Treść zadania

endi1171

wymien organiczne i nieorganiczne składniki pokarmowe.

Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.

Najlepsze rozwiązanie

  • 1 0

    Składniki pokarmowe

    Składniki pokarmowe można podzielić na organiczne i nieorganiczne. Do organicznych zaliczymy białka, cukry (węglowodany) oraz tłuszcze (lipidy). Nieorganiczne to sole mineralne i witaminy.

    Białka to największa grupa związków organicznych. Podstawową cegiełka budulcową białek są aminokwasy. W białkach występuje 20 różnych aminokwasów ułożonych w różnych konfiguracjach. Organizm ludzki potrafi wytwarzać tylko część aminokwasów - tzw. endogenne aminokwasy, pozostałe egzogenne muszą być dostarczone z pożywieniem. Dorosły człowiek musi zatem zjadać z pożywieniem 8 endogennych aminokwasów. Najbardziej wartościowym źródłem wszystkich aminokwasów jest białko zwierzęce. Popularna soja spożywana przez wegetarian jako substytut mięsa jest bardziej uboga w aminokwasy. Białka pełnią głównie rolę budulcową w organizmie, ale także jako białka czynnościowe (enzymy) regulują procesy metaboliczne.

    Cukry

    Cukry, będące głównym źródłem energii, dzielimy na proste i złożone. Do prostych należy np. fruktoza - cukier owocowy, dwucukry np. sacharoza - cukier buraczany, wielocukry np. skrobia. Sacharoza to cukier, którym słodzimy herbatę, skrobia występuje w ziemniakach, pieczywie, warzywach strączkowych.

    Korzystniejsze dla organizmu jest spożywanie cukrów złożonych, których długotrwały rozkład i trawienie zapewnia sytość przez dłuższy czas, podczas gdy glukoza jest paliwem natychmiast wykorzystywanym przez mięśnie. Nadmiar cukrów prostych sprzyja próchnicy zębów.

    Tłuszcze

    Tłuszcze to estry wyższych kwasów tłuszczowych z alkoholem (najczęściej z glicerolem). Tłuszcze nie są rozpuszczalne w wodzie, tylko w rozpuszczalnikach organicznych i występować mogą w postaci stałej (np. łój) lub płynnej (tran). Poza podziałem ze względu na stan skupienia tłuszcze można podzielic na nasycone i nienasycone. Tłuszcze zwierzęce, za wyjątkiem tranu, są nasycone, roślinne nienasycone. Spożywanie nienasyconych kwasów tłuszczowych jest korzystniejsze dla zdrowia. Nasycone kwasy tłuszczowe, zawarte głównie w pokarmach mięsnych, zwiększają poziom cholesterolu we krwi. Wysoki poziom cholesterolu we krwi zwiększa ryzyko choroby wieńcowej.

    Tłuszcze roślinne, które rośliny gromadzą głównie w nasionach i korzeniach, są bezpieczniejsze dla zdrowia.

    Tłuszcze to doskonały materiał energetyczny i zapasowy.

    Sole mineralne i witaminy

    Witaminy i sole mineralne koordynują i regulują procesy życiowe. Najważniejszymi solami mineralnymi są chlorek sodu - sól kuchenna oraz sole wapnia i magnezu. Niedobór składników mineralnych powoduje różne zburzenia w funkcjonowaniu organizmu. Większość witamin musimy dostarczać sobie z pożywienia, niektóre np. z grupy B organizm potrafi sobie sam wytwarzać, tylko witamina D syntetyzowana jest pod wpływem promieni słonecznych.

Rozwiązania

Podobne materiały

Przydatność 60% Związki organiczne i nieorganiczne.

1.Związki organiczne wchodzą w skład organizmów żywych np. białka, tłuszcze, cukry. Mają one skomplikowaną budowę, można je spalić, głównym budulcem jest węgiel. 2. Związki nieorganiczne mają prostą budowę, nie ulegają spalaniu, wchodzą w skład przyrody nie ożywionej np. skały, zęby, kości a także muszle. 3.Rośliny zielone są producentami bo same produkują...

Przydatność 65% Pierwiastki, związki nieorganiczne i organiczne, witaminy, enzymy - ściąga

PIERWIASTKI: Pierwiastki biogenne: węgiel, wodór, tlen - wchodzi w skład wody i innych zw. organicznych, niezbędny do oddychania tlenowego, azot, siarka, fosfor. Inne: wapń, magnez, potas, sód, chlor - odpowiada za równo- wagę kwasowo-zasadową w organiźmie, wchodzi w skład kwasu solnego w żołądku, żelazo, mangan, jod, fluor. KATIONY : | ANIONY: sodowy Na+;...

Przydatność 100% Instrukacja jak wymienic zarowke.

First, clean the neck of the balloon and make sure that there are no bacteria on it, but you may still take it into your mouth. Hold the neck above its end. Inhale deeply and holding the air in your lungs, take the end of the neck into your mouth and then blow the air right into the balloon. Squeeze the neck and while squeezing draw deep into your lungs another portion of air. Repeat the...

Przydatność 55% Związki Organiczne

Związki Organiczne Białka – związki zbudowane z węgla wodoru tlenu siarki azotu Z tych pierwiastków powstają aminokwasy.Aminokwasy są związkami organicznymi , bezbarwnymi ciałami stałymi, dobrze rozpuszczalnymi w wodzie .Maja zdolność do łączenia się w duże cząsteczki Białka są składnikiem budulcowym organizmów ,źródłem energii Ponadto białkami są enzymy, które...

Przydatność 55% Zatrucia pokarmowe

Ostre ,zwykle gwałtowne dolegliwości żołądkowo -jelitowe,występujące w stosunkowo krótkim czasie po dostaniu się do przewodu pokarmowego szkodliwych czynników biologicznych lub chemicznych. Okres wylęgania zatruć pokarmowych zakaźnych zwłaszcza bakteryjnych jest krótki - zwykle od kilku do kilkunastu godzin. Każde zatrucie pokarmowe może być groźne ,szczególnie dla...

0 odpowiada - 0 ogląda - 1 rozwiązań

Dodaj zadanie

Zobacz więcej opcji