Treść zadania

Stefek

Podaj przykłady wykorzystania fermentacji w gospodarstwie domowym i przemyśle.

Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.

Najlepsze rozwiązanie

  • 0 0

    - piwo,
    - sery,
    - kwaszone warzywa (ogórki, kapusta itp.),

Rozwiązania

Podobne materiały

Przydatność 50% Ekologia w gospodarstwie domowym

Ekologia jest to dziedzina nauk biologicznych, zajmująca się zbiorami organizmów. Między organizmami tworzącymi zbiór oraz między nimi i środowiskiem abiotycznym zachodzi wiele oddziaływań. Zbiory organizmów posiadają, więc cechy systemu i stąd nazywa się je systemami ekologicznymi. Życie na Ziemi występuje w postaci systemów okolicznych, które mogą trwać nieskończenie...

Przydatność 70% Oszczędność energii elektrycznej w gospodarstwie domowym

Oszczędnośc możemy uznać za osiągnięcie maksymalnego komfortu przy minimalnym zużyciu energii elektrycznej. Korzystając z energii elektrycznej powinniśmy wiedzieć, że im większa jest moc danego urządzenia tym więdej zużywa ono energii, a co za tym idzie płacimy większe rachunki. Aby płacić mniej powinnyśmy zmniejszyć zużycie energii tak, aby było...

Przydatność 55% Energia elektryczna. Praktyczne jej zastosowanie w przemyśle i gospodarstwie domowym.

Energia elektryczna jest to czynnik warunkujący i umożliwiający przekształcanie zasobów naturalnych w przedmioty użytkowe, służące ludziom. Energię tę produkują elektrownie: -cieplne (63% całej energii elektrycznej, głównym surowcem jest węgiel) -wodne (19% energii elektrycznej, surowiec: woda, głównie w Norwegii, Brazylii, Nowej Zelandii, Kanadzie, Szwajcarii) -jądrowe...

Przydatność 60% Rodzaje gazu używanego w gospodarstwie domowym. Instrukcje w razie wykrycia ulatniającego się gazu.

W gospodarstwie domowym używamy dwa rodzaje gazów: propan-butan i gaz ziemny. Gaz propan-butan jest produktem pochodzenia naturalnego, pozyskiwanym ze złóż ropy naftowej i gazu w momencie ich wydobycia. Powstaje także podczas rafinacji ropy naftowej jako produkt dodatkowy w postaci skroplonej. Stosuje się go do napełniania butli gazowych tych stosowanych w domu jak i również w...

Przydatność 55% Wykorzystanie fermentacji

Fermentacja, oddychanie beztlenowe podczas którego ostatecznym biorcą (akceptorem) elektronów jest związek organiczny, a nie tlen (oddychanie tlenowe). W węższym znaczeniu fermentacja jest beztlenowym rozkładem cukrów, spotykanym wśród bakterii, pleśni, drożdży, roślin i zwierząt. W zależności od produktu końcowego fermentacji występują jej odmiany: np. mlekowa,...

0 odpowiada - 0 ogląda - 1 rozwiązań

Dodaj zadanie

Zobacz więcej opcji