Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej polityce prywatności.

Treść zadania

love8

Rozwiąż równania :
a) 12-2(x-1)do potęgi 2=4 (x-2)-(x-3)(2x-5)
b) (x-3)(x+3)-(2x-1)do potęgi 2 = x(6-3x)-9
c) 3(x+2) do potęgi 2+(2x-1)do potęgi 2 - 7(x+3)(x-3)=28

' z góry dziękuję '
dam naj .!.

Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.

Najlepsze rozwiązanie

  • 0 0

    a) 12-2(x-1)do potęgi 2=4 (x-2)-(x-3)(2x-5)
    12 - 2(x^2-2x+1) = 4x-8-2x^2+5x+6x-15
    12-2x^2+4x-2=15x-2x^2-23
    -11x=-33
    x=3

    b) (x-3)(x+3)-(2x-1)do potęgi 2 = x(6-3x)-9
    x^2-9-4x^2+4x+1=6x-3x^2-9
    -2x=0
    x=0

    c) 3(x+2) do potęgi 2+(2x-1)do potęgi 2 - 7(x+3)(x-3)=28
    3(x^2+4x+4)+4x^2-4x+1-7(x^2-9)=28
    3x^2+12x+12+4x^2+4x+1-7x^2+63=28
    16x=-48
    x=-3

Rozwiązania

  • userphoto

    12-2(x^2-2x+1)=4x-8-2x^2+5x+6x-15
    12-2x^2+2x-2=-2x^2+15x-23
    2x+10=15x-23
    -13x=-13
    x=1


    x^2+3x-3x-9-4x^2+4x-1=6x-3x^2-9
    -3x^2+4x-10=-3x^2+6x-9
    4x-10=6x-9
    -2x=1
    x= -0,5


    3(x^2+4x+4)+(4x^2-4x+1)-7(x^2+3x-3x-9)=28
    3x^2+12x+12+4x^2-4x+1-7x^2+63=28
    8x+76=28
    8x=-48
    x= -6

Dodaj zadanie

Zobacz więcej opcji

Pierwszy raz?

Zapoznaj się z krótkim opisem jak sprawnie zdobywać punkty, sprawdź ile kosztuje dodanie zadania, itp. Zapoznaj się z możliwościami serwisu Zaliczaj.

Zaproś swoich znajomych

Zaproś swoich znajomych do serwisu. Im więcej osób zaprosić, tym więcej zdobędziesz punktów. Zarób nawet 100 punktów.