Treść zadania

baguvic

Harcerze ugotowali 10 litrów grochówki. Zupa była bardzo gęsta , więc dolali jeszcze 3,4 litra wody. Każdy z harcerzy zjadł po 1/5 litra zupy. W garnku zostało jeszcze 3,8 litra grochówki. Ile było harcerzy?

Zgłoś nadużycie

Komentarze do zadania

  • harcerzy było 24

Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.

Najlepsze rozwiązanie

  • 0 0

    10l + 3,4l= 13,4l - zupa po dolaniu
    13,4l - 3,8l= 9,6l - zupa którą zjedli harcerze
    1/5= 0,20
    9,6l : 0,20= 48
    Odp.: Było 48 harcerzy.

Rozwiązania

  • totuuuiii

    10 litrów +3,4 litra=13,4 litra tyle było zupy na początku
    13,4 litra-3,8 litra=9,6 litra tyle zjedli harcerze zupy

    Każdy zjadł 1/5 więc 9,6litra :5=1,92 litra
    Odp: Każdy z harcerzy zjadł 1,92 litra zupy.
    :-)

Podobne zadania

olusiek16 Błagam... BARDZO PROSTE ZADANKA... Przedmiot: Matematyka / Szkoła podstawowa 1 rozwiązanie autor: olusiek16 6.4.2010 (19:33)
sylwia987 bardzo pilne Przedmiot: Matematyka / Szkoła podstawowa 1 rozwiązanie autor: sylwia987 24.4.2010 (10:35)
konrad123 bardzo prosze potrzebne na dziś Przedmiot: Matematyka / Szkoła podstawowa 1 rozwiązanie autor: konrad123 26.4.2010 (16:47)
sylwia987 bardzo pilne!!!!!!!!!!!!!! Przedmiot: Matematyka / Szkoła podstawowa 1 rozwiązanie autor: sylwia987 26.4.2010 (19:46)
patrykkocvr Ludzie bardzo trudne Zadanie pomóżcie Przedmiot: Matematyka / Szkoła podstawowa 1 rozwiązanie autor: patrykkocvr 6.5.2010 (16:59)

Podobne materiały

Przydatność 100% Harcerz służy ojczyźnie

Harcerz służy ojczyźnie i dla niej sumiennie spełnia swoje obowiązki. Powinien być on pożyteczny i pomagać innym ludziom, którzy tej pomocy potrzebują. Dla harcerza służenie ojczyźnie jest najważniejszą rzeczą. Uważa to jako główny cel życiowy. Harcerz służy ojczyźnie, bo ją kocha i oddał by za nią życie. Dla nich podczas II wojny światowej jak i teraz te słowa...

Przydatność 75% Zupa jako potrawa.Zastosowanie zup w gastronomii

1.Wywar-stanowi podstawę zup i sosów.Wywar powstaje na skutek dyfuzji i osmozy, składników odżywczych z warzyw,kości,grzybów i owoców.Wartość odżywcza wywaru zależy od doboru surowców,stopnia rozdrobnienia oraz sposobu i czasu gotowania. 2.Podział wywarów: a)wywar jarski (warzywny) b)kostno-jarski c)wywar z grzybów świeżych lub suszonych d)wywar z owoców świeżych lub...

0 odpowiada - 0 ogląda - 2 rozwiązań

Dodaj zadanie

Zobacz więcej opcji