Treść zadania

olaf2010

NACZYM POLEGA FERMENTACJA

Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.

Najlepsze rozwiązanie

  • 0 0

    Fermentacja – to proces beztlenowych przemian enzymatycznych związków chemicznych (przede wszystkim zawierających grupę hydroksylową) której efektem jest uzyskanie energii, najczęściej pod postacią ATP. Proces umożliwia uzyskanie energii użytecznej metabolicznie – ATP – w warunkach beztlenowych organizmom stale lub okresowo żyjącym w warunkach beztlenowych. Fermentacje przeprowadzane są przez liczne drobnoustroje lub wytworzone przez nie enzymy.

Rozwiązania

  • Zuzak

    Fermentacja – to proces beztlenowych przemian enzymatycznych związków chemicznych (przede wszystkim zawierających grupę hydroksylową) której efektem jest uzyskanie energii, najczęściej pod postacią ATP. Proces umożliwia uzyskanie energii użytecznej metaboliczne – ATP – w warunkach beztlenowych organizmom stale lub okresowo żyjącym w warunkach beztlenowych. Fermentacje przeprowadzane są przez liczne drobnoustroje lub wytworzone przez nie enzymy.

    Niektóre procesy produkcji związków organicznych z wykorzystaniem mikroorganizmów w biotechnologii określane są nazwa fermentacja pomimo zachodzenia w warunkach tlenowych. Przykładem jest fermentacja octowa przebiegająca z dostępem tlenu.

    Do najważniejszych rodzajów fermentacji należą:
    • fermentacja alkoholowa
    • fermentacja cytrynowa
    • fermentacja masłowa
    • fermentacja mlekowa
    • fermentacja mannitowa (zwana też "śluzową" lub "gumową")
    • fermentacja metanowa
    • fermentacja octowa (fermentacja tlenowa)
    • fermentacja propionowa

  • zbuntowani430

    Fermentacja – to proces beztlenowych przemian enzymatycznych związków chemicznych (przede wszystkim zawierających grupę hydroksylową) której efektem jest uzyskanie energii, najczęściej pod postacią ATP. Proces umożliwia uzyskanie energii użytecznej metabolicznie – ATP – w warunkach beztlenowych organizmom stale lub okresowo żyjącym w warunkach beztlenowych. Fermentacje przeprowadzane są przez liczne drobnoustroje lub wytworzone przez nie enzymy

  • Westagle

    Fermentacja - oddychanie beztlenowe. Oddychają tak niektóre bakterie i grzyby oraz pasożyty wewnętrzne. Polega ona na beztlenowym rozkładzie cukrów. Fermentacja odbywa się w cytozolu. Na skutek tej reakcji komórka uzyskuje kilkanaście razy mniej energii niż w procesie oddychania tlenowego.

0 odpowiada - 0 ogląda - 4 rozwiązań

Dodaj zadanie

Zobacz więcej opcji