogly pracowac wszystkie maszyny, fabryki i czlowiek mógl wygodnie i spokojnie zyc, potrzeba ogromnych ilosci energii. Wiekszosc tej energii dostarczaja surowce energetyczne: ropa naftowa, gaz ziemny i wegiel. Wykorzystanie paliw kopalnianych do produkcji energii elektrycznej niesie za soba wiele zanieczyszczen i niebezpieczenstw dla czlowieka i jego...

Przydatność 100% Wody

Przydatność 50% Omów konsekwencje ruchu obiegowego Ziemi: oświetlenie i ogrzewanie Ziemi w ciągu roku.

Ruch obiegowy Ziemi to ruch wokół słońca po orbicie eliptycznej. Powoduje on, że warunki oświetlenia Ziemi zmieniają się w rytmie rocznym, a więc występują pory roku oraz strefy oświetlenia. 1. W dniach, gdy Słońce góruje w zenicie na równiku na całej Ziemi noc i dzień trwa tak samo długo - to dni równonocy. Rozpoczynają one astronomiczną wiosnę (21.III), lub jesień...

0 odpowiada - 0 ogląda - 1 rozwiązań

Dodaj zadanie

Zobacz więcej opcji