Treść zadania

lallala

Szkodliwa rola bakterii (około strony) ale tylko szkodliwą!!! Daje oczywiście naj ;D

Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.

Najlepsze rozwiązanie

  • 0 0

    Szkodliwe role bakterii:
    - wywołują choroby człowieka, zwierząt i roślin,
    - powodują gnicie produktów spożywczych pochodzenia roślinnego i zwierzęcego,
    - powodują niszczenie materiałów przemysłowych,
    - uwalniają azot od atmosfery,
    - powodują straty w gosp. człowieka,
    - przeprowadzanie procesów gnilnych.

Rozwiązania

Podobne zadania

Judi rola korzenia bocznegor Przedmiot: Biologia / Szkoła podstawowa 3 rozwiązania autor: Judi 9.5.2010 (12:45)
justyna1013 Pomocy!!!!!!!!!!!!! Na teraz!!!!!!!!!!!! daje szybko naj!!!!!!!!!!!!!!! Przedmiot: Biologia / Szkoła podstawowa 2 rozwiązania autor: justyna1013 16.5.2010 (17:46)
paula-_- Witaminy, ich rola w organizmie i miejsce występowania. Błagam na jutro! Przedmiot: Biologia / Szkoła podstawowa 1 rozwiązanie autor: paula-_- 23.5.2010 (16:59)
Nieznany Życie na lądzie!! Daje najj ;** !! Przedmiot: Biologia / Szkoła podstawowa 2 rozwiązania autor: Konto usunięte 25.5.2010 (13:30)
Nieznany Zycie na lądzie!! Daje najj ;** Znoowu ;) Przedmiot: Biologia / Szkoła podstawowa 2 rozwiązania autor: Konto usunięte 25.5.2010 (13:44)

Podobne materiały

Przydatność 100% Pożyteczna i szkodliwa rola drożdży w technologii żywności.

Pożyteczna rola drożdży. Drożdże wykorzystywane są w przemysłach: winiarskim do fermentacji moszczów owocowych i miodowych; drożdże winiarskie nie tylko wytwarzają alkohol, ale także produkują różne metabolity nadające winom specyficzny smak i aromat.; Saccharomyces cerevisiae, Saccharomyces bayannus piwowarskim do fermentacji brzeczki słodowej; Saccharomyces cerevisiae,...

Przydatność 50% Pożyteczna i szkodliwa rola pleśni w technologii żywności i przechowalnictwie.

Pleśnie są wybitnymi tlenowcami bardzo odpornymi na niskie pH. Jednym ze sposobów zapobiegania ich rozwojowi w produktach spożywczych jest stworzenie warunków beztlenowych. Pleśnie z rodzaju Mucor i Rhizopus wywołują psucie się żywności przechowywanej, przede wszystkim owoców, warzyw, chleba. Pleśnie z rodzaju Mucor powodują m.in. gnicie truskawek. W konserwach na ogół...

Przydatność 65% Rola bakterii w przyrodzie i gospodarce człowieka

Bakterie możemy spotkać wszędzie. Znajdziemy je zarówno w wodzie, glebie jak i powietrzu. Jednym z głównych zadań bakterii w przyrodzie jest rozkład resztek tkanek z obumarłych organizmów. Jednocześnie powodują wzrost zawartości soli mineralnych w glebie co sprzyja możliwościom odżywiania się roślin. Brak roślin powodowałby przerwanie łańcucha pokarmowego a co za tym idzie...

Przydatność 85% Rola bakterii w przyrodzie i godpodarce człowieka

Rola bakterii w przyrodzie i życiu człowieka 1. Pozytywna: - powodują rozkład i gnicie materii organicznej martwej - włączają w obieg materii niektóre pierwiastki, np. C, S, N, P - mineralizują i spulchniają glebę, fermentują obornik - oczyszczają wodę i ścieki (tzw. metoda biologiczna) - są doskonałym obiektem badań, szczególnie w genetyce - są...

Przydatność 65% Szkodliwe czynniki fizyczne

Obciążenie ciepłem Na wysokie temperatury narażeni są hutnicy, odlewnicy , kowale, osoby pracujący w tropikach. Wysoka temperatura powoduje napływ krwi do naczyń włosowatych i tkanki podskórnej  temp. skóry podnosi się , co ułatwia oddawanie ciepła na drodze biernej i zmniejsza pobieranie ciepła z otoczenia. U osób niezaadoptowanych może dojść do zaburzeń równowagi...

0 odpowiada - 0 ogląda - 1 rozwiązań

Dodaj zadanie

Zobacz więcej opcji