Treść zadania
Autor: Konto usunięte Dodano: 13.11.2011 (17:21)
POMOCY
Jak ustrzec się przed insulinoodpornością ??
dam naj
Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.
Najlepsze rozwiązanie
Rozwiązania
Podobne zadania
W jaki sposób wymienione niżej przedmioty metalowe są zabezpieczone przed Przedmiot: Biologia / Gimnazjum | 2 rozwiązania | autor: majka65044 23.9.2010 (18:04) |
Podaj znane Ci sposoby, które mogą uchronić przed inwazją pasożytów ( Przedmiot: Biologia / Gimnazjum | 2 rozwiązania | autor: pppp492 8.10.2010 (18:01) |
dlaczego podział materialu genetycznego w komórce zachodzi przed podziałem Przedmiot: Biologia / Gimnazjum | 1 rozwiązanie | autor: dawidwerta 16.10.2010 (17:54) |
jakie przystosowania wytworzyły ofiary do obrony przed drapieżnikami. Przedmiot: Biologia / Gimnazjum | 1 rozwiązanie | autor: warzywko22 26.10.2010 (20:37) |
Wymień przystosowania ofiar do obrony przed drapieżnikami : (10 ofiar, Przedmiot: Biologia / Gimnazjum | 1 rozwiązanie | autor: majami 27.10.2010 (15:53) |
Podobne materiały
Przydatność 100% Jak się ustrzec?
Jak się ustrzec?
0 odpowiada - 0 ogląda - 1 rozwiązań
1 0
adula 16.11.2011 (01:27)
Dłuższa obecność insuliny, której nadmiar zostaje we krwi, hamuje proces wydzielania glukagonu (hormonu stymulującego spalanie tłuszczu) i w efekcie zatrzymuje proces spalania tłuszczu, który jest magazynowany w komórkach. Organizm odkłada tłuszcz, nie wykorzystując go jako źródła energii (dlatego insulinę nazywa się „hormonem magazynowania tłuszczu”). Do tego jeszcze insulina wpływa na wzrost poziomu złego cholesterolu.
Ciągłe spożywanie dużych ilości węglowodanów o wysokim indeksie glikemicznym może prowadzić do tzw. insulinoodporności. O insulinoodporności mówi się, kiedy organizm przestaje reagować na insulinę i w konsekwencji i poziom insuliny i glukozy we krwi jest stale wysoki, a wtedy wątroba zwiększa produkcję trójglicerydów, co z kolei podnosi poziom złego cholesterolu (a obniżenie dobrego).
Dlatego aby ustrzec się przed insulinoodporności należy spożywać produkty o niskim indeksie glikemicznym.
do 55 – niski indeks glikemiczny
56-69 – średni indeks glikemiczny
od 70 – wysoki indeks glikemiczny
Dodawanie komentarzy zablokowane - Zgłoś nadużycie