Treść zadania

Zaroowka

Wyznacz gęstość dowolnej cieczy (mleko , olej) lub innego ciała.

Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.

Rozwiązania

  • userphoto

    1) Wlać ciecz do naczynia ze skalą odczytać jej objętość . V
    2) Zważyć naczynie z cieczą
    3 ) wylać ciecz i zważyć puste naczynie
    4 ) obliczyć masę cieczy odejmując od masy cieczy z naczyniem masę naczynia m
    5) podstawić do wzoru na gęstość wielkości i obliczyć czyli masę cieczy podzielić przez jej objętość
    Najlepiej w g / cm 3

Podobne zadania

karOlinka Wyznacz moc grzejnika elektrycznego, który w czasie 2h przetwarza energię Przedmiot: Fizyka / Gimnazjum 1 rozwiązanie autor: karOlinka 22.4.2010 (20:53)
karolcia19 Na czym polega rozszerzalność temp. cieczy ,gazów i ciał stałych? Przedmiot: Fizyka / Gimnazjum 4 rozwiązania autor: karolcia19 29.4.2010 (18:17)
xsndx różnice w budowie ciał stałych cieczy i gazów Przedmiot: Fizyka / Gimnazjum 3 rozwiązania autor: xsndx 6.5.2010 (19:24)
oooyeah zad. wyznacz ciepło właściwe! Pomożecie?? Przedmiot: Fizyka / Gimnazjum 1 rozwiązanie autor: oooyeah 19.5.2010 (20:49)
goska wyznacz cisnienie wywierane na pozioma powierzchnie przez cegle w trzech Przedmiot: Fizyka / Gimnazjum 1 rozwiązanie autor: goska 15.6.2010 (18:36)

Podobne materiały

Przydatność 65% Mleko

Skład chemiczny Mleko pochodzi od różnych zwierząt hodowlanych. W produkcji światowej na mleko krowie przypada ponad 90% produkcji. W mniejszych ilościach jest otrzymywane mleko bawole, mleko kozie i owcze. W Polsce produkuje się głównie mleko krowie i w znacznie mniejszej ilości mleko kozie oraz owcze (głównie do produkcji serów). Mleko jest to płynna wydzielina...

Przydatność 65% Mleko

Ad. I WSTĘP Wartość odżywcza mleka Mleko i produkty mleczne odgrywają podstawowa rolę w odżywianiu i mają wielki znaczenie dla zdrowia człowieka. W szczególności mleko jest dobrym źródłem wysokowartościowych białek, łatwo przyswajalnego tłuszczu, ważnych dla organizmu soli mineralnych (w tym wapnia, fosforu), witaminy A i witaminy z grupy B. Ze względów...

Przydatność 70% Czynniki chłodnicze. Chłodziwa. Oleje.

Czynniki chłodnicze. Pierwsze urządzenia chłodnicze, budowane w drugiej połowie XIX wieku, były napełniane różnymi czynnikami, przede wszystkim amoniakiem NH3, chlorkiem metylu CH3cl, dwutlenkiem węgla i dwutlenkiem siarki. W latach trzydziestych rozpoczęła się era tzw. freonów będących pochodnymi węglowodorów, które cechują się wieloma doskonałymi własnościami....

Przydatność 85% Mleko - rozwój opakowań

Zwykłe mleko - u niektórych pradawnych ludów miało znaczenie ceremonialne i składano je w ofierze bogom oraz duchom, dla innych jest to napój kompletnie nieprzyswajalny. Jak ewoluowało jego opakowanie przez lata? No cóż, do momentu, gdy nie wynaleziono w XIX wieku wirówki, która oddzielała śmietanę od mleka nie produkowało się go na szeroką skalę, gdyż nie miałoby to...

Przydatność 55% Mleko i jego przetwory

MLEKO I JEGO PRZETWORY MLEKO WARTOŚĆ ODŻYWCZA I SKŁAD CHEMICZNY MLEKA Mleko - jest wydzieliną gruczołu mlecznego ssaków Podstawowymi składnikami mleka są : Białka 3,4% Tłuszcze 2% Cukrowce 4,9% Składniki mineralne Witaminy Woda 90% Energia 51 kcl OGÓŁEM MLEKO = 2% CECHY FIZYCZNE I ORGANOLEPTYCZNE MLEKA Gęstość mleka 1,02 -1,033 g/cm3 Zebranie z...

0 odpowiada - 0 ogląda - 1 rozwiązań

Dodaj zadanie

Zobacz więcej opcji