Treść zadania

krystian96

jak odrużnić tłuszcz od substancji tłustej

Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.

Rozwiązania

  • cloud18

    Poprzez próbę akroleinową . Podgrzewamy tłuszcz i substancję tłustą i tam gdzie wydziela się charakterystyczny nieprzyjemny zapach (akroleiny) tam mamy do czynienia z tłuszczem .

  • Monika121xd

    Należy przeprowadzić reakcję próby akroleinowej Obie substancje się podgrzewa w parowniczkach, w parowniczce z Tłuszczem, np olej roślinny podczas podgrzewania wydziela akroleine gdy substancja tłusta - ropa nafowa - paliwo nie wydziela tej akroleiny.

Podobne materiały

Przydatność 80% Pojęcie substancji u Arystotelesa

Arystoteles - najwybitniejszy z uczniów Platona, ale być może również jego największe rozczarowanie. Arystoteles nie kontynuował platońskiej nauki o "ideach". Odrzucił ja i stworzył własną, stwierdzając podobno: "Przyjacielem Platon, przyjacielem Sokrates, lecz większą przyjaciółką mi prawda" piszę "podobno" ponieważ nie byłem w stanie zweryfikować autentyczności...

Przydatność 65% Cząsteczkowa budowa substancji

Wszystkie substancje zbudowane są z cząsteczek, cząsteczki o tej samej substancji są jednakowe, a o różnej- różne. W ciałach stałych cząsteczki są blisko siebie, oddziaływanie między nimi jest b. duże i dlatego wykonują tylko drgania.W cieczach cząsteczki są nadal blisko siebie, ale oddziaływanie między nimi jest słabsze. Cząsteczki mogą się przemieszczać. W gazach...

Przydatność 70% Mechanizm działania substancji powierzchniowo czynnych.

Pierwszym znanym i używanym detergentem było mydło, wynalezione na Bliskim Wschodzie ponad 5000 lat temu. Na początku używano go głównie do prania odzieży i przemywania ran. Dopiero w 11 wieku n.e. zaczęto używać mydła do mycia się. Detergenty są środkami czyszczącymi, szeroko używanymi zarówno w gospodarstwach domowych jak i w przemyśle. Dzielimy je na mydła i...

Przydatność 55% Trawienie i wchłanianie substancji pokarmowych

Podstawowymi czynnościami układu pokarmowego jest trawienie i wchłanianie substancji pokarmowych. Węglowodany są podstawowym składnikiem pokarmowym, w pożywieniu dostarczana jest głównie skrobia, a także sacharoza (popularny "cukier"), laktoza (składnik mleka), fruktoza (cukier owocowy). Trawienie tej grupy składników rozpoczyna się już w jamie ustnej, bowiem nasza ślina...

Przydatność 50% Stosowanie substancji chemicznych w rolnictwie

W XX wieku chemia odegrała dużą rolę w światowym rolnictwie. Właśnie coraz szybszy rozwój tej nauki, a także fitotechniki (nauki o uprawie i hodowli roślin) sprawił, że coraz więcej sztucznych substancji zaczęto używać do uprawy warzyw i owoców. Pierwsze wzmianki o stosowaniu różnych związków chemicznych do zwalczania szkodników pochodzą już z 1763 roku, kiedy to użyto...

0 odpowiada - 0 ogląda - 2 rozwiązań

Dodaj zadanie

Zobacz więcej opcji