Treść zadania

~paula

Wyjaśnij, dlaczego przelewając mleko z kartonowego pudełka, należy uważać, aby nie ścisnąć zbyt mocno ścianek


PROSZĘ POMÓŻCIE !

Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.

Rozwiązania

  • skromna

    Jak ściśniesz ścianki to zmniejszysz otwór, przez który wypływa mleko. Ta sama ilość (no powiedzmy, bo mleko wciąż się wylewa) będzie próbowała wydostać się przez mniejszą powierzchnię. Zwiększy się parcie i mleko będzie wylewać się szybciej i to mniejszym strumieniem przez co będzie się bardziej rozbryzgiwać w misce czy czym tam :D Tak mi się wydaje :P

Podobne zadania

anitka96 Wyjaśnij, dlaczego okręt wykonany m.in. z żelaza nie tonie? Przedmiot: Fizyka / Gimnazjum 2 rozwiązania autor: anitka96 11.4.2010 (14:41)
dopati Dlaczego ilość powietrza w oponach samochodowych latem winna być nieco Przedmiot: Fizyka / Gimnazjum 1 rozwiązanie autor: dopati 20.4.2010 (17:32)
Ozi123 Dlaczego Ksiezyc jest zawsze zwrócony w stronę Ziemi ta samą stroną ? Przedmiot: Fizyka / Gimnazjum 1 rozwiązanie autor: Ozi123 2.5.2010 (14:45)
damian dlaczego ziemia jest okrągła Przedmiot: Fizyka / Gimnazjum 2 rozwiązania autor: damian 2.5.2010 (15:11)
Nieznany wyjaśnij,dlaczego należy bardzo ostrożnie wyskakiwać z lekkiego Przedmiot: Fizyka / Gimnazjum 2 rozwiązania autor: Konto usunięte 9.5.2010 (17:04)

Podobne materiały

Przydatność 65% Mleko

Skład chemiczny Mleko pochodzi od różnych zwierząt hodowlanych. W produkcji światowej na mleko krowie przypada ponad 90% produkcji. W mniejszych ilościach jest otrzymywane mleko bawole, mleko kozie i owcze. W Polsce produkuje się głównie mleko krowie i w znacznie mniejszej ilości mleko kozie oraz owcze (głównie do produkcji serów). Mleko jest to płynna wydzielina...

Przydatność 65% Mleko

Ad. I WSTĘP Wartość odżywcza mleka Mleko i produkty mleczne odgrywają podstawowa rolę w odżywianiu i mają wielki znaczenie dla zdrowia człowieka. W szczególności mleko jest dobrym źródłem wysokowartościowych białek, łatwo przyswajalnego tłuszczu, ważnych dla organizmu soli mineralnych (w tym wapnia, fosforu), witaminy A i witaminy z grupy B. Ze względów...

Przydatność 85% Mleko - rozwój opakowań

Zwykłe mleko - u niektórych pradawnych ludów miało znaczenie ceremonialne i składano je w ofierze bogom oraz duchom, dla innych jest to napój kompletnie nieprzyswajalny. Jak ewoluowało jego opakowanie przez lata? No cóż, do momentu, gdy nie wynaleziono w XIX wieku wirówki, która oddzielała śmietanę od mleka nie produkowało się go na szeroką skalę, gdyż nie miałoby to...

Przydatność 55% Mleko i jego przetwory

MLEKO I JEGO PRZETWORY MLEKO WARTOŚĆ ODŻYWCZA I SKŁAD CHEMICZNY MLEKA Mleko - jest wydzieliną gruczołu mlecznego ssaków Podstawowymi składnikami mleka są : Białka 3,4% Tłuszcze 2% Cukrowce 4,9% Składniki mineralne Witaminy Woda 90% Energia 51 kcl OGÓŁEM MLEKO = 2% CECHY FIZYCZNE I ORGANOLEPTYCZNE MLEKA Gęstość mleka 1,02 -1,033 g/cm3 Zebranie z...

Przydatność 65% Mleko i przetwory z mleka

I. Skład chemiczny mleka i jego wartość odżywcza Mleko to płynna wydzielina wyspecjalizowanego gruczołu ssaków, zawierająca 8090% wody i 2010% (u krów zwykle 1213%) suchej masy, która składa się głównie z tłuszczu, białek, cukru mlekowego (laktozy) i soli mineralnych. Mleko pochodzi od różnych zwierząt hodowlanych. W produkcji światowej na mleko krowie przypada 90%. W...

0 odpowiada - 0 ogląda - 1 rozwiązań

Dodaj zadanie

Zobacz więcej opcji