Treść zadania

paaulinka

Podkreśl substancje które dobrze dysocjują ;


H2O , CACL2 , NAOH , MGSO4 , NA3PO4 , AL(OH)3 , AL(NO3)3

Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.

Najlepsze rozwiązanie

  • 1 0

    Dobrze dysocjują :

    CaCl_{2} , NaOH , MgSO_{4} , Na_{3}PO_{4} , Al(NO_{3})_{3}

    Podstawowy warunek dysocjacji to dobra rozpuszczalność w wodzie.

Rozwiązania

Podobne zadania

onka46 Ułożyć równania reakcji a)kwasu azotowego (V) z :NaOH ,Ba(OH)2 , Al(OH)3 , Przedmiot: Chemia / Gimnazjum 2 rozwiązania autor: onka46 16.4.2010 (08:55)
Banan Bardzo ważne najszybciej jak się da 1 dobrze rozwiązane odrazu dam na poprawne!! Przedmiot: Chemia / Gimnazjum 2 rozwiązania autor: Banan 29.4.2010 (20:39)
pepiszon Szybko potrzebuje i dobrze ma byc zrobione Przedmiot: Chemia / Gimnazjum 2 rozwiązania autor: pepiszon 6.5.2010 (19:41)
wojtipele1 pilna chemia 2. Kto 1 rozwiąze dobrze dostanie ,,najlepsze rozwiązanie" Przedmiot: Chemia / Gimnazjum 1 rozwiązanie autor: wojtipele1 19.5.2010 (18:37)
Oleoleandra podpunkt c) teraz dobrze przepisany, pomocy! Przedmiot: Chemia / Gimnazjum 2 rozwiązania autor: Oleoleandra 26.5.2010 (21:14)

Podobne materiały

Przydatność 75% Substancje psychoaktywne

Substancje psychoaktywne Uzależnienie fizjologiczne, zwane też czasem fizycznym, jest to nabyta silna potrzeba stałego zażywania jakiejś substancji odczuwana jako szereg dolegliwości fizycznych (np. bóle, biegunki, uczucie zimna, wymioty, drżenia mięśni, bezsenność). Zaprzestanie jej zażywania (odstawienie) prowadzi do wystąpienia zespołu objawów, które określa się jako...

Przydatność 65% Substancje zapasowe u roślin

Substancje zapasowe u roślin, związki chemiczne syntetyzowane przez rośliny, pełniące rolę źródła energii lub budulca. Substancje zapasowe występują we wszystkich komórkach roślin jako produkty przemiany materii, a ponadto są magazynowane w specjalnych tkankach spichrzowych zlokalizowanych w organach spichrzowych. Do najważniejszych substancji zapasowych należą: cukry proste...

Przydatność 60% Substancje trujące w kosmetykach

Zwyczajne mydło nie wystarczy. Oczyszczamy się za pomocą peelingu do twarzy i ciała i osuszamy skórę, po czym namaszczamy się odżywczymi kremami. Jeszcze dezodorant, aby zamaskować naturalną woń ciała (naturalna woń potu, który pojawia się po ciężkiej pracy) i na koniec kropelka perfum lub wody po goleniu. W przypadku około połowy naszej dorosłej i nastoletniej populacji -...

Przydatność 80% Substancje dodawane do żywności

Kiedyś w większości domów były wędzarnie, gdzie w aromatycznym dymie, np. z jałowca przygotowywano kiełbasy, szynki, boczek. Potem podwieszone pod sufitem na strychu mogły czekać na zjedzenie nawet kilka miesięcy. Beczki z kiszonymi ogórkami i kapustą zatapiano w stawie na całą zimę. Wiele produktów przechowywano w tzw. lodowniach, czyli wykopanych w ziemi piwnicach...

Przydatność 75% Substancje toksyczne w żywności

SUBSTANCJE TOKSYCZNE W ŻYWNOŚCI Dziś mamy całą gamę rozmaitych sztucznych konserwantów dodawanych do żywności. Są one często dla nas substancjami toksycznymi. Nie są one obojętne dla naszego zdrowia a niektóre z nich mogą wywoływać alergie lub nowotwory. Substancjami dodatkowymi do żywności określa się substancje normalnie nie spożywane jako żywność, nie...

0 odpowiada - 0 ogląda - 1 rozwiązań

Dodaj zadanie

Zobacz więcej opcji