Treść zadania

sylwus29

Powietrze w naczyniu pod tłokiem ogrzano od temperatury 27st C do takiej temperatury,że jego obiętość wzrosła dwukrotnie.Oblicz temperaturę końcową w st.C przy założeniu,że mamy do czynienia z przemianą izobaryczną.

Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.

Rozwiązania

  • antekL1

    Przy przemianie izobarycznej stosunek temperatury do objętości jest stały.
    Jeśli oznaczymy:
    T1 - początkowa temperatura
    T2 - końcowa temperatura
    V1 - początkowa objętość
    V2 - końcowa objętość

    to: T2 / V2 = T1 / V1 ; stąd: T2 = T1 * V2 / V1 = 2 T1 ; bo V2 / V1 = 2

    Trzeba tylko przeliczać stopnie Celsjusza na Kelvina i odwrotnie.

    T1 = 27 + 273 = 300 stopni Kelvina

    więc T2 = 2 * 300 = 600 K = 600 - 273 = 323 stopnie Celsjusza

Podobne materiały

Przydatność 60% Powietrze

Zastanów się, jakie są przyczyny zanieczyszczenia powietrza? Źródła zanieczyszczeń powietrza (areosfery) dzieli się, zależnie od pochodzenia, na naturalne i antropogeniczne czyli wytworzone przez człowieka. Źródła naturalne to wybuchy wulkanów, pożary lasów i stepów oraz unoszenie pyłu pustynnego i cząstek gleby, a także rozmaite pyły organiczne, na które składają się...

Przydatność 70% Powietrze

POWIETRZE Powietrze – mieszanina gazów tworząca atmosferę ziemską; składa się z azotu (ok. 78%), tlenu (ok. 21%), gazów szlachetnych, dwutlenku węglu, pary wodnej i innych. Skroplone powietrze służy do otrzymywania tlenu i azotu. Prócz stałych składników powietrza, czasem występują inne substancje, które mogą być...

Przydatność 50% Powietrze

Praca w załączniku :)

Przydatność 50% Niskie temperatury

Niskie temperatury Zainteresowanie niskimi temperaturami było pierwotnie związane z próbami skraplania i ewentualnie zestalenia wszystkich znanych gazów. Próby te dzięki długotrwałym wysiłkom licznych eksperymentów zostały uwieńczone sukcesem. Przy okazji stwierdzono wiele niezwykłych właściwości, którymi...

Przydatność 55% Ciasta zarabiane w naczyniu-smażone

1.Ciasto naleśnikowe-charakteryzuje się dużą płynnością,może być przyrządzane bez piany (popularne) bądź z pianą (wykwintne).Stosunek składników takich jak mleko,woda wynosi 1:1.Jaja do ciasta dodaje się w całości lub oddzielnie żółtko i białka. 2.Zmiany fizykochemiczne. Podczas smażenia występuje silne parowanie wody i powiększanie pęcherzyków powietrza co...

0 odpowiada - 0 ogląda - 1 rozwiązań

Dodaj zadanie

Zobacz więcej opcji