Treść zadania

martuska123

Pięć łańcuchów zależności pokarmowych dla wybranych ekosystemów



POMOCY, totalnie nie wiem jak się za to zabrać...

Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.

Najlepsze rozwiązanie

  • 0 0

    pole uprawne: ziemniak-stonka-kuropatwa-lis
    łąka: stokrotka - ślimak- bocian- lis
    jezioro: plankton roślinny - ukleja-szczupak-wydra
    las: sosna-kornik-dzięcioł-jastrząb
    ogródek: kapusta-zając-wilk (lub lis)
    Pamiętaj, że zawsze pierwszy musi być producent czyli roślina zielona a potem roślinożerca i dalej drapieżnicy

Rozwiązania

Podobne materiały

Przydatność 65% Charakterystyka podstawowych składników pokarmowych

TEMAT: CHARAKTERYSTYKA PODSTAWOWYCH SKŁADNIKÓW PIOKARMOWYCH. `Pracę rozpocznę wyjaśniając co to jest układ pokarmowy, jak jest zbudowany i jaką pełni rolę. Tak, więc układ pokarmowy jest zespołem narządów służących do pobierania pokarmu, jego przeróbki mechanicznej (rozdrabnianie, połykanie, mieszanie pokarmu, transport treści pokarmowej) i chemicznej (trawienie),...

Przydatność 55% Trawienie i wchłanianie substancji pokarmowych

Podstawowymi czynnościami układu pokarmowego jest trawienie i wchłanianie substancji pokarmowych. Węglowodany są podstawowym składnikiem pokarmowym, w pożywieniu dostarczana jest głównie skrobia, a także sacharoza (popularny "cukier"), laktoza (składnik mleka), fruktoza (cukier owocowy). Trawienie tej grupy składników rozpoczyna się już w jamie ustnej, bowiem nasza ślina...

Przydatność 75% Czynniki wpływające na strawność składników pokarmowych (paszoznastwo)

Czynniki wpływające na strawność składników pokarmowych Strawność pokarmu – podatność pokarmu na procesy trawienne. Stopień w jakim składniki odżywcze w danym produkcie spożywczym mogą być uwolnione i rozłożone na części składowe, które nadają się do wchłonięcia. Strawność zależy od wielu czynników, takich jak np.: stan zdrowia zwierzęcia i jego wiek,...

Przydatność 70% Jadłospis na jeden dzień z uwzględnieniem składników pokarmowych.

ŚNIADANIE 2 jajka na miękko, kajzerka z masłem, szklanka herbaty, kiwi -jajko (białko, tłuszcz, cholesterol, potas, wapń, magnez, żelazo) -kajzerka (białko, węglowodany, tłuszcz, błonnik) -masło (tłuszcz, cukier, sole mineralne, woda, witaminy A, E, D2, D3) -herbata (teina, garbniki, olejki eteryczne, witaminy A, E, C) -kiwi (kwas cytrynowy, kwas foliowy, fosfor, magnez,...

Przydatność 80% Charakterystyka wybranych typow klimatow

Klimat- to charakterystyczny dla danego obszaru zespół stanów pogody obserwowany i opisany co najmniej po 10 latach. Elementy klimatu: - opady( suma opadów mierzona w milimetrach) - temperatura - amplituda temperatur - ciśnienie - siła i kierunek wiatru - nasłonecznienie Czynniki klimatotwórcze: - szerokość geograficzna( im mniejsza tym cieplej- kąt padania promieni...

0 odpowiada - 0 ogląda - 1 rozwiązań

Dodaj zadanie

Zobacz więcej opcji