Treść zadania

klabor90

Wymień zródła węglowodorów w przyrodzie.Jakie substancje otrzymujemy podczas pirogenizacji (suchej destylacji)węgla kamiennego oraz destylacji ropy naftowej?

Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.

Najlepsze rozwiązanie

  • 3 0

    Źródłem węglowodorów w przyrodzie jest :
    - ropa naftowa
    - gaz ziemny
    - węgiel kamienny
    - wosk ziemny
    - asfalt naturalny

    Podczas suchej destylacji węgla kamiennego otrzymujemy:
    - koks
    - gaz koksowniczy
    - wodę pogazową
    - smołę węglową

    Podczas destylacji frakcyjnej ropy naftowej otrzymujemy :
    -benzynę
    -naftę
    -oleje napędowe
    -mazut.

Rozwiązania

Podobne materiały

Przydatność 75% Substancje psychoaktywne

Substancje psychoaktywne Uzależnienie fizjologiczne, zwane też czasem fizycznym, jest to nabyta silna potrzeba stałego zażywania jakiejś substancji odczuwana jako szereg dolegliwości fizycznych (np. bóle, biegunki, uczucie zimna, wymioty, drżenia mięśni, bezsenność). Zaprzestanie jej zażywania (odstawienie) prowadzi do wystąpienia zespołu objawów, które określa się jako...

Przydatność 65% Substancje zapasowe u roślin

Substancje zapasowe u roślin, związki chemiczne syntetyzowane przez rośliny, pełniące rolę źródła energii lub budulca. Substancje zapasowe występują we wszystkich komórkach roślin jako produkty przemiany materii, a ponadto są magazynowane w specjalnych tkankach spichrzowych zlokalizowanych w organach spichrzowych. Do najważniejszych substancji zapasowych należą: cukry proste...

Przydatność 60% Substancje trujące w kosmetykach

Zwyczajne mydło nie wystarczy. Oczyszczamy się za pomocą peelingu do twarzy i ciała i osuszamy skórę, po czym namaszczamy się odżywczymi kremami. Jeszcze dezodorant, aby zamaskować naturalną woń ciała (naturalna woń potu, który pojawia się po ciężkiej pracy) i na koniec kropelka perfum lub wody po goleniu. W przypadku około połowy naszej dorosłej i nastoletniej populacji -...

Przydatność 80% Substancje dodawane do żywności

Kiedyś w większości domów były wędzarnie, gdzie w aromatycznym dymie, np. z jałowca przygotowywano kiełbasy, szynki, boczek. Potem podwieszone pod sufitem na strychu mogły czekać na zjedzenie nawet kilka miesięcy. Beczki z kiszonymi ogórkami i kapustą zatapiano w stawie na całą zimę. Wiele produktów przechowywano w tzw. lodowniach, czyli wykopanych w ziemi piwnicach...

Przydatność 75% Substancje toksyczne w żywności

SUBSTANCJE TOKSYCZNE W ŻYWNOŚCI Dziś mamy całą gamę rozmaitych sztucznych konserwantów dodawanych do żywności. Są one często dla nas substancjami toksycznymi. Nie są one obojętne dla naszego zdrowia a niektóre z nich mogą wywoływać alergie lub nowotwory. Substancjami dodatkowymi do żywności określa się substancje normalnie nie spożywane jako żywność, nie...

0 odpowiada - 0 ogląda - 1 rozwiązań

Dodaj zadanie

Zobacz więcej opcji