Treść zadania
Autor: smax1988 Dodano: 16.12.2011 (16:44)
1. zapisz równania reakcji spalania całkowitego: etanolu, glicerolu, kwasu palmitynowego, estru etonialu etylu
2. opisz doświadczenia pozwalające odróżnić cukry proste od złożonych
3. co to są reakcje charakterystyczne ? opisz reakcje charakterystyczne dla białek
Będę wdzięczny za rozwiązanie chociaż części z tych zadań.
Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.
Najlepsze rozwiązanie
Rozwiązania
Podobne zadania
napisz równanie reakcji kwasu mrówkowego z alkoholem etylowym oraz podaj Przedmiot: Chemia / Liceum | 3 rozwiązania | autor: asienkaanml 30.3.2010 (15:10) |
napisz i uzasadnij równania reakcji za pomocą,których można dokonać następującyc Przedmiot: Chemia / Liceum | 1 rozwiązanie | autor: maly7237 9.4.2010 (16:21) |
wzor kwasu Przedmiot: Chemia / Liceum | 1 rozwiązanie | autor: martus91 12.4.2010 (19:24) |
Ułożyć równania reakcji a)kwasu siarkowego (VI) z :Fe(II) , Na , Al , Ca , Przedmiot: Chemia / Liceum | 1 rozwiązanie | autor: onka46 16.4.2010 (07:59) |
Oblicz stężenie molowe kwasu siarkowego VI wiedząc że jest to roztwór Przedmiot: Chemia / Liceum | 1 rozwiązanie | autor: onka46 14.4.2010 (11:07) |
Podobne materiały
Przydatność 75% Zastosowanie metanolu i etanolu
Metanol wykorzystywany jest na skalę przemysłową zarówno jako rozpuszczalnik, jak i surowiec, niezbędny do uzyskania wielu produktów chemicznych, takich jak: Aldehyd mrówkowy (metanal), wykorzystywany do produkcji tworzyw sztucznych, żywic, klejów oraz stosowany jako związek wyjściowy w syntezie wielu wyrobów farmaceutycznych i środków ochrony roślin. Eter t-butylowometylowy...
Przydatność 65% Właściwości i zastosowanie etanolu
-otrzymuje się go w wyniku uwodnienia etylenu (etenu) C2H4 H2O--->2C2H5OH -etanol otrzymuje się też w wyniku fermentacji alkoholowej cukrów. Proces ten wykorzystywany jest przy produkcji wina drożdże C6H12O6---------> 2C2H5OH 2CO2 -bezbarwna ciecz, bardzo dobrze rozpuszczalna w wodzie o ostrym zapachu. Odczyn obojętny nie zmienia barwy lakmusu, łatwopalny...
Przydatność 60% Ogólne wzory spalania węglowodorów
wzór ogólny alkanów: C(n) H(2n+2) wzór ogólny alkenów: C(n) H(2n) wzór ogólny alkinów: C(n) H(2n-2) reszta - patrz załącznik
Przydatność 75% Czujniki spalania stukowego
Czujniki stuku systemu Motronic 3.8: a) silnika 20V, b) silnika V5 Jednymi z najczęściej stosowanych czujników są czujniki przyśpieszeń zwane akcelerometrami. Detektory pracujące z tym rodzajem czujników dokonują analizy widmowej lub czasowej sygnału pochodzącego z czujnika próbując dokonać detekcji spalania stukowego. Na rysunku obok przedstawione są szczegóły konstrukcyjne...
Przydatność 70% Czujniki spalania stukowego
Czujniki stuku systemu Motronic 3.8: a) silnika 20V, b) silnika V5 Jednymi z najczęściej stosowanych czujników są czujniki przyśpieszeń zwane akcelerometrami. Detektory pracujące z tym rodzajem czujników dokonują analizy widmowej lub czasowej sygnału pochodzącego z czujnika próbując dokonać detekcji spalania stukowego. Na rysunku obok przedstawione są szczegóły...
0 odpowiada - 0 ogląda - 1 rozwiązań
1 0
ewka13 16.12.2011 (22:07)
Zad 1.
a)spalanie etanolu
C_{2}H_{5}OH + 3O_{2} \to 2CO_{2} + 3H_{2}O
b)spalanie glicerolu
2CH_{2}OH-CHOH-CH_{2}OH + 7O_{2} \to 6CO_{2} + 8H_{2}O
c)spalanie kwasu palmitynowego
C_{15}H_{31}COOH + 23O_{2} \to 16CO_{2} + 16H_{2}O
d)spalanie estru
CH_{3}COOC_{2}H_{5} + 5O_{2} \to 4CO_{2} + 4H_{2}O
Zad 2.
Cukier prosty - glukoza -możliwy jest do wykrycia dzieki nastepujacym reakcjom :
-z wodorotlenkiem miedzi (II) - Cu(OH)2 - tworzy szafirowy związek kompleksowy (na zimno)
-po ogrzaniu z wodorotlenkiem miedzi (II) tworzy się pomarańczowy osad Cu2O - jest to próba Trommera.
Cukier złożony - sacharoza - nie daje tych reakcji , ze względu na brak własności redukujących.
Zad 3.
Reakcje charakterystyczne to reakcje pozwalajace na rozpoznanie danej substancji.
Reakcje charakterystyczne dla białek :
-reakcja ksantoproteinowa
Polega na na tym,że białko poddaje się działaniu kwasu azotowego (V),a następnie alkalizuje - białko zabarwia się na żółto.
-reakcja biuretowa
Polega na ogrzewaniu białka z roztworem wodorotlenku potasu i kilkoma kroplami 2% roztworu siarczanu (VI) miedzi (II) - powstaje fioletowe zabarwienie.
-reakcja z odczynnikiem Millona
Roztwór azotanu (V) rtęci (II) + kwas azotowy (III) gotowany z białkami strąca czerwony osad.
Dodawanie komentarzy zablokowane - Zgłoś nadużycie