Treść zadania
Autor: jennyy Dodano: 7.12.2012 (15:24)
1.Zdefiniuj pojęcie substancji antyodżywczych (dodatki do żywności, konserwanty, barwniki, aromaty, zagęszczacze, przeciwutleniacze). Wymień zalety i wady poszczególnych dodatków do żywności.
2.Wymień rodzaje fermentacji. Wyjaśnij pojęcie fermentacji alkoholowej, octowej, mlekowej.
Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.
Rozwiązania
Podobne zadania
Rozpuszczalność substancji Przedmiot: Chemia / Liceum | 1 rozwiązanie | autor: Steel1993 5.6.2010 (20:51) |
Rozpuszczalność substancji 2 Przedmiot: Chemia / Liceum | 1 rozwiązanie | autor: Steel1993 5.6.2010 (20:53) |
Której z wymienionych substancji dotyczy prawo stałosci Przedmiot: Chemia / Liceum | 1 rozwiązanie | autor: krystian159 15.9.2010 (15:55) |
podaj wzory sumaryczne następujących substancji: a) siarczan (VI) Przedmiot: Chemia / Liceum | 2 rozwiązania | autor: marzenka24 23.9.2010 (11:23) |
Obliczyć masę cząsteczkową substancji wiedząc ze w 0,6 dm3 0,2 molowego Przedmiot: Chemia / Liceum | 1 rozwiązanie | autor: Konto usunięte 11.10.2010 (18:37) |
Podobne materiały
Przydatność 55% Chemiczne dodatki do żywności
Chemiczne dodatki do żywności ? związki chemiczne dołączane do żywności (najczęściej w liczbie od kilku do kilkunastu) w celu stworzenia wrażenia smaku, zapachu podobnego do naturalnego, zmiany jej konsystencji i koloru oraz przedłużania terminu ważności do spożycia. Podział Chemiczne dodatki do żywności można ogólnie podzielić na: kompozycje smakowo-zapachowe, zwane...
Przydatność 80% Pojęcie substancji u Arystotelesa
Arystoteles - najwybitniejszy z uczniów Platona, ale być może również jego największe rozczarowanie. Arystoteles nie kontynuował platońskiej nauki o "ideach". Odrzucił ja i stworzył własną, stwierdzając podobno: "Przyjacielem Platon, przyjacielem Sokrates, lecz większą przyjaciółką mi prawda" piszę "podobno" ponieważ nie byłem w stanie zweryfikować autentyczności...
Przydatność 65% Cząsteczkowa budowa substancji
Wszystkie substancje zbudowane są z cząsteczek, cząsteczki o tej samej substancji są jednakowe, a o różnej- różne. W ciałach stałych cząsteczki są blisko siebie, oddziaływanie między nimi jest b. duże i dlatego wykonują tylko drgania.W cieczach cząsteczki są nadal blisko siebie, ale oddziaływanie między nimi jest słabsze. Cząsteczki mogą się przemieszczać. W gazach...
Przydatność 60% Dodatki do żywności E- przyjaciel czy wróg ?
Dodatkami do żywności nazywa się substancje, które same nie są środkami spożywczymi i najczęściej nie posiadają wartości odżywczej. Do żywności dodawane są celowo, aby oddziaływać na jej charakterystyczne cechy, np. konsystencję, smak, zapach, barwę, itp. W zależności od pełnionych funkcji wyróżnia się ponad 20 grup substancji dodatkowych np. barwniki, aromaty,...
Przydatność 75% "Zdrowe"- dodatki do żywności
Dodatkami do żywności nazywa się substancje, które same nie są środkami spożywczymi i najczęściej nie posiadają wartości odżywczej. Do żywności dodawane są celowo, aby oddziaływać na jej charakterystyczne cechy, np. konsystencję, smak, zapach, barwę, itp. W zależności od pełnionych funkcji wyróżnia się ponad 20 grup substancji dodatkowych np. barwniki, aromaty,...
0 odpowiada - 0 ogląda - 0 rozwiązań
Zgłoś nadużycie