Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej polityce prywatności.

Treść zadania

ewka2118

zad.1 Letni kostium kosztuje 415zł,a buty 275zł.W czasie posezonowej obniżki cenę kostiumu zmniejszono o 88zł ,a butów -49zł.Ile pieniędzy można zaoszczędzić , kupując kostium i buty po obniżce ? Ile trzeba zapłacić za kostium i buty po obniżce sezonowej?




zad.2 Ziemniaki sprowadzono z Ameryki do Europy w XVII w.Były wówczas bardzo drogie . Wartość 1 kg ziemniaków byłą równa łącznej wartości 3kg szynki 600 .Obecnie 1kg szynki kosztuje 24 zł,a jedno jajko 45 gr. Oblicz :
a) ile obecnie trzeba byłoby zapłacić za 1 kg ziemniaków ,gdyby ich wartości w stosunku do szynki i jaj nie zmieniała,

b) ile kilogramów ziemniaków po 90 gr za 1kg można byłoby kupić,gdyby przeznaczyć na nie tyle pieniędzy , ile kosztuje obecnie 3 kg szynki i 600 jaj razem ?

Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.

Najlepsze rozwiązanie

  • 1 0

    1. Kostium - 415zł, obniżka 88zł
    Cena po obniżce - 415-88=327(zł)

    Buty - 275zł, obniżka 49zł
    Cena po obniżce - 275-49=226(zł)

    88zł+49zł=137zł

    Odp.: Kupując kostium i buty po obniżce można zaoszczędzić 137zł.
    Po obniżce kostium kosztuje 327zł, a buty 226zł.

    2. 1kg ziemniaków był równy cenie 3kg szynkki i 600 jaj
    obecnie cena za jeden kilogram szynki wynosi 24zł,
    a jednego jajka 45gr za sztukę

    Gdyby wartość się nie zmieniała dziś za ziemniaki płacilibyśmy:
    3x24+600x45=72=270=342(zł)

    Natomiast dziś za 3kg szynki 600 jaj płacimy:
    3x24+600x0,45=72+270=342(zł)

Rozwiązania

  • karol96ina

    1.
    88zł+49zł=137zł-tyle zaoszczędzamy
    (415-88)+(275-49)=327+226=553zł-po obniżce sezonowej tyle płacimy za kostium i buty

    2.
    kiedyś:
    1kg ziemniaków=3kg szynki +600jaj

    teraz:
    1kg szynki=24zł
    1jajko=45gr

    a)
    3*24zł+600*45gr=72zł+270zł=342zł-tyle obecnie trzebabyłoby zapłacić za ziemniaki, gdyby wartość ich nie zmalała

    b)obecnie 3kg szynki i 600 jaj kosztują 342zł
    342zł=34200gr
    34200gr:90gr=380kg ziemniaków

Podobne materiały

Przydatność 80% Plan Zdarzeń "Goliszowe Buty"

1.Praca Golisza 2.Wyprawa Golisza pod Cybinkę 3.Praca przy Sianokosach 4.Postanowienie powrotu do domu 5.Ciężkie przejście przez las 6.Ucieczka Wojciecha przed Dzikami 7.Odpoczywanie w Lesie 8.Ciekawość Wojciecha 9.Wyciagnięcie dłoni po kwiat 10.Przeszukiwanie lasu 11.Upadek mężczyzny przez zająca 12.Zdziwienie Golisza, że jest niewidzialny 13.Zdenerwowanie Golisza 14.Wystraszenie...

Przydatność 85% Plan 3 letni (1947-1949)

Trzyletni plan odbudowy (1947 – 1949) : Opracowany przez KRN, a następnie przyjęty przez Sejm Ustawodawczy Plan Odbudowy Gospodarczej na lata 1947 – 1949 po raz pierwszy objął wszystkie dziedziny gospodarki narodowej. Uchwała sejmowa przewidywała „podniesienie stopy życiowej pracujących warstw ludności powyżej poziomu przedwojennego”, środkami zaś do osiągnięcia tego...

Przydatność 60% Czasy

Le passe compose – przeszły dokonany... Podmiot + avoir/etre +participe passe Participe passe Aimer = j’aime Finir = j’fini Entendre= j’entendu L’imperfait je => -ais tu => -ais ilelle => -ait nous => -ions vous => -iez ils/elles => -aient j’etais tu etais il etait nous etions vous etiez ils/elles etaient Le futur simple je => -rai...

Przydatność 50% Czasy

PRESENT CONTINOUS Zastosowanie: -czynność odbywająca się w chwili mówienia (I'm reading now.) -Czynność tymczasowa (He's staying a hotel at the moment.) -Plany na najbliższą przyszłość (We're going to the theatre on Sunday.) -Krytykowanie powtarzających się zachowań (You're always borrowing money from me!) Budowa: zdanie oznajmujące os+operator+czas(1)+końcówka"ing"...

Przydatność 65% Czasy

Le passe compose – przeszły dokonany... Podmiot + avoir/etre +participe passe Participe passe Aimer = j’aime Finir = j’fini Entendre= j’entendu L’imperfait je => -ais tu => -ais ilelle => -ait nous => -ions vous => -iez ils/elles => -aient j’etais tu etais il etait nous etions vous etiez ils/elles etaient Le futur simple je => -rai tu => -ras il/elle...

Dodaj zadanie

Zobacz więcej opcji

Pierwszy raz?

Zapoznaj się z krótkim opisem jak sprawnie zdobywać punkty, sprawdź ile kosztuje dodanie zadania, itp. Zapoznaj się z możliwościami serwisu Zaliczaj.

Zaproś swoich znajomych

Zaproś swoich znajomych do serwisu. Im więcej osób zaprosić, tym więcej zdobędziesz punktów. Zarób nawet 100 punktów.