Treść zadania

klaudiaklaja

Pani Kasia do upieczenia ciasta użyła; 30 kg.mąki, 50 g. cukru, 200g masła.i 1 kg.. twarogu. Ile razem ważyły te wszystkie produkty? DZień 1 grudnia pewnego roku wypadł w piątek.W jaki dzień tygodnia obchodzono wówczas Boże Narodzenie{25 grudnia}? Pociąg z Zakopanego planowo powinien przyjechać do Gdyni o godz. 17.25.O której godz.pociąg był w Gdyni ,jeśli miał 110 minut spóżnienia?

Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.

Najlepsze rozwiązanie

  • 0 0

    1) 30 kg mąki + 50 g cukru + 200g masła + 1 kg twarogu = ?
    1 kg = 1000g
    x kg = 50 g cukru
    x = 50 ; 1000 = 0,05 kg
    więc 200 g masła stanowi 0,2 kg
    Dodajemy wagi składników: 30 kg + 0,05 kg + 0,20 kg + 1 kg = 31,25 kg
    2) 25 grudnia to poniedziałek , jeśli 1 grudnia to piątek
    3) Pociąg miał być w Gdyni o 17.25 a spóźnił się 110 minut czyli 1 godzinę i 50 minut czyli po godzinie była 18.25 a po 50 minutach ( do następnej godziny brakuje 10 minut , czyli 19.25 - 10 minut ) będzie to godzina 19.15

Rozwiązania

  • Zabbka97

    1. 50 g = 5 dag
    200 g = 20 dag
    25 dag = 0,25 kg
    30 kg + 1 kg = 31 kg
    31 + 0,25 = 31,25 kg

    Odp.Razem te wszystkie produkty ważyły 31,25 kg.

    2.W środę.

    3. 110 min = 1 h 50 min
    17.25 + 1.50 = 18,75 = 19 25
    Odp. Pociąg był w Gdyni o 19 25.

    ;)))

Podobne materiały

Przydatność 65% Rynek cukru

Praca w załączniku

Przydatność 60% Ich heiBe Kasia

Ich heiBe Kasia und ich bin 15 Jahre alt. Ich liebe meine Familie und meine Katze - Tygrysek. Ich habe viele Freunde. Wir verstehen uns gut. Ich mag sehr Volleyball und Handball spielen. Ich bin nicht ruhig. Immer halte ich das Wort. Ich bin bescheiden ind zuverlassig. Ich bin begabt und ich lerne fleiBig. Ich bin sehr sensibel und ehrlich. Ich bin groBzugig und arbeitsam. Ich mag nicht weinen...

Przydatność 70% Produkcja ciasta kruchego

Ciasto kruche otrzymuje się z połączenia w jednorodną masę mąki, tłuszczu i cukru. Stosując tylko te surowce w proporcji wynoszącej odpowiednio 3:2:1 części wagowych można nie dodawać do ciasta chemicznych środków spulchniających. Do wytwarzania ciast kruchych, oprócz wymienionych surowców, można stosować również jaja, mleko, syrop ziemniaczany i chemiczne środki...

Przydatność 50% Ciasta zarabiane na stolnicy

1.Asortyment ciasta zarabianych na stolnicy: a)kluski krajane b)makarony c)łazanki d)zacierki e)pierogi 2.Surowce podstawowe: a)mąka pszenna oraz płyn (woda,mleko lub jaja);ciasta te można wyrabiać z dodatkiem wody gdyż duża ilość glutenu nadaje ciastu sprężystość i zapobiega rozgotowaniu 3.Asortyment potraw z ciasta wyrabianego na stolnicy: a)zacierka skubana...

Przydatność 85% Ciasta kruche i półkruche

1.Charakterystyka ciast kruchych-ciasta,które odznaczają się bardzo dużą kruchością,która zależy od zawartości tłuszczu.Zawartość tłuszczu w ciastach kruchych wynosi od 50-100% są to ciasta wysoko tłuszczowe. 2.Surowce podstawowe do produkcji ciast kruchych. a)mąka pszenna b)tłuszcz 50-100% c)jaja (same żółtka lub żółtka ugotowane ale przetarte przez sito)...

0 odpowiada - 0 ogląda - 2 rozwiązań

Dodaj zadanie

Zobacz więcej opcji