Treść zadania

myszka2x2

I Wybierz właściwą odpowiedź.



1. Mleko krowie średnio zawiera:

a) 4% tłuszczu

b) 3,4% tłuszczu

c) 4,5% tłuszczu



2. Cukier w mleku to:

a) galaktoza

b) skrobia

c) laktoza



3. Mleko jest dobrym źródłem składników mineralnych, głównie:

a) wapnia

b) chloru

c) siarki



4. Mleko spożywcze pasteryzowane należy przechowywać w:

a) temp. 20oC przez 12 godzin

b) temp. poniżej 10oC przez 24 godziny

c) temp. 15oC przez 48 godzin



5. Porcja kisielu mlecznego powinna ważyć:

a) 150g

b) 300g

c) 200g



6. Aby otrzymać 1litr mleka należy zużyć:

a) 200g mleka w proszku

b) 135g mleka w proszku

c) 180g mleka w proszku



7. Kazeina w mleku świeżym podczas ogrzewania

a) ulega ścięciu w temp. 65oC

b) nie ulega ścięciu

c) ulega ścięciu w temp. 100oC





II Wpisz właściwe wyrazy lub wartości liczbowe.



1. W czasie ogrzewania mleka powstaje:

a) kożuch zawierający ....................... i ....................... .

b) przywarka zawierająca ..................... .



2. Fermentację mlekową powodują bakterie ............................. .



3. Fermentacja alkoholowa w mleku przebiega pod wpływem .......................... .



4. Podaj zawartość tłuszczu w następujących gatunkach handlowych śmietanki:

a) kawowa - ..............

b) stołowa - ...............

c) kremowa - .............



5. Jak otrzymuje się:

a) śmietankę - ..........................................

b) śmietanę - .............................................



6. Podaj przykłady serów:

a) podpuszczkowych - ..................................

b) kwasowych - ....................................

c) kwasowo-podpuszczkowych - ...................................



7. Który ser kwasowy czy podpuszczkowy ma większą wartość odżywczą pod względem:

a) zawartości białka

b) zawartości wapnia



8. Wymień sposoby przedłużania trwałości mleka:

a)......................................... b)................................................

c)......................................... d)................................................



9. Podaj po 4 przykłady potraw z mleka:

a) słodkiego

b) kwaśnego





III Odpowiedz na następujące pytania.



1. Co to jest normalizacja?



2. Na czym polega homogenizacja?



3. Jak otrzymuje się mleko w proszku instant?



4. Wymień surowce potrzebne do produkcji leniwych pierogów i opisz technikę ich sporządzania.

KRÓTKO I NA TEMAT

Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.

Rozwiązania

Podobne materiały

Przydatność 65% Mleko

Skład chemiczny Mleko pochodzi od różnych zwierząt hodowlanych. W produkcji światowej na mleko krowie przypada ponad 90% produkcji. W mniejszych ilościach jest otrzymywane mleko bawole, mleko kozie i owcze. W Polsce produkuje się głównie mleko krowie i w znacznie mniejszej ilości mleko kozie oraz owcze (głównie do produkcji serów). Mleko jest to płynna wydzielina...

Przydatność 65% Mleko

Ad. I WSTĘP Wartość odżywcza mleka Mleko i produkty mleczne odgrywają podstawowa rolę w odżywianiu i mają wielki znaczenie dla zdrowia człowieka. W szczególności mleko jest dobrym źródłem wysokowartościowych białek, łatwo przyswajalnego tłuszczu, ważnych dla organizmu soli mineralnych (w tym wapnia, fosforu), witaminy A i witaminy z grupy B. Ze względów...

Przydatność 70% "Święte Krowy" - Hinduizm

HINDUIZM - religia Dalekiego Wschodu, wiara w wielu Bogów. Otacza się w niej kultem niektóre zwierzęta i rośliny.Zabrania się spożywania mięsa krów i ich mleka. Tak zwane "święte krowy" poruszają się bezkarnie po drogach Indii i Pakistanu mimo ogromnego niedostatku żywności w tych krajach.. Jednym z najsławniejszych symboli w hinduizmie jest krowa. Jest ona w tej religii...

Przydatność 85% Mleko - rozwój opakowań

Zwykłe mleko - u niektórych pradawnych ludów miało znaczenie ceremonialne i składano je w ofierze bogom oraz duchom, dla innych jest to napój kompletnie nieprzyswajalny. Jak ewoluowało jego opakowanie przez lata? No cóż, do momentu, gdy nie wynaleziono w XIX wieku wirówki, która oddzielała śmietanę od mleka nie produkowało się go na szeroką skalę, gdyż nie miałoby to...

Przydatność 55% Mleko i jego przetwory

MLEKO I JEGO PRZETWORY MLEKO WARTOŚĆ ODŻYWCZA I SKŁAD CHEMICZNY MLEKA Mleko - jest wydzieliną gruczołu mlecznego ssaków Podstawowymi składnikami mleka są : Białka 3,4% Tłuszcze 2% Cukrowce 4,9% Składniki mineralne Witaminy Woda 90% Energia 51 kcl OGÓŁEM MLEKO = 2% CECHY FIZYCZNE I ORGANOLEPTYCZNE MLEKA Gęstość mleka 1,02 -1,033 g/cm3 Zebranie z...

0 odpowiada - 0 ogląda - 0 rozwiązań

Dodaj zadanie

Zobacz więcej opcji