Treść zadania

Kika94

Z województwa śląskiego wypisz:
-pieśń
-Obrzed
-przysłowie
-potrawe
to zadanie mamam na czwatrek wiec pliska prosze o exspresowa odpowiedz!!!

Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.

Najlepsze rozwiązanie

  • 2 0

    1. Pieśń :

    - "Walczyk górniczy"

    - "Karolinka"

    - "Szła dzieweczka do laseczka"

    - "Starzyk"




    2. Obrzęd

    - "Skok przez skórę" - obrzęd związany z przyjęciem młodych górników do braci górniczej


    - "Babski comber" - obrzęd, podczas którego młode mężatki "wkupowały" się w laski starszych mężatek. Obrzęd odbywał się zwykle w karczmie, kobiety były poprzebierane i była to dobra zabawa.


    - obrzędy weselne :
    1. Rozwożenie gościom kołocza weselnego - mniej więcej robią to narzeczeni na tydzień przed weselem

    2. Tłuczenie porcelany ( na szczęście) przed mieszkaniem panny młodej. Robi się to w dzień poprzedzający wesele i nie wolno tłuc butelek po wódce ani kieliszków -> bo pan młody będzie pijak.
    Panna młoda sprząta rozbitą porcelanę i stara się to robić ruchami "do siebie" , żeby szczęście zamieść do domu.

    3. Wykupowanie panny młodej. Pan młody, gdy przyjeżdża po swoją narzeczoną do ślubu - musi ją od rodziców wykupić (np. płacąc za nią biżuterią, pieniędzmi). Im bardziej wesoła rodzina - tym śmieszniejszy wykup. Bo zamiast panny młodej przyszły mąż może dostać : małą dziewczynkę, starą babcię czy lalkę z sex-shopu...



    3. Przysłowie

    "Kaj jedzóm – jydz, kaj robióm – nie zawadzej!"

    "Nie czyń żodnymu nic dobrego, nie bydzie ci sie złym odpłocoł."

    "Kaj cie nie proszóm, tam niech cie czerci nie noszóm."



    4. Potrawa

    - Wodzionka -> zupa z czosnku, czerstwego chleba, wrzątku, przypraw i odrobiny tłuszczu

    - żurek śląski

    - śląska rolada wołowa

    - dania wigilijne :
    1. Makówki -> deser z gotowanego maku, bakalii , miodu i kromek słodkiej chałki zamoczonej w mleku.
    Układa się te produkty warstwami w misce -> chałka , masa makowa, chałka, masa makowa.

    2. Siemieniotka - zupa , której podstawą jest siemię z konopii.

    3. Bryja - potrawa z ugotowanych suszonych owoców ( jabłek, gruszek, śliwek), doprawiona śmietaną z mąką pszenną, cukrem , solą i cynamonem.

Rozwiązania

Podobne materiały

Przydatność 75% Klasztor w Obrze

Klasztor Misjonarzy Oblatów Maryi Niepokalanej w Obrze We wsi barokowy klasztor pocysterski, obecnie Misjonarzy Oblatów Maryi Niepokalanej. W klasztorze mieści się seminarium duchowne oraz działa muzeum misyjne. W kościele św. Jakuba Apostoła osiemnastowieczny obraz \"Wniebowzięcie\", freski, stalle, ołtarze i ławki. Historia Na samym początku powinienem wspomnieć, że...

Przydatność 70% Szkodliwość potraw grillowanych

POTRAWY GRILLOWANIE Mogłoby się wydawać, że grillowane mięso niczym nie różni się od tego pieczonego. Dlatego też wielu z nas nieświadomie spożywa jego nadmierne ilości. Prawdą natomiast jest, że podczas grillowania wydzielają się toksyczne związki, które przyczyniają się miedzy innymi do zwiększenia ryzyka zachorowania na raka. Nie jesteśmy w stanie temu zapobiec, ale...

Przydatność 75% Przepis na potrawe po angielsku

Pasta with delicious sauce Components: ? 50 dag of pasta ? 50 dag of mince meat ? 1 can of tomato pomance ? 1 big onion ? 3 spoons of olive oil ? 2 spoons of flour ? Cayenne ? Pepper ? Salt ? Herbs ? Green parsley Recipe: To give meat good taste use cayenne, pepper and salt. Put small pieces of mince meat on hot oil and fry it for some time. Next cut onion and add it to meat. When onion gets...

Przydatność 75% Wartość odżywcza i zdrowotna oraz asortyment potraw z ryb.

Ryby jako zdrowe źródło białka, które stanowi jeden z najważniejszych składników pożywienia. Organizm ludzki nie potrafi magazynować białka, co wiąże się z koniecznością stałego dostarczania go w pożywieniu. Białko stanowi materiał do odbudowy zużytych tkanek i budowy nowych. Ponadto bierze udział w produkcji hormonów, enzymów, ciał odpornościowych, hemoglobiny. Nie...

Przydatność 60% Ocena towaroznawcza jaj i zastosowanie do produkcji potraw

1.Definicja jaja. Jest dużą komorą rozrodczą ptaków,zawierającą wszystkie składniki odżywcze potrzebne do rozwoju zarodka.W handlu spotyka się jaja świeże,sproszkowane oraz masę jajeczną mrożoną. 2.Budowa i wartość odżywcza jaj: Jajo składa się:z żółtka,błona obiałkowa,błona żółtkowa,błona podskorupkowa,tarcza zarodkowa,skorupa,komora...

0 odpowiada - 0 ogląda - 1 rozwiązań

Dodaj zadanie

Zobacz więcej opcji