Treść zadania

1979

pięć buteleczek jednakowych aromatów do ciast jest droższa o 2 złote od trzech buteleczek takich samych aromatów.Ile kosztuje jedna buteleczka aromatu?

Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.

Rozwiązania

  • kornela323

    5x-2=3, 2x=2 , x=2 , x=1 odp jedna buteleczka kosztuje 1 zl

    • nie o takie rozwiązanie mi chodziło to jest 3 klasa podstawówki

Podobne materiały

Przydatność 80% Charakterystyka ciast drożdżowych

1.Charakterystyka ciasta drożdżowego: a)ciasta drożdżowe są najbardziej rozpowszechnioną grupą ciast b)odznaczają się dużą porowatością i pulchnością c)zawdzięczają to drożdżom,które są biologicznym środkiem spulchniającym ciasto d)ciasta drożdżowe są odżywcze i lekko strawne,mogą one być poddane: - pieczeniu - smażeniu - gotowaniu e)w zależności od...

Przydatność 80% Charakterystyka ciast biszkoptowych

1.Ciasta biszkoptowe-odznacza się dużą pulchnością i lekkością.Jest to ciasto dietetyczne;gdyż składnikiem spulchniającym jest wyłącznie wtłoczone powietrze a nie środki spulchniające. 2.Składniki podstawowe ciasta biszkoptowego: - mąka - jaja - cukier kryształ Składniki uzupełniające: - kako - bakalie - czekolada 3.Sposoby sporządzania ciasta...

Przydatność 75% Charakterystyka ciast ptysiowych (parzonych)

1.Charakterystyka ciast ptysiowych. Wyroby z ciasta ptysiowego po upieczeniu są: - lekkie - rumiane - suche - puste w środku - obojętne w smaku - o powierzni górnej z lekkim połyskiem i barwie od jasnożółtej do jasnobrązowej Produkuje się z niego korpusy oraz płaty,które napełnia się różnymi składnikami lub słonymi nadzieniami. 2.Składniki podstawowe ciasta...

Przydatność 70% Charakterystyka ciast francuskich i półfrancuskich

1.Ogólne wiadomości o ciastach półfrancuskich: a)ciasta francuskie odznacza się charakterystycznym listkowaniem,które powstaje w wyniku połączenia w jednolitą masę mąki,jaj i innych surowców,a następnie przekładania jej tłuszczem za pomocą wałkowania i składania b)ciasta półfrancuskie wyroby mają zastosowanie w produkcji gastronomicznej i ciastkarskiej: - ciasta...

Przydatność 80% Surowce podstawowe i pomocnicze do produkcji ciast

1.Surowce stosowane do produkcji ciast: a)podstawowe (mleko,woda,jaja) b)uzupełniające (cukier,bakalie) 2.Podział ze względu na rolę: a)wiążące-wiążą składniki w jedną całość b)smakowe-stosuje się do ciast w celu podniesienia smaku i aromatu (przyprawy korzenne,bakalie) c)spulchniające-dodaje się do ciast w celu zwiększenia ich porowatości i objętości.Rolę...

0 odpowiada - 0 ogląda - 1 rozwiązań

Dodaj zadanie

Zobacz więcej opcji