Treść zadania

imi99

1. Zmieszano 200 litrów mleka 2 % i 50 litrów mleka 4 %. Otrzymano mlekto , które ma p % tłuszczu. Ile wynosi p ?
2. Jeśli do funkcji wykładncizej f należy punkt P=(-1 , 3 ) , to funkcja ta jest okreslona wzorem ?
3. Jeśli przyprostokątne trójkąta prostokątnego sa równe 6 i 3 , a najmniejszy kąt ma miarę alfa , to wyrażenie W= sin alfa cos alfa jest równe ?

Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.

Najlepsze rozwiązanie

  • 1 0

    1)
    W 200 litrach 2% mleka jest 200 * 0,02 = 4 litry tłuszczu.
    W 50 litrach 4% mleka jest 50 * 0,04 = 2 litry tłuszczu.
    Razem 4 + 2 = 6 litrów tłuszczu na 200+50 litrów mleka.
    p = 6 / 250 = 0,024 czyli 2,4%.

    2) Na przykład f(x) = 3^(-x)

    3) Przeciwprostokątna = pierwiastek(6^2 + 3^2) = pierwiastek(45).
    sin i cos alfa to stosunki przyprostokątnych do przeciwprostokątnej.
    Podane wyrażenie jest więc równe:
    \sin\alpha\cdot\cos\alpha = \frac{3}{\sqrt{45}}\cdot\frac{6}{\sqrt{45}} = \frac{18}{45} = \frac{2}{5}

Rozwiązania

Podobne materiały

Przydatność 65% Mleko i przetwory z mleka

I. Skład chemiczny mleka i jego wartość odżywcza Mleko to płynna wydzielina wyspecjalizowanego gruczołu ssaków, zawierająca 8090% wody i 2010% (u krów zwykle 1213%) suchej masy, która składa się głównie z tłuszczu, białek, cukru mlekowego (laktozy) i soli mineralnych. Mleko pochodzi od różnych zwierząt hodowlanych. W produkcji światowej na mleko krowie przypada 90%. W...

Przydatność 80% Przetwórcze i odżywcze zastosowanie mleka

o to jest mleko? Potocznie to produkt, który można pić w postaci samego płynu lub spożywać w postaci produktów mlecznych: jogurtu, kefiru, sera, twarożku, masła... Naukowo to ?płynna wydzielina gruczołów mlecznych kobiet i samic ssaków, której wytwarzanie rozpoczyna się natychmiast po porodzie, stanowiąca naturalny, pełnowartościowy pokarm niemowląt i młodych zwierząt?....

Przydatność 70% Ocena towaroznawcza i zastosowanie mleka w gastronomii

1.Ocena towaroznawcza mleka. Charakterystyka mleka: -jest wydzieliną gruczołów mlecznych samic,ssaków -działa na organizm odkwaszająco -ułatwia zachowanie równowagi kwasowozasadowej ustroju -białko mleka jest najtańszym pełnowartościowym białkiem pochodzenia zwierzęcego -białko mleka ma wysoką wartość biologiczną -tłuszcz występuje w postaci zemulgowanej...

0 odpowiada - 0 ogląda - 1 rozwiązań

Dodaj zadanie

Zobacz więcej opcji