Treść zadania

tygrysowa9

zad1. zbiory z działki pana Jana to 42 1/4 kg warzyw , w tym 14 1/2 kg pietruszki 19 3/4 kg marchwim , 5 4/5 kg buraczków oraz cebula.Ile kilogramów cebuli wyrosło na działce pana Jana.

zad2.
Rolnik obsiał zbożem 7/12 swojej ziemi a ziemniakami obsiadził o 1/5 mniej obszaru obsianego zbożem.Pozostałą powierzchnię zajmował las . jaką część ziemi rolnik zajmuje las?

zad.3.
pusta skrzynka
2 1/5kg
2 3/4 kg
2 1/10 kg
2 7/10 kg
skrzynka z wiśniami
26 1/2 kg
27 1/5 kg
24 3/4 kg
25 1/2 kg

Zenek zważył skrzynki przed zbiorami i po zbiorach wiśni. Oblicz ile kilogramów owoców zebrał Zenek jeżeli wszystkie zmieściły się w czterech skrzynkach.

zad.4.
Sprawdzian z historii 1/10 uczniów klasy 5b napisała na szóstkę o 7/30 uczniów więcej na piątke. Uczniowie z czwórkami stanowili 1/5 klasy a o 1/30 mniej było uczniów z trójkami, Jaką część klasy stanowili uczniowie z dwójkami jeśli nauczyciel nie postawił żadnej jedynki?

zad.5.
Trzej rolnicy zobowiązali się dostarczyć do skupu co najmniej 73 tony ziemniaków. W pierwszym tygodniu zbiorów zawieźli 34 4/5 tony ziemniaków a w drugim 0 3 7/10 tony więcej. Czy rolnicy wywiązali się z umowy?

zad.6.
Obwód trójkąta wynosi 9 2/15 m. Pierwszy bok ma długość 2 5/6 a drugi jest o 13/15 dłuższy.Oblicz długość trzeciego boku trójkąta.

Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.

Najlepsze rozwiązanie

  • 0 0

    Zadanie 1.
    42 1/4kg-razem warzyw
    14 1/2kg-pietruszka
    19 3/4kg-marchew
    5 4/5kg-buraczki
    ?-cebula

    Obliczenia:
    14 1/2kg + 19 3/4kg=14 2/4kg+19 3/4kg=33 5/4kg=34 1/4kg
    34 1/4kg+5 4/5kg=34 5/20kg+5 16/20kg=40 1/20kg
    42 1/4kg-40 1/20kg=42 5/20kg-40 1/20kg= 2 4/20kg=2 1/5kg

    Zadanie 2.
    7/12-pole obsiane zbożem
    7/12-1/5-pole obsiane ziemniakami

    7/12+(7/12-1/5)=7/12+(35/60-12/60)=7/12+23/60=35/60+23/60=58/60
    60/60-58/60=2/60=1/30

    Zadanie 3.
    26 1/2kg-2 1/5kg=26 5/10kg-2 2/10kg=24 3/10kg
    27 1/5kg-2 3/4kg=27 4/20kg-2 15/20kg=26 24/20kg-2 15/20=24 9/20kg
    24 3/4kg-2 1/10kg=24 30/40kg-2 4/40kg=22 26/40kg=22 13/20kg
    25 1/2kg-2 7/10kg=25 5/10kg-2 7/10kg=24 15/10kg-2 7/10kg=22 8/10kg=22 4/5kg

    24 3/10kg+24 9/20kg+22 13/20kg+22 4/5kg=24 6/20kg+24 9/20kg+22 13/20kg+22 16/20kg=92 44/20kg=94 4/20kg=94 1/5kg

    Zadanie 4,5 w załączniku;)

    Załączniki

Rozwiązania

Podobne materiały

Przydatność 75% Zbiory bawełny na świecie

SPIS TREŚCI WSTĘP 1. RÓŻNORODNOŚĆ WYKORZYSTANIA 2. ZRÓŻNICOWANIE GATUNKÓW 3. WARUNKI UPRAWY 4. CYKL PRODUKCYJNY 5. NAJWIĘKSI PRODUCENCI BAWEŁNY NA ŚWIECIE 6. EKSPORT 7. MAPA ILUSTRUJĄCA ZBIORY BAWEŁNY NA ŚWIECIE 8. POWIERZCHNIA I ZBIORY ZIARNA BAWEŁNY 9. PLONY ZIARNA BAWEŁNY 10. POWIERZCHNIA I ZBIORY WŁÓKNA BAWEŁNY 11. PLONY WŁÓKNA BAWEŁNY 12....

Przydatność 100% Chów i zbiory

Chów- to zapewnienie zwierzętom hodowlanym prawidłowych warunków bytowania, rozwoju i rozrodu, dzięki którym możliwy jest pełny rozwój pożądanych cech. Nomadyzm-pasterstwo koczownicze-pasterz przemieszcza się ze stadem z miejsca na miejsce w poszukiwaniu pożywienia Rybactwo- zajęcie polegające na hodowli i połowie ryb, raków, krabów, oraz innych owoców morza. Rybactwem...

Przydatność 75% Zasady gotowania warzyw strączkowych

1.Podział warzyw strączkowych: a)suche (fasola sucha,groch,łubin,bób,soja,soczewica) b)swieże (groszek zielony,fasola szparagowa) 2.Zasady gotowania warzyw strączkowych świeżych: a)gotujemy zawsze w wodzie osolonej i pod przykryciem 3.Zasady gotowania suchych nasion roślin strączkowych: a)przeprowadzić obróbkę wstępną (sortowanie,mycie,płukanie) b)namoczyć w zimnej...

Przydatność 80% Gotowanie warzyw kapustnych

1.Asortyment warzyw kapustnych: a)wszytskie rodzaje kapusty (głowiasta biała,głowiasta czerwona,brukselska) b)kalafiory c)brokuły d)jarmuż e)kalarepa 2.Zasady gotowania warzyw kapustnych: a)gotujemy bez przykrycia w ciągu pierwszych 15-20 min. b)gotować krótko do momentu zmiękczenia warzyw aby w jak największym stopniu zachować składniki mineralne i witaminy c)kapustę...

Przydatność 50% Warzywa i rzetwory z warzyw.

Spis treści: I Wstęp II. Ocena towaroznawcza warzyw 2.1. Uprawa, zbiory i spożycie warzyw w Polsce 2.2. Skład chemiczny i wartość odżywcza warzyw 2.3. Klasyfikacja warzyw 2.4 Ogólna charakterystyka warzyw 2.5. Przydatność, wymagania do przerobu 2.6. Opakowania, transport, przechowywanie warzyw 2.7. Wymagania jakościowe w obrocie warzywami, normalizacja III. Przetwory z...

0 odpowiada - 0 ogląda - 1 rozwiązań

Dodaj zadanie

Zobacz więcej opcji