Treść zadania

576ty

Ile śmietanki o zawartości 12% tłuszczu i ile mleka dwuprocentowego trzeba zmieszać, aby otrzymać 200g mleka, w którym będzie 3% tłuszczu???

Odp:.... Autor edytował treść zadania 21.2.2012 (23:26), dodano Na walnym zgromadzeniu wszystkich pracowników firmy Fikus doszło do burzliwej kłótni. cześć pracowników wyszła z sali. dyrektor zauważył, że jeśli sale opuści jeszcze jedna osoba, to pozostanie tylko jedna trzecia pracowników . Wyszedł wiec i nakłonił dwie osoby do powrotu razem z nimi na salę obrad. dzięki temu w dalszej części zebrania brała udział połowa pracowników firmy Fikus. Ilu ich było??? Odp.:

Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.

Najlepsze rozwiązanie

  • 4 1

    x - ilość śmietanki
    200 - x - ilość mleka 2%

    12%*x + 2%*(200-x)= 3%*200 / : %

    12x + 400 - 2x = 600

    10x = 600 -400

    10x = 200 / : 10

    x = 20g

    200g - 20g = 180g

    Trzeba zmieszać 20g śmietanki 12% i 180g mleka 2% .

Rozwiązania

Podobne zadania

teli94 W mleczarni rozlano 1000 L mleka do kartonów o pojemności 250 cm Przedmiot: Matematyka / Gimnazjum 2 rozwiązania autor: teli94 12.4.2010 (21:33)
kajoj pomożcie trzeba pilnie na jutro Przedmiot: Matematyka / Gimnazjum 3 rozwiązania autor: kajoj 29.4.2010 (12:23)
kajoj pilne prosze na jutro trzeba Przedmiot: Matematyka / Gimnazjum 2 rozwiązania autor: kajoj 29.4.2010 (12:28)
klidi96 2.ILE WODY TRZEBA DOLAĆ do 10 kg. czteroprocentowego roztworu aby otrzymać Przedmiot: Matematyka / Gimnazjum 1 rozwiązanie autor: klidi96 4.5.2010 (17:09)
MaTiKeNzO 1. Za 1m3 wody trzeba zapłacić 6,50zł. Odprowadzenie 1m3 ścieków kosztuje Przedmiot: Matematyka / Gimnazjum 2 rozwiązania autor: MaTiKeNzO 5.5.2010 (17:24)

Podobne materiały

Przydatność 65% Mleko i przetwory z mleka

I. Skład chemiczny mleka i jego wartość odżywcza Mleko to płynna wydzielina wyspecjalizowanego gruczołu ssaków, zawierająca 8090% wody i 2010% (u krów zwykle 1213%) suchej masy, która składa się głównie z tłuszczu, białek, cukru mlekowego (laktozy) i soli mineralnych. Mleko pochodzi od różnych zwierząt hodowlanych. W produkcji światowej na mleko krowie przypada 90%. W...

Przydatność 80% Przetwórcze i odżywcze zastosowanie mleka

o to jest mleko? Potocznie to produkt, który można pić w postaci samego płynu lub spożywać w postaci produktów mlecznych: jogurtu, kefiru, sera, twarożku, masła... Naukowo to ?płynna wydzielina gruczołów mlecznych kobiet i samic ssaków, której wytwarzanie rozpoczyna się natychmiast po porodzie, stanowiąca naturalny, pełnowartościowy pokarm niemowląt i młodych zwierząt?....

Przydatność 70% Ocena towaroznawcza i zastosowanie mleka w gastronomii

1.Ocena towaroznawcza mleka. Charakterystyka mleka: -jest wydzieliną gruczołów mlecznych samic,ssaków -działa na organizm odkwaszająco -ułatwia zachowanie równowagi kwasowozasadowej ustroju -białko mleka jest najtańszym pełnowartościowym białkiem pochodzenia zwierzęcego -białko mleka ma wysoką wartość biologiczną -tłuszcz występuje w postaci zemulgowanej...

0 odpowiada - 0 ogląda - 1 rozwiązań

Dodaj zadanie

Zobacz więcej opcji