Treść zadania

pulineczkaxd

Opisz znaczenie witamin A,D,C,B,E.Wypisz produkty które je zawierają.

Zgłoś nadużycie

Komentarze do zadania

  • Witamina C (kwas askorbinowy) - opis jej właściwości chemicznych

    znajdziesz tu. Kwas askorbinowy pełni wiele funkcji w organizmie; bierze udział

    w syntezie kolagenu, we wchłanianiu żelaza niehemowego, w podnoszeniu

    odporności organizmu oraz, obok beta-karotenu i witaminy E jest naturalnym

    antyoksydantem, któremu przypisywana jest zdolność zapobiegania i hamowania

    wczesnych stadiów rozwoju nowotworów. Zaobserwowano, że przewlekłe

    niedobory tej witaminy sprzyjają powstawaniu zmian miażdżycowych.

    Zapotrzebowanie na witaminę C zwiększa się (nawet o 50%) u osób palących

    papierosy, z nadciśnieniem tętniczym, pijących alkohol, diabetyków oraz pod

    wpływem stresów, a także u osób przebywających w zanieczyszczonym

    środowisku. Niedostateczne wysycenie tą witaminą może występować

    zwłaszcza w okresie zimy i wiosny. Źródłem kwasu askorbinowego w diecie

    człowieka są warzywa, zwłaszcza kapustne, a wśród owoców szczególnie

    jagodowe i cytrusowe. W warunkach naszego kraju znaczącym źródłem, ze

    względu na zwyczaje żywieniowe, są ziemniaki. Ponadto dobrym źródłem tej

    witaminy w okresie zimowym i wiosennym są warzywa i owoce mrożone oraz

    soki i przetwory. Jest to jedna z najwrażliwszych na procesy kulinarne witamin;

    w ich efekcie ulega utlenieniu. Należy więc dbać o jej jak najlepsze zachowanie

    podczas przygotowywania posiłków, a więc chronić przed dostępem tlenu z

    powietrza, a warzywa i ziemniaki gotować w niewielkiej ilości wody, co zapobiega

    rozpuszczeniu witaminy C i innych składników odżywczych w wodzie.

  • Witamina E - podobnie jak witamina A, a zwłaszcza beta-karoten, należy

    do witamin antyoksydacyjnych. Pełni rolę ochronną w procesie starzenia się

    organizmu i w profilaktyce niektórych schorzeń metabolicznych. Niedobory

    tej witaminy w pożywieniu mogą przyspieszyć procesy starzenia organizmu,

    a także zwiększyć ryzyko zachorowania np. na miażdżycę i choroby nowotworowe.

    Głównym źródłem witaminy E są produkty pochodzenia roślinnego, a szczególnie

    tłuszcze roślinne.

Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.

Najlepsze rozwiązanie

  • 0 0

    Witamina A - występuje w produktach pochodzenia zwierzęcego jako retinol
    oraz w produktach pochodzenia roślinnego w postaci karotenoidów, z których
    najbardziej znany jest beta-karoten.
    Retinol i beta-karoten należą do witamin antyoksydacyjnych (antyutleniających),
    działających ochronnie na nasz organizm, i są czynnikami zapobiegającymi miażdżycy
    i powstawaniu nowotworów. Witamina A odgrywa ponadto istotną rolę w procesie
    widzenia, a także reguluje procesy tworzenia nowych komórek. Najbogatszym źródłem
    retinolu są: wątroba, masło, sery, jaja, a karotenoidów warzywa, szczególnie marchew,
    dynia, papryka, szpinak, sałata oraz owoce, głównie morele i brzoskwinie.
    Karotenoidy są przekształcane w organizmie w beta-karoten w następującej
    proporcji: z 6ug beta-karotenu powstaje 1ug ekwiwalentu retinolu. Należy
    zaznaczyć, że przyswajalność beta-karotenu z warzyw znacznie wzrasta,
    gdy produkty są gotowane z dodatkiem tłuszczu.

    Witamina C (kwas askorbinowy) - opis jej właściwości chemicznych
    znajdziesz tu. Kwas askorbinowy pełni wiele funkcji w organizmie; bierze udział
    w syntezie kolagenu, we wchłanianiu żelaza niehemowego, w podnoszeniu
    odporności organizmu oraz, obok beta-karotenu i witaminy E jest naturalnym
    antyoksydantem, któremu przypisywana jest zdolność zapobiegania i hamowania
    wczesnych stadiów rozwoju nowotworów. Zaobserwowano, że przewlekłe
    niedobory tej witaminy sprzyjają powstawaniu zmian miażdżycowych.
    Zapotrzebowanie na witaminę C zwiększa się (nawet o 50%) u osób palących
    papierosy, z nadciśnieniem tętniczym, pijących alkohol, diabetyków oraz pod
    wpływem stresów, a także u osób przebywających w zanieczyszczonym
    środowisku. Niedostateczne wysycenie tą witaminą może występować
    zwłaszcza w okresie zimy i wiosny. Źródłem kwasu askorbinowego w diecie
    człowieka są warzywa, zwłaszcza kapustne, a wśród owoców szczególnie
    jagodowe i cytrusowe. W warunkach naszego kraju znaczącym źródłem, ze
    względu na zwyczaje żywieniowe, są ziemniaki. Ponadto dobrym źródłem tej
    witaminy w okresie zimowym i wiosennym są warzywa i owoce mrożone oraz
    soki i przetwory. Jest to jedna z najwrażliwszych na procesy kulinarne witamin;
    w ich efekcie ulega utlenieniu. Należy więc dbać o jej jak najlepsze zachowanie
    podczas przygotowywania posiłków, a więc chronić przed dostępem tlenu z
    powietrza, a warzywa i ziemniaki gotować w niewielkiej ilości wody, co zapobiega
    rozpuszczeniu witaminy C i innych składników odżywczych w wodzie.

    Witamina E - podobnie jak witamina A, a zwłaszcza beta-karoten, należy
    do witamin antyoksydacyjnych. Pełni rolę ochronną w procesie starzenia się
    organizmu i w profilaktyce niektórych schorzeń metabolicznych. Niedobory
    tej witaminy w pożywieniu mogą przyspieszyć procesy starzenia organizmu,
    a także zwiększyć ryzyko zachorowania np. na miażdżycę i choroby nowotworowe.
    Głównym źródłem witaminy E są produkty pochodzenia roślinnego, a szczególnie
    tłuszcze roślinne.

    Witamina B(Tiamina)-Rozpuszczalna w wodzie, odgrywa zasadniczą rolę w procesach oddychania tkankowego, głównie w przemianie węglowodanów, jest częścią składową koenzymu karboksylazy (pirofosforanu tiaminy). Wzmaga czynność acetylocholiny, hamuje esterazę cholinową, działa synergicznie z tyroksyną i insuliną, pobudza wydzielanie hormonów gonadotropowych. Tiamina przyspiesza gojenie się ran i wykazuje działanie uśmierzające ból.

    Witamina B występuje wszędzie, a szczególnie dużo jej jest w tkankach aktywnych metabolicznie (wątroba, serce), a także w: produkty zbożowe grubego przemiału, mięso, wędliny (szczególnie wieprzowina), rośliny strączkowe – groch, fasola oraz drożdże, orzechy, słonecznik, ryby, owoce i warzywa. Tiamina jest zgromadzona głównie w warstwie zewnętrznej ziaren zbóż, dlatego też procesy technologiczne polegające na łuskaniu i polerowaniu zubażają mąkę w tę witaminę. Także enzym obecny w surowych rybach: tiaminaza rozkłada tiaminę.

    Witamina D-grupa rozpuszczalnych w tłuszczach steroidowych organicznych związków chemicznych, o wielu różnorodnych i ważnych funkcjach fizjologicznych, z których podstawową jest wpływ na gospodarkę wapniowo-fosforanową oraz budowę kośćca. Pierwotnie nazwana była witaminą A - od łacińskiego słowa antyrachitic, ponieważ chroniła oraz leczyła krzywicę i osteoporozę.

    Pod wpływem światła słonecznego w drożdżach i roślinach powstaje ergokalcyferol. Cholekacyferol znajduje się w rybach oleistych i ich produktach (tran).
    tran i oleje rybne
    ryby (łosoś, dorsz, tuńczyk, śledź, makrela, sardynki) (ok. 350 IU D3/100 g przyrządzonej ryby)
    wątroba (olej z wątroby dorsza: ok. 1400 IU D3/łyżeczkę)
    jaja (żółtko jaja kurzego: 20 IU D3/szt.)
    grzyby (suszone grzyby shiitake: 1600 IU D2/100 g)

    Z tego względu, że zwykle dieta nie zawiera wystarczającej ilości witaminy D niektóre produkty spożywcze są w nią wzbogacane. W USA: mleko i jogurt, płatki śniadaniowe, sok pomarańczowy oraz margarynę. W krajach europejskich są to: margaryna i płatki śniadaniowe.

Rozwiązania

  • Gryzylda

    Witamina A - występuje w produktach pochodzenia zwierzęcego jako retinol

    oraz w produktach pochodzenia roślinnego w postaci karotenoidów, z których

    najbardziej znany jest beta-karoten.

    Retinol i beta-karoten należą do witamin antyoksydacyjnych (antyutleniających),

    działających ochronnie na nasz organizm, i są czynnikami zapobiegającymi miażdżycy

    i powstawaniu nowotworów. Witamina A odgrywa ponadto istotną rolę w procesie

    widzenia, a także reguluje procesy tworzenia nowych komórek. Najbogatszym źródłem

    retinolu są: wątroba, masło, sery, jaja, a karotenoidów warzywa, szczególnie marchew,

    dynia, papryka, szpinak, sałata oraz owoce, głównie morele i brzoskwinie.

  • zmierzch

    A - marchew, mleko, wątroba, masło, żółtko jaja, skutki niedoboru: problemy z widzeniem (kurza ślepota)
    D- wątroba, mleko, masło, żółtko jaja skutki niedoboru: krzywica, kruche kości
    K- zielone jarzyny, wątroba, flora bakteryjna skutki niedoboru: słaba krzepliwość krwi
    C- warzywa, owoce, kapusta kiszona, czarna porzeczka, aronia skutki niedoboru: szkorbut, obniżona odporność organizmu

  • giulii1

    Witamina A

    Rola w organiźmie: warunkuje dobry wzrok, dobry stan skóry, prawidłowy wwzrost
    Źródła występowania: tran, wątroba, żółtko jaja, masło, margaryna, mleko, sery żółte, produkty roślinne o barwie żółto-pomarańczowej oraz zielonej

    Witamina D

    Rola w organiźmie: wpływa na ukształtowanie kośćca i zębów
    Źródła występowania: tran, śledzie, masło, jaja, mleko

    Witamina C

    Rola w organiźmie: zapobiega chorobom dziąseł, wzmaga odporność organizmu, wspomaga przyswajanie żelaza, niezbędna w stanach wyczerpania
    Źródła występowania:owoce dzikiej róży, czarna porzeczka, warzywa kapustne, natka pietruszki, truskawki, maliny, poziomki, agrest, owoce cytrusowe, pomidory, papryka, ziemniaki

    Witamina B1

    Rola w organiźmie: reguluje pracę mózgu, układu nerwowego, wzmacnia mięśnie, warunkuje dobrą przemianę materii
    Źródła występowania: drożdże, groch, fasola, produkty zbożowe, mięso, ryby, mleko, kasza gryczana

    Witamina B6

    Rola w organiźmie: niedobór powoduje stan zapalny skóry, zanik mięśni, schorzenia układu nerwowego
    Źródła występowania: kukurydza, wątroba, drożdże, płatki owsiane, chleb razowy, słonecznik, fasola, natka pietruszki

    Wiamina E

    Rola w organiźmie: niedobór przyczynia się do bezpłodności, zmian w układzie mi mięśniowym
    Źródła występowania: oleje roślinne, kiełki pszenicy, sałata, masło, żółtko, płatki owsiane

  • gumcia626

    hmmm powiem ci jutro bo teraz musze lecieć

Podobne zadania

tomato Zadanie 1 Przedmiot: Biologia / Szkoła podstawowa 3 rozwiązania autor: tomato 15.4.2010 (18:15)
tomato Zadanie 2 Przedmiot: Biologia / Szkoła podstawowa 3 rozwiązania autor: tomato 15.4.2010 (18:34)
kaamolo PROSZE O POMOC SZYBKO Przedmiot: Biologia / Szkoła podstawowa 2 rozwiązania autor: kaamolo 15.4.2010 (19:20)
dziemdziak Otwarte i zamknięte złamanie ręki-pierwsza pomoc Przedmiot: Biologia / Szkoła podstawowa 4 rozwiązania autor: dziemdziak 15.4.2010 (20:25)
radek123 Takie zadanie zadała pani z przyrody: Dlaczego wokół morza Przedmiot: Biologia / Szkoła podstawowa 2 rozwiązania autor: radek123 18.4.2010 (16:05)

Podobne materiały

Przydatność 85% System ocen i wynagrodzeń

Umiejętna polityka płacowa jest jednym z najbardziej efektywnych narzędzi motywowania. Należy zwracać uwagę na to, aby systemy ocen i wynagradzania stosowane w organizacji zachęcały do takich działań, jakich kierownictwo pragnie. Ludzie oczekują zapłaty (wynagrodzeń, świadczeń, możliwości awansu, uznania, kontaktów towarzyskich i tak dalej) za swój trud. Musza wiedzieć,...

Przydatność 75% System ocen okresowych pracowników

Regularne ocenianie pracowników jest instrumentem polityki motywacyjnej, jak również umożliwia diagnozę potencjału rozwojowego pracownika. Pozwala to na optymalne wykorzystanie jego zdolności i kwalifikacji oraz planowanie ścieżki rozwoju. Istotnym czynnikiem okresowego oceniania jest również informacja zwrotna dla pracowników "jak postrzegana jest ich praca". Ponieważ ocenianie...

Przydatność 80% Pierwsza pomoc - pomoc przedmedyczna

Pierwsza Pomoc Przedmedyczna Pierwsza pomoc przedmedyczna to czynności ratownika (osoby udzielającej pierwszą pomoc) prowadzące do zabezpieczenia i utrzymania przy życiu osoby poszkodowanej, do czasu przyjazdu wykwalifikowanych służb. Etapy pierwszej pomocy 1. ocena sytuacji 2. zabezpieczenie miejsca zdarzenia 3. ocena stanu poszkodowanego 4. wezwanie pomocy - 999 ? Pogotowie...

Przydatność 55% Analiza Finansowa- zadanie

praca w załącznikach

Przydatność 80% Zadanie z fizy

1.46 Z ciała o masie m1= 11000kg następuje strzał w kierunku poziomym. Masa pocisku wynosi m2= 54kg. Oblicz prędkość, z jaką działo zostaje odrzucone wstecz, jeśli prędkość pocisku wynosi v2= 900 m/s. m1= 11000 kg m2= 54 kg v1 = ? v2 = 900 m/s Po = Pk Po=(m1+m2)* V V= 0 – na początku działo jest w spoczynku 0=m2*v2 – m1*v1 m1*v1 = m2*v2 v1=...

0 odpowiada - 0 ogląda - 5 rozwiązań

Dodaj zadanie

Zobacz więcej opcji