Treść zadania

asia35

ile kropel wody będących kuleczkami o promieniu 1 mm zmieści się w naczyniu w kształcie walca o średnicy 6 cm i wysokosci 80 mm


proszę o rozwiązanie

Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.

Najlepsze rozwiązanie

  • 1 0

    r=1mm, d=6cm, h =80mm=8cm
    V_{w}=\frac{\pi*d^2*h}{4}=\frac{\pi*36*8}{4}=72\pi\\cm^2=72000\pi\\mm^3
    V_{k}=\frac{4*\pi*r^3}{3}=\frac{\pi*4*(1mm)^3}{3}=\frac{4}{3}\pi\\mm^3
    n=\frac{V_{w}}{V_{k}}=\frac{72000\pi}{\frac{4}{3}\pi}=72000\pi*\frac{3}{4*\pi}=\frac{216000}{4}=54000

Rozwiązania

Podobne materiały

Przydatność 60% Wody

Czysta woda dla życia człowieka jest dobrem niezbędnym. Brak jej na danym obszarze zagraża zdrowiu, a nawet życiu wielu organizmów; bez niej jakakolwiek działalność gospodarcza szybko staje się niemożliwa . Niestety bardzo często mamy do czynienia z przejawami złej, nieracjonalnej gospodarki wodą, wynikającej przede wszystkim z nadmiernego zanieczyszczenia wód....

Przydatność 65% Wody

Aby funkcjonowal wspólczesny swiat, by mogly pracowac wszystkie maszyny, fabryki i czlowiek mógl wygodnie i spokojnie zyc, potrzeba ogromnych ilosci energii. Wiekszosc tej energii dostarczaja surowce energetyczne: ropa naftowa, gaz ziemny i wegiel. Wykorzystanie paliw kopalnianych do produkcji energii elektrycznej niesie za soba wiele zanieczyszczen i niebezpieczenstw dla czlowieka i jego...

Przydatność 100% Wody

Przydatność 55% Ciasta zarabiane w naczyniu-smażone

1.Ciasto naleśnikowe-charakteryzuje się dużą płynnością,może być przyrządzane bez piany (popularne) bądź z pianą (wykwintne).Stosunek składników takich jak mleko,woda wynosi 1:1.Jaja do ciasta dodaje się w całości lub oddzielnie żółtko i białka. 2.Zmiany fizykochemiczne. Podczas smażenia występuje silne parowanie wody i powiększanie pęcherzyków powietrza co...

Przydatność 70% Zasadowość wody

Zasadowość określa zdolność wody do przyjmowania protonów ( H+ ), tj. zdolność do zobojętniania silnych kwasów mineralnych o określonym pH.
W wodach naturalnych zasadowość pochodzi, w przeważającej części, od związków takich, jak Ca(HCO3)2 i Mg(HCO3)2, aczkolwiek nie tylko. Parametr ten ma znaczenie drugorzędne, szczególnie w przypadku wody do picia, gdyż związki te...

0 odpowiada - 0 ogląda - 1 rozwiązań

Dodaj zadanie

Zobacz więcej opcji