Treść zadania

gumi4000

W 250 g herbaty jest 10g cukru. Stężenie procentowe cukru w tym roztworze wynosi...........%

Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.

Najlepsze rozwiązanie

  • 1 0

    Stężenie procentowe to zawartość cukru w 100g herbaty.Układamy proporcję :

    \frac {10g} {250g} = \frac {x} {100g}

    x=\frac {10g\cdot 100g} {250g}=4g

    4g cukru znajdują się w 100g herbaty,czyli stężenie procentowe cukru w tym roztworze wynosi 4%.

Rozwiązania

Podobne materiały

Przydatność 65% Rynek cukru

Praca w załączniku

Przydatność 75% Używki - uprawa kawy, herbaty, tytoniu i kakao.

UŻYWKI – to produkty spożywcze pozbawione na ogół wartości odżywczych, oddziałujące na system nerwowy człowieka ze względu na zawartość związków chemicznych np. kofeiny czy nikotyny. • KAWA – palone ziarna drzewa (krzewu – zimozielonego) kawowego. Klimat gorący, wilgotny, żyzna gleby, wrażliwość na bezpośrednie nasłonecznienie. Uprawiana w krajach o odpowiednim...

Przydatność 60% Roztwory,mieszaniny,stężenia procentowe i molowe.

Rozpuszczanie- proces mieszania się dwóch substancji, prowadzący do otrzymania roztworu. Roztwór nasycony-roztwór, w którym w danej temperaturze nie mozna juz rozpuścią więcej danej substancji. Roztwór nienasycony-roztwór, w którym w danej temperaturze mozna jeszcze rozpuścić pewna ilość danej substancji. Roztwór stęzony-roztwór,w ktorym ilość substancji rozpuszczonej...

Przydatność 85% Śtężenie procentowe i molowe roztworów - przykłady i zadania

STĘŻENIE PROCENTOWE ROZTWORÓW Stężenie roztworu określa zawartość substancji w jednostce masy lub jednostce objętości. Najważniejsze są dwa rodzaje stężeń: stężenie procentowe i stężenie molowe. Stężenie procentowe określa liczbę gramów substancji rozpuszczonej w 100g roztworu. cp = ms/mroztworu • 100% mroztw = mrozp + ms cp (c%) - stężenie procentowe...

0 odpowiada - 0 ogląda - 1 rozwiązań

Dodaj zadanie

Zobacz więcej opcji