Treść zadania

Kinga6795

Jak można się zarazić pasożytami wewnętrznymi ?

Proszę, pomóżcie, to na jutro !

Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.

Najlepsze rozwiązanie

  • 0 0

    Do organizmu dostają się różnymi drogami, najczęściej zarażenie następuje przez wypicie
    zarażonej wody, jedzenia, z ukąszeniem owadów, a nawet przez powietrze, gdzie kurz, pył są nośnikiem jaj pasożytów. Psie i krowie wszy przenoszą jaja glist. Zwierzęta rozgryzają je, połykają i przez swój oddech, kichanie rozsiewają na odległość 5metrów!
    Często do zarażenia dochodzi przy kąpieli w zbiornikach wodnych, basenach.
    Również często dochodzi do zarażenia w okresie życia płodowego.
    Jaja owsików zachowują żywotność do 6 miesięcy na pościeli, dywanach, ręcznikach i stąd
    dostają się do jamy ustnej.
    Jaja glisty -źle umyte truskawki, pietruszka, koper, jabłka, winogrona, gruszki...
    Szaszłyk, boczek to 95% gwarancji na zarażenie się trychinellozą .
    Solona ryba, kawior - zarażenie tasiemcem, osiągającym długość ok.12m, który może żyć w
    organizmie do 251at. Można zarazić się przez brudne ręce, nie tylko swoje ale również
    kucharzy, sprzedawców, urzędników. Jaja pasożytów przenoszone są na pieniądzach, na uchwytach w środkach komunikacji miejskiej... Wysokie stężenie jaj pasożytów znajduje się w takich produktach jak: boczek, salami, szynka, parówki, wieprzowina, wołowina, drób, baranina, nawet kurze jajka są często zarażone.

Rozwiązania

  • kajoja91

    Do organizmu dostają się różnymi drogami, najczęściej zarażenie następuje przez wypicie
    zarażonej wody, jedzenia, z ukąszeniem owadów, a nawet przez powietrze, gdzie kurz, pył są nośnikiem jaj pasożytów. Psie i krowie wszy przenoszą jaja glist. Zwierzęta rozgryzają je, połykają i przez swój oddech, kichanie rozsiewają na odległość 5metrów!
    Często do zarażenia dochodzi przy kąpieli w zbiornikach wodnych, basenach.
    Również często dochodzi do zarażenia w okresie życia płodowego.
    Jaja owsików zachowują żywotność do 6 miesięcy na pościeli, dywanach, ręcznikach i stąd
    dostają się do jamy ustnej.
    Jaja glisty -źle umyte truskawki, pietruszka, koper, jabłka, winogrona, gruszki...
    Szaszłyk, boczek to 95% gwarancji na zarażenie się trychinellozą .
    Solona ryba, kawior - zarażenie tasiemcem, osiągającym długość ok.12m, który może żyć w
    organizmie do 251at. Można zarazić się przez brudne ręce, nie tylko swoje ale również
    kucharzy, sprzedawców, urzędników. Jaja pasożytów przenoszone są na pieniądzach, na uchwytach w środkach komunikacji miejskiej... Wysokie stężenie jaj pasożytów znajduje się w takich produktach jak: boczek, salami, szynka, parówki, wieprzowina, wołowina, drób, baranina, nawet kurze jajka są często zarażone.
    Epidemiolodzy próbują na całym świecie walczyć z tymi napastnikami. W USA zabija się co 1000 świnię w celu badania na robaczyce.
    Absolutnie pewnych sposobów na odrobaczenie mięsa nie ma, a zwykła kuchenna obróbka mięsa nie niszczy form przetrwalnikowych. Mimo gotowania, smażenia, pieczenia , ogromna ilość przetrwalników dostaje się do organizmu.
    Pozostaje nam tylko pokładać nadzieje w układzie immunologicznym .




    tego dużo jest w internecie :) pozdrawiam :)

  • monika-_-

    Pasożytami wewnętrzymi można się zarazić w następujące sposoby:
    *tasiemiec uzbrojony-jedząc niezbadane mięso, świni;
    *tasiemiec nieuzbrojony-jedząc niezbadane mięso, krowy;
    *glisda ludzka-jedząc nieumyte warzywa i owoce;
    *owsik ludzki-nie mycie rąk, najczęściej występuje u małych dzieci;
    *włosień kręty-jedząc zakażone mięso.

Podobne materiały

Przydatność 100% Mona Lisa

Moim ulubionym obrazem jest ,,Mona Lisa’’ .Bardzo podoba mi się ten obraz , ponieważ narysowana kobieta jest przedstawiona tak jakby była prawdziwa , a nie namalowana . Obraz ten jest bardzo znany na świecie i ceniony w śród krytyków malarstwa. Wybrałam , go też dla tego , że autor tego obrazy przedstawił piękno kobiety farbami Na pierwszym planie tego obrazu jest...

Przydatność 65% Analiza Obrazu ''Mona Lisa''

Autorem obrazu ?Mona Lisa? jest Leonardo da Vinci. Dzieło powstało ok. 1503-1507 roku. Jego wymiary to 77cm./53cm. Technika: olej, deska. Miejsce przechowywania to paryski Luwr. Orientacja obrazu pionowa, perspektywa linearna. Mona Lisa to prawdopodobnie portret patrycjuszki florenckiej Monny Lisy del Giocondo, która pozowała malarzowi mając 24-25lat. Na obrazie widoczny jest...

Przydatność 60% Analiza dzieła sztuki - "Mona Lisa"

Leonardo da Vinci włoski malarz, rzeźbiarz, architekt, teoretyk sztuki, wynalazca, myśliciel; wszechstronny artysta, obok Michała Anioła największy geniusz odrodzenia. Studiował rzeźbę i malarstwo w pracowni Verrocchia; działał na zmianę we Florencji i Mediolanie, następnie w Rzymie i we Francji; 1472 został przyjęty do cechu malarzy we Florencji. W swych obrazach rozwiązywał...

Przydatność 65% List do kolegi Mona Lisa

Cześć Patryk Na wstępie mojego listu, chciałbym Cię serdecznie pozdrowić i przesłać życzenia ze Szczecina. Postanowiłem przesłać Ci opis pewnego obrazu, który miałem okazję niedawno oglądać i który mi się bardzo spodobał. Jak pewnie pamiętasz, w wakacje byłem razem z moją babcią we Francji. Zwiedzaliśmy różne ciekawe miejsca i spędzaliśmy miło czas. Pewnego...

Przydatność 75% Analiza obrazu, dzieła sztuki - Leonardo da Vinci - Mona Lisa

1. Prezentacja dzieła: autor: Leonardo da Vinci tytuł: „Mona Lisa” rok (wiek) powstania: ok. 1503-1506 r. technika: olej, deska wymiary: 97 cm x 53 cm miejsce przechowywania: Paryż – Luwr 2. Analiza formy: Na pierwszym planie widać postać kobiety w swobodnej pozie do połowy postaci, w sile wieku, ledwie widoczny, błąkający się uśmiech na twarzy, niezbyt...

0 odpowiada - 0 ogląda - 3 rozwiązań

Dodaj zadanie

Zobacz więcej opcji