Treść zadania

gruby-1212

Uczeń przygotował 20% ROSTWUR WODNY SOLI KUCHENNEJ I ROZLAŁ GO DO 3 ZLEWAK PO 250G W KAZDEJ.

a.Do pierwszej zlewki dodał 100g wody.Oblicz steżenie procentowe otrzymanego rostworu.

Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.

Najlepsze rozwiązanie

  • 0 0

    Cp= 20%
    masa roztworu= 250g

    z definicji stężenia procentowego :

    20gsubstancji(soli) --> 100g roztworu
    X --> 250g roztworu

    X=( 20g*250g)/ 100g
    X= 50g(soli kuchennej) => m wody = 250-50= 200g

    a)

    dodano 100g wody, czyli
    masa wody w pierwszej zlewce = 200g +100g= 300g
    Cp= (masasubstancji rozpuszczonej / masa roztworu) * 100%

    masa roztworu= masa substancji rozpuszczonej (czyli soli kuchennej) + masa wody

    masa roztworu= 50g+ 300g= 350g

    Cp=(50g/350g)*100%≈ 14,29%

Rozwiązania

  • userphoto

    Cp = 20%
    mr = 250g x 3 = 750g
    ms = ???

    Cp = ms/mr * 100%
    ms = Cp*mr / 100%
    ms = 20%*750g / 100%
    ms = 150g
    150g pomiędzy 3 zlewki = 50g substancji rozpuszczonej w każdej zlewce
    i teraz mr zwiększa się o 100g (dolano tyle gram wody)
    czyli mr = 350g a ms pozostaje niezmienna
    należy teraz ponownie podstawić pod wzór na Cp i zadanie wykonane. ;)
    Cp = ms/mr * 100%
    Cp = 50g/350g * 100%
    Cp = w przybliżeniu 14,29%

Podobne zadania

Evi Wzory i nazwy soli Przedmiot: Chemia / Gimnazjum 2 rozwiązania autor: Evi 25.3.2010 (21:22)
krzysio-baran Rozpuszczalność soli w wodzie. Pomocy! Przedmiot: Chemia / Gimnazjum 1 rozwiązanie autor: krzysio-baran 11.4.2010 (19:38)
natalia001 Po odparowaniu z 40 g roztworu pozostało 4 g soli. Jaki był skład procentowy Przedmiot: Chemia / Gimnazjum 4 rozwiązania autor: natalia001 14.4.2010 (19:33)
niesia01234 Napisz wzory nastepujacych soli: Przedmiot: Chemia / Gimnazjum 3 rozwiązania autor: niesia01234 19.4.2010 (12:46)
niesia01234 Napisz wozry strukturalne dla nastepujacych soli: Przedmiot: Chemia / Gimnazjum 1 rozwiązanie autor: niesia01234 21.4.2010 (14:11)

Podobne materiały

Przydatność 60% Właśiwości soli kuchennej i wody .

Sól kuchenna Sól kuchenna tzw. chlorek sodu ma wiele właściwości fizycznych i chemicznych . Ta substancja ma konsystencje proszku . Jej stan skupienia jest stały .Ma słony smak i jest biała .Sól jest bezwonna , lecz gdy się dostanie do nosa może go w małym stopniu podrażnić. Szybciej rozpuszcza się w wyższej temperaturze . Temperatura topnienia soli kuchennej wynosi 801oC , a...

Przydatność 60% Ekosystem wodny

Ekosystem-układ ekologiczny obejmujący żywe organizmy i środowisko nieożywione (biocenoza i jej biotop), w którym zachodzi obieg materii i przepływ energii. W ekosystemach jezior światło jest pierwszą zmienną wpływającą, na produkcje pierwotną, a głębokość, do której dociera światło w jeziorze jest podstawową zmienną wpływającą na zakres strefy, w której zachodzi...

Przydatność 65% Transport morski i wodny śródlądowy

Żegluga jest jednym z najstarszych rodzajów transportu. Jej zaletą są przede wszystkim niskie koszty przewozu dużej ilości towarów na znaczne odległości, dlatego statkami morskimi i śródlądowymi przewozi się głównie surowce i półprodukty o dużej objętości i masie. Transport wodny śródlądowy odbywa się po rzekach, jeziorach i łączących je kanałach, rozwija się więc...

Przydatność 65% Transport wodny morski i śródlądowy

W załącznikach są dwa materiały, wszystko o transporcie wodnym morskim i śródlądowym. Jest referat w Wordzie i do tego prezentacja w Power Poincie. Niech służy Wam dalej:-)

Przydatność 55% Transport morski i wodny śródlądowy

Transport morski i wodny śródlądowy Żegluga to jeden z najstarszych rodzajów transportu. Statkami morskimi i śródlądowymi przewozi się głównie surowce o dużej objętości i masie, ponieważ koszty transportu dużej ilości towarów na znaczne odległości są niskie. W ostatnich latach obserwujemy wzrost przewozów ładunków transportowanych drogą morską. Jednak poważną...

0 odpowiada - 0 ogląda - 2 rozwiązań

Dodaj zadanie

Zobacz więcej opcji