Treść zadania
Autor: ak2005 Dodano: 25.10.2010 (16:25)
Z mleka otrzymuje się 18% śmietany. Ile litrów mleka potrzeba na otrzymanie 9 litrów śmietany?
Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.
Najlepsze rozwiązanie
Rozwiązania
-
AdriannaQ 25.10.2010 (16:39)
1000 ml = 18 ml śmietany
x ml mleka = 9000 ml śmietany.
9000 : 18 = 500
500x1000 = 50 000 ml = 50 litrów mleczka ;)Dodawanie komentarzy zablokowane - Zgłoś nadużycie
Podobne zadania
W mleczarni rozlano 1000 L mleka do kartonów o pojemności 250 cm Przedmiot: Matematyka / Gimnazjum | 2 rozwiązania | autor: teli94 12.4.2010 (21:33) |
ogród w kształcie prostokąta ma wymiary 30m+ 40m. ile metrow siatki potrzeba Przedmiot: Matematyka / Gimnazjum | 5 rozwiązań | autor: zula0102 17.5.2010 (20:51) |
na uszycie 15 bluzek zużyto 27m materiału a)ile metrów materiału potrzeba Przedmiot: Matematyka / Gimnazjum | 6 rozwiązań | autor: ewela1191 18.5.2010 (20:09) |
Ile centymetrów kwadratowych kolorowego papieru potrzeba na oklejenie ścian Przedmiot: Matematyka / Gimnazjum | 3 rozwiązania | autor: czarna_lalka 4.6.2010 (09:00) |
potrzeba jak najszybciej dzieki za rozwiazanie:** Przedmiot: Matematyka / Gimnazjum | 2 rozwiązania | autor: sysia1994 4.6.2010 (18:02) |
Podobne materiały
Przydatność 65% Mleko i przetwory z mleka
I. Skład chemiczny mleka i jego wartość odżywcza Mleko to płynna wydzielina wyspecjalizowanego gruczołu ssaków, zawierająca 8090% wody i 2010% (u krów zwykle 1213%) suchej masy, która składa się głównie z tłuszczu, białek, cukru mlekowego (laktozy) i soli mineralnych. Mleko pochodzi od różnych zwierząt hodowlanych. W produkcji światowej na mleko krowie przypada 90%. W...
Przydatność 80% Przetwórcze i odżywcze zastosowanie mleka
o to jest mleko? Potocznie to produkt, który można pić w postaci samego płynu lub spożywać w postaci produktów mlecznych: jogurtu, kefiru, sera, twarożku, masła... Naukowo to ?płynna wydzielina gruczołów mlecznych kobiet i samic ssaków, której wytwarzanie rozpoczyna się natychmiast po porodzie, stanowiąca naturalny, pełnowartościowy pokarm niemowląt i młodych zwierząt?....
Przydatność 70% Ocena towaroznawcza i zastosowanie mleka w gastronomii
1.Ocena towaroznawcza mleka. Charakterystyka mleka: -jest wydzieliną gruczołów mlecznych samic,ssaków -działa na organizm odkwaszająco -ułatwia zachowanie równowagi kwasowozasadowej ustroju -białko mleka jest najtańszym pełnowartościowym białkiem pochodzenia zwierzęcego -białko mleka ma wysoką wartość biologiczną -tłuszcz występuje w postaci zemulgowanej...
Przydatność 50% Tożsamość, potrzeba
Tożsamość - to prywatny, subiektywny „wewnętrzny autoportret”, obraz własnej osoby, który zawsze wiąże z poczuciem własnej wartości, czyli tym, jak siebie oceniam, co o sobie myślisz i jakie żywisz do siebie uczucia. Potrzeba – to poczucie braku czegoś, bez czego osoba czuje, że nie może żyć lub się rozwijać. Np.: biologiczne i społeczne Biologiczne: potrzeba...
Przydatność 50% Potrzeba cierpienia – absurd czy konieczność?
Często z ust wierzących można usłyszeć, że cierpienie jest dobre, że jest potrzebne, lub że tak musi być. Ciekawe, czy ci, którzy mówią takie rzeczy, zastanawiali się kiedykolwiek nad tym o czym prawią. Bo sprawa wcale nie jest taka prosta i oczywista, a czasami może wydawać się wręcz absurdalna, szczególnie dla wszelkich sceptyków i ateistów. Dlatego proponuję zastanowić...
0 odpowiada - 0 ogląda - 2 rozwiązań
0 0
Blueberry_1 25.10.2010 (16:38)
100%---x
18%----9 l
18x=900
x=50 l
Dodawanie komentarzy zablokowane - Zgłoś nadużycie