Treść zadania

~monika

Proces utwardzania tłuszczów roślinnych jest stosowany podczas produkcji:
a) alkoholi;
b) margaryny;
c) mydła;
d) olejów rafinowanych.

2. Produktami reakcji hydrolizy tłuszczów są:
a) kwasy tłuszczowe i woda; c) kwasy tłuszczowe i glicerol;
b) kwasy tłuszczowe i mydło; d) tylko kwasy tłuszczowe.

3. Białka są to:
a) estry kwasów tłuszczowych i glicerolu;
b) związki organiczne złożone z węgla, wodoru i tlenu o wzorze ogólnym CnH2mOm;
c) związki o wzorze ogólnym R1–COO –R2 otrzymane w wyniku reakcji kwasów karboksylowych i alkoholi;
d) wielkocząsteczkowe związki organiczne zbudowane z cząsteczek aminokwasów.

4. Białka stanowią dla organizmów:
a) wyłącznie materiał budulcowy; c) wyłącznie materiał energetyczny;
b) wyłącznie materiał regulacyjny; d) materiał budulcowy i energetyczny.

5. Alkohol etylowy powoduje:
a) denaturację białka; c) żółte zabarwienie białka;
b) wysalanie białka; d) ceglastoczerwone zabarwienie białka.

6. W produktach spożywczych białko można wykryć za pomocą:
a) wodorotlenku miedzi(I); c) stężonego kwasu azotowego(V);
b) wodorotlenku miedzi(II); d) jodu.

7. C12H22O11 jest wzorem:
a) dwucukrów; b) wielocukrów; c) cukrów prostych; d) dekstryn.

8. Skrobię można odróżnić od glukozy, działając na nią:
a) kwasem solnym; c) stężonym kwasem azotowym(V);
b) jodem; d) nie można ich w prosty sposób odróżnić.

9. Po dodaniu roztworu sacharozy do niebieskiego wodorotlenku miedzi(II):
a) barwa zmienia się na ceglastoczerwoną; c) barwa zmienia się na ciemnogranatową;
b) barwa zmienia się na żółtą; d) barwa się nie zmienia.

10. Błonnik w organizmie człowieka:
a) jest materiałem budulcowym.
b) rozpada się pod wpływem enzymów na cząsteczki glukozy;
c) pala się i dostarcza organizmowi energii;
d) zwiększa perystaltykę jelit;
© Copyright by Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne Spółka Akcyjna, Warszawa 2009 2
Część druga

11. 4 p. Podanym nazwom pojęć przyporządkuj ich opisy.
a) wysalanie białka 1. Nieodwracalne ścięcie białka zachodzące np. pod wpływem
wysokiej temperatury, alkoholu, soli niektórych metali
b) tłuszcze 2. Inaczej celuloza, wielocukier o ogólnym wzorze:
n
 (C6H10O5 ) , gdzie n = 2500–10000
c) próba Trommera 3. Estry glicerolu i wyższych kwasów karboksylowych
d) błonnik
4. Reakcja glukozy z wodorotlenkiem miedzi(II) prowadząca
do powstania ceglastoczerwonego tlenku miedzi(I)
5. Odwracalne ścięcie białka pod wpływem chlorku sodu
a – ………., b – ………., c – ………., d – ………. .

12. 2 p. Zapisz schemat reakcji powstawania glukozy w wyniku fotosyntezy i omów jej znaczenie
dla organizmów.
………………………………………………………………………...…………………………………
………………………………………………………………………...…………………………………
………………………………………………………………………...…………………………………
………………………………………………………………………...…………………………………

13. 3 p. Zapisz równanie reakcji hydrolizy skrobi. Podaj nazwy produktów i warunki, w jakich ta
reakcja zachodzi.
………………………………………………………………………...…………………………………
………………………………………………………………………...…………………………………
………………………………………………………………………...…………………………………

14. 3 p. Zaprojektuj i opisz doświadczenie służące do odróżnienia roztworu glukozy od roztworu
sacharozy. Wypisz potrzebne odczynniki, sprzęt, sposób wykonania doświadczenia i podaj
przewidywane efekty.
………………………………………………………………………...…………………………………
………………………………………………………………………...…………………………………
………………………………………………………………………...…………………………………
………………………………………………………………………...…………………………………
………………………………………………………………………...…………………………………
© Copyright by Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne Spółka Akcyjna, Warszawa 2009 3

15. 4 p. Zapisz schemat reakcji, jakim ulegnie w organizmie człowieka posiłek, w którego skład wchodzi bułka z szynką.
………………………………………………………………………...…………………………………

Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.

Rozwiązania

  • userphoto

    Proces utwardzania tłuszczów roślinnych jest stosowany podczas produkcji:
    b) margaryny;

    2. Produktami reakcji hydrolizy tłuszczów są:
    c) kwasy tłuszczowe i glicerol;

    3. Białka są to:

    d) wielkocząsteczkowe związki organiczne zbudowane z cząsteczek aminokwasów.

    4. Białka stanowią dla organizmów:
    a) wyłącznie materiał budulcowy;

    5. Alkohol etylowy powoduje:
    a) denaturację białka;

    6. W produktach spożywczych białko można wykryć za pomocą:
    ; c) stężonego kwasu azotowego(V);

    7. C12H22O11 jest wzorem:
    a) dwucukrów;

    8. Skrobię można odróżnić od glukozy, działając na nią:
    b) jodem;

    9. Po dodaniu roztworu sacharozy do niebieskiego wodorotlenku miedzi(II):
    d) barwa się nie zmienia.

    10. Błonnik w organizmie człowieka
    d) zwiększa perystaltykę jelit;

Podobne zadania

jola jak zbudowane jest mydło? i w jaki sposób usuwa bród ? Przedmiot: Chemia / Gimnazjum 2 rozwiązania autor: jola 31.3.2010 (17:29)
teli94 Kto jest dobry z chemiii PLZ Przedmiot: Chemia / Gimnazjum 2 rozwiązania autor: teli94 13.4.2010 (21:27)
kwiat2010 Jakie znaczenie dla człowieka ma proces denaturacji i koagulacji?? Przedmiot: Chemia / Gimnazjum 1 rozwiązanie autor: kwiat2010 28.4.2010 (17:15)
tulipann4 oblicz ile gramów miedzi wydzieli sie podczas reakcji 160g tlenku miedzi (II) Przedmiot: Chemia / Gimnazjum 1 rozwiązanie autor: tulipann4 3.5.2010 (16:13)
tulipann4 podczas prażenia próbki marmuru otrzymano 56g tlenku wapnia i 44g tlenku Przedmiot: Chemia / Gimnazjum 1 rozwiązanie autor: tulipann4 3.5.2010 (16:20)

Podobne materiały

Przydatność 50% Proces

Epoka XX-lecie międzywojenne Utwór zapowiadający tendencje i problemy XX-lecia: a) historia • pesymizm wiążący się z I wojną światową, • wizja totalitaryzmów, która zrealizowała się w latach trzydziestych (Hitler, Stalin); b) estetyka • zerwanie z odtwarzaniem rzeczywistości, tworzenie nowego, subiektywnego jej obrazu, • wpływ ekspresjonizmu – gwałtowne...

Przydatność 70% Stosowanie dopingu jest niebezpieczne

Stosowanie dopingu jest niebezpieczne Doping, według Deklaracji Lozańskiej w Sprawie Dopingu w Sporcie z 4 II 1999 jest to stosowanie podstępu (w postaci substancji lub metody), potencjalnie niebezpiecznego dla zdrowia sportowców i umożliwiającego poprawę uzyskiwanych przez nich wyników lub obecność w organizmie sportowca substancji, lub stwierdzenie stosowania metody znajdującej...

Przydatność 100% Czy stosowanie dopingu jest bezpieczne

Spośród licznych zagrożeń trapiących współczesną cywilizację coraz częściej wymienia się zjawisko dopingu. Z każdym dniem pojawiają się jakieś nowe substancje, wabiące ułudnym mirażem sukcesu. Mnożą się wymyślne metody, usiłujące skrócić drogę do rekordu. Przekonanie, że środki dopingujące pozwolą zwiększyć szansę zwycięstwa, coraz częściej okazuje się...

Przydatność 80% Pielęgnowanie w cukrzycy. Stosowanie Insuliny

Cukrzyca jest chorobą przewlekłą polegającą na zaburzeniach przemiany materii, które powstały na skutek pierwotnego lub wtórnego braku insuliny i zachwianej równowagi hormonalnej. Objawy : Nadmierne pragnienie, wielomocz, cukromocz, uczucie zmęczenia pracą zarówno fizyczną jak i umysłową, świąt skóry (szczególnie krocza u kobiet). Mniejsza odporność, a duża podatność na...

Przydatność 75% Czy stosowanie dopingu jest bezpieczne?

Spośród licznych zagrożeń trapiących współczesną cywilizację coraz częściej wymienia się zjawisko dopingu. Z każdym dniem pojawiają się jakieś nowe substancje, wabiące ułudnym mirażem sukcesu. Mnożą się wymyślne metody, usiłujące skrócić drogę do rekordu. Przekonanie, że środki dopingujące pozwolą zwiększyć szansę zwycięstwa, coraz częściej okazuje się...

0 odpowiada - 0 ogląda - 1 rozwiązań

Dodaj zadanie

Zobacz więcej opcji