Treść zadania

sonia11553

B
1. Tłuszcze to: a) związki organiczne o wzorze ogólnym C n H 2m O m złożone z węgla, wodoru i tlenu; b) związki o wzorze ogólnym R 1 –COO –R 2 otrzymane w wyniku reakcji kwasów karboksylowych i alkoholi; c) wielkocząsteczkowe związki organiczne zbudowane z cząsteczek aminokwasó w; d) estry kwasów tłuszczowych i glicerolu.
2. Utwardzanie tłuszczów roślinnych stosuje się do otrzymywania: a) margaryny; c) kwasów tłuszczowych; b) mydła; d) glicerolu.
3. Pierwiastki chemiczne należące do podstawowego składu białek to: a) węgiel, wodór, tlen, chlor; c) węgiel, wodór, azot, tlen; b) azot, węgiel, tlen, fosfor; d) azot, tlen, fosfor, chlor.
4. Produktami hydrolizy białek są: a) estry; b) aminokwasy; c) dekstryny; d) cukry proste.
5. Chlorek sodu powoduje: a) wysalanie białka; c) żółte zabarwienie białka; b) denaturację białka; d) ceglastoczerwone zabarwienie białka.
6. Reakcją charakterystyczną białek jest: a) próba akroleinowa; c) próba Trommera; b) reakcja ksantoproteinowa; d) reakcja z jodem.
7. C 6 H 12 O 6 jest wzorem: a) glukozy; b) sacharozy; c) skrobi; d) dekstryn.
8. Glukozę można odróżnić od innych cukrów, działając na nią: a) wodorotlenkiem miedzi(II); c) stężonym kwasem azotowym(V); b) kwasem solnym; d) nie można jej w prosty sposób odróżnić.
9. Po dodaniu jodyny do produktów spożywczych zawierających skrobię: a) barwa zmienia się na ceglastoczerwoną; c) barwa zmienia się na ciemnogranatową; b) barwa zmienia się na żółtą; d) barwa się nie zmienia.
10. Celuloza w organizmie człowieka: a) ulega powolnej hydrolizie, tworząc najpierw dekstryny, a później glukozę; b) rozpada się pod wpływem enzymów bardzo szybko na cząsteczki glukozy; c) rozpuszcza się i zostaje przetransportowana do każdej komórki organizmu; d) nie ulega hydrolizie.

11. 4 p. Podanym nazwom pojęć przyporządkuj ich opisy.
a) denaturacja b) cukry c) reakcja ksantoproteinowa d) białka
1. Nieodwracalne ścięcie białka zachodzące np. pod wpływem wysokiej temperatury, alkoholu, soli niektórych metali
2. Wielkocząsteczkowe związki organiczne zbudowane z cząsteczek aminokwasów
3. Reakcja charakterystyczna białka polegająca na działaniu na nie stężonym kwasem azotowym(V), w wyniku czego białko się ścina i pojawia się żółte zabarwienie
4. Związki organiczne o wzorze ogólnym C n H 2m O m złożone z węgla, wodoru i tlenu
5. Odwracalne ścięcie białka pod wpływem chlorku sodu
a – ………., b – ………., c – ………., d – ……….
12. 2 p. Napisz równanie reakcji spalania glukozy. Omów znaczenie glukozy dla organizmów. ………………………………………………………………………...………………………………… ………………………………………………………………………...………………………………… ………………………………………………………………………...………………………………… ………………………………………………………………………...………………………………… 13. 3 p. Napisz równanie reakcji hydrolizy sacharozy. Podaj nazwy produktów i warunki, w jakich ta reakcja zachodzi. ………………………………………………………………………...………………………………… ………………………………………………………………………...………………………………… ………………………………………………………………………...………………………………… 14. 3 p. Zaprojektuj i opisz doświadczenie służące do odróżnienia tłuszczu ciekłego od oleju mineralnego. Wypisz potrzebne odczynniki, sprzęt, sposób wykonania doświadczenia i podaj przewidywane efekty. ………………………………………………………………………...………………………………… ………………………………………………………………………...………………………………… ………………………………………………………………………...………………………………… ………………………………………………………………………...…………………………………
15. 4 p. Napisz równania reakcji, jakim ulegnie w organizmie człowieka posiłek, w którego skład wchodzą ziemniaki z tłuszczem. ………………………………………………………………………...………………………………… ………………………………………………………………………...………………………………… 16 *. Napisz równanie reakcji hydrolizy tłuszczu, w którego skład wchodzą różne kwasy tłuszczowe. ………………………………………………………………………...………………………………… ………………………………………………………………………...………………………………… ………………………………………………………………………...…………………………………

Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.

Rozwiązania

Podobne materiały

Przydatność 55% Związki Organiczne

Związki Organiczne Białka – związki zbudowane z węgla wodoru tlenu siarki azotu Z tych pierwiastków powstają aminokwasy.Aminokwasy są związkami organicznymi , bezbarwnymi ciałami stałymi, dobrze rozpuszczalnymi w wodzie .Maja zdolność do łączenia się w duże cząsteczki Białka są składnikiem budulcowym organizmów ,źródłem energii Ponadto białkami są enzymy, które...

Przydatność 70% Organiczne związki chemiczne

CUKROWCE - węglowodany (sacharydy)  MONOSACHARYDY (jednocukry) – cukry proste (najprostsze cukrowce rozpuszczalne w wodzie):  TRIOZY C3  TETROZY C4  PENTOZY C5: ryboza, dezoksyryboza  HEKSOZY C6: glukoza, fruktoza, galaktoza  HEPTOZY C7 WŁAŚCIWOŚCI I ROLA MONOSACHARYDÓW: Jednocukry charakteryzują się słodkim smakiem, dobrą rozpuszczalnością w wodzie,...

Przydatność 70% Chemia organiczna- związki organiczne

Alkany CnH2n+2: CH4 - metan / C2H6 - etan / C3H8 - propan / C4H10 - butan / C5H12 - pentan / C6H14 - heksan Alkeny CnH2n: C2H4 - eten (etylen) / C3H6 - propen / C4H8 - buten / C5H10 - penten / C6H12 - heksen Alki(y)ny CnH2n-2: C2H2 - etin (acetylen) / C3H4 - propin / C4H6 - butin / C5H8 - pentin / C6H10 - heksin Alkohole CnH2n+1OH: CH3OH - metanol / C2H5OH - etanol / C3H7OH -...

Przydatność 60% Związki organiczne i nieorganiczne.

1.Związki organiczne wchodzą w skład organizmów żywych np. białka, tłuszcze, cukry. Mają one skomplikowaną budowę, można je spalić, głównym budulcem jest węgiel. 2. Związki nieorganiczne mają prostą budowę, nie ulegają spalaniu, wchodzą w skład przyrody nie ożywionej np. skały, zęby, kości a także muszle. 3.Rośliny zielone są producentami bo same produkują...

Przydatność 55% Substancje organiczne – cukry, tłuszcze, białka.

CUKRY [węglowodany] Cukry to związki [łańcuchy węglowe] w których występują naraz grupy hydroksylowe [OH] i karbonylowe [COH]. Podział cukrów -Proste: triozy: aldehyd glicerolowy - C3H6O3 pentozy: ryboza – C5H10O5, rybuloza - C5H10O5, deoksyryboza C5H10O4 heksozy: glukoza - C6H12O6, fruktoza -C6H12O6 , galaktoza - C6H12O6. -Złożone: dwucukry: sacharoza –...

0 odpowiada - 0 ogląda - 0 rozwiązań

Dodaj zadanie

Zobacz więcej opcji