Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.
Najlepsze rozwiązanie
Rozwiązania
-
Zuzak 22.4.2010 (16:05)
Fermentacja – to proces beztlenowych przemian enzymatycznych związków chemicznych (przede wszystkim zawierających grupę hydroksylową) której efektem jest uzyskanie energii, najczęściej pod postacią ATP. Proces umożliwia uzyskanie energii użytecznej metaboliczne – ATP – w warunkach beztlenowych organizmom stale lub okresowo żyjącym w warunkach beztlenowych. Fermentacje przeprowadzane są przez liczne drobnoustroje lub wytworzone przez nie enzymy.
Niektóre procesy produkcji związków organicznych z wykorzystaniem mikroorganizmów w biotechnologii określane są nazwa fermentacja pomimo zachodzenia w warunkach tlenowych. Przykładem jest fermentacja octowa przebiegająca z dostępem tlenu.
Do najważniejszych rodzajów fermentacji należą:
• fermentacja alkoholowa
• fermentacja cytrynowa
• fermentacja masłowa
• fermentacja mlekowa
• fermentacja mannitowa (zwana też "śluzową" lub "gumową")
• fermentacja metanowa
• fermentacja octowa (fermentacja tlenowa)
• fermentacja propionowaDodawanie komentarzy zablokowane - Zgłoś nadużycie
-
zbuntowani430 22.4.2010 (19:22)
Fermentacja – to proces beztlenowych przemian enzymatycznych związków chemicznych (przede wszystkim zawierających grupę hydroksylową) której efektem jest uzyskanie energii, najczęściej pod postacią ATP. Proces umożliwia uzyskanie energii użytecznej metabolicznie – ATP – w warunkach beztlenowych organizmom stale lub okresowo żyjącym w warunkach beztlenowych. Fermentacje przeprowadzane są przez liczne drobnoustroje lub wytworzone przez nie enzymy
Dodawanie komentarzy zablokowane - Zgłoś nadużycie
-
Westagle 28.4.2010 (18:09)
Fermentacja - oddychanie beztlenowe. Oddychają tak niektóre bakterie i grzyby oraz pasożyty wewnętrzne. Polega ona na beztlenowym rozkładzie cukrów. Fermentacja odbywa się w cytozolu. Na skutek tej reakcji komórka uzyskuje kilkanaście razy mniej energii niż w procesie oddychania tlenowego.
Dodawanie komentarzy zablokowane - Zgłoś nadużycie
0 odpowiada - 0 ogląda - 4 rozwiązań
0 0
kasiula1 22.4.2010 (16:03)
Fermentacja – to proces beztlenowych przemian enzymatycznych związków chemicznych (przede wszystkim zawierających grupę hydroksylową) której efektem jest uzyskanie energii, najczęściej pod postacią ATP. Proces umożliwia uzyskanie energii użytecznej metabolicznie – ATP – w warunkach beztlenowych organizmom stale lub okresowo żyjącym w warunkach beztlenowych. Fermentacje przeprowadzane są przez liczne drobnoustroje lub wytworzone przez nie enzymy.
Dodawanie komentarzy zablokowane - Zgłoś nadużycie