Treść zadania

xxxmisiaxxx1226

Ile witaminy C jest w kg truskawek,a ile w 1 kg malin?
Zawartość witaminy Cw 100g:
truskawki-63mg
maliny-31mg

Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.

Najlepsze rozwiązanie

  • avatar

    0 0

    witamina c w truskawkach (1kg):

    100g = 0.1 kg

    36mg * 10 = 0.036g



    witamina c w 1kg milin:

    31mg * 10= 0.031g

Rozwiązania

  • userphoto

    1 kg = 1000 g

    1000 g : 100 g = 10
    63 mg * 10 = 630 mg = 0,63 g
    31 mg * 10 = 310 mg = 0,31 g

    0,63 g witaminy C jest w 1 kg truskawek
    0,31 g witaminy C jest w 1 kg malin

  • sonar

    truskawki
    100 g = 63 mg witaminy C

    maliny
    100g = 31 mg


    1 kg = 1000 g
    1 mg=0,001 g

    Zawartość witaminy C w 1 kg owoców :
    a)
    Truskawki
    63 mg = 0,063 g

    100 g = 0,063 g
    1000g = x

    x= 1000 * 0,063 / 100
    x= 63/100
    x=0,63 g

    W kilogramie truskawek znajduje się 0,63 g witaminy C.

    b)
    Maliny
    31 mg = 0,031 g

    100 g = 0,031 g
    1000g = x

    x= 1000 * 0,031 / 100
    x=0,31 g

    W kilogramie malin znajduje się 0,31 g witaminy C.

Podobne materiały

Przydatność 70% Witaminy

Witaminy – związki organiczne niezbędne do prawidłowego przebiegu procesów biochemicznych i funkcjonowania organizmu.
- wyróżnia się dwie zasadnicze grupy –rozpuszcz. w tłuszczach (A,D,E,K) i w wodzie (C,B).
- mają różną budowę chemiczną
- nie mogą być wytwarzane przez organizm zwierzęcy, lecz muszą być dostarczane z pokarmem
dostarczane są w postaci...

Przydatność 100% Witaminy

Organizm ludzki potrzebuje bardzo małych ilości witamin. Ponieważ jednak nie jest zdolny do ich syntezy, musi je otrzymywać wraz z pożywieniem (albo w postaci "gotowej", albo w postaci tzw. prowitamin, które następnie są przetwarzane na witaminy. Pojęcie witaminy jest względne: np. powszechnie znany kwas askorbinowy (witamina C) jest witaminą tylko dla człowieka i niektórych innych...

Przydatność 100% Witaminy

WITAMINY Wazne dla Zrodlo witamin Witamina A Wzrok , błona śluzowa , zdrowa skóra , wzrost , obrona immunologiczna . Produkty mleczne , wątroba, jaja , nerki , tłuste ryby ( śledź , makrela ) Beta - karoten (prowitaminaA antyoksy- dant) Wzrok , system immunologiczny , obrona antyoksydacyjna komórek ciała przed utlenianiem . Owoce takie...

Przydatność 100% Witaminy

WITAMINY Wazne dla Zrodlo witamin Witamina A Wzrok , błona śluzowa , zdrowa skóra , wzrost , obrona immunologiczna . Produkty mleczne , wątroba, jaja , nerki , tłuste ryby ( śledź , makrela ) Beta - karoten (prowitaminaA antyoksy- dant) Wzrok , system immunologiczny , obrona antyoksydacyjna komórek ciała przed utlenianiem . Owoce takie...

Przydatność 50% Witaminy

WITAMINY – substancje katalizujące rozmaite przemiany w ustroju , zbliżone w swych właściwościach do enzymów i hormonów. Pochodzą głównie z pożywienia , niektóre syntetyzowane są przez bakterie przewodu pokarmowego. Dzieli się je na dwie grupy : rozpuszczalne w wodzie (grupa witamin B , wit. C , H , P , PP i kwas foliowy) i rozpuszczalne w tłuszczach (A,D,E,K). Brak lub...

0 odpowiada - 0 ogląda - 3 rozwiązań

Dodaj zadanie

Zobacz więcej opcji