Treść zadania

asiek12317

Harcerze ugotowali 10 litrów grochówki. Zupa była bardzo gęsta, więc dodali jeszcze 3,4 litra wody. Każdy z harcerzy zjadł po 2/5 (dwie piate) litra zupy. W garnku zostało jeszcze 3,8 litra grochówki.Ilu było harcerzy?
Prosze o rozwiazanie tego zadania mam to na jutro i sie mecze z tym bo caly czas mi wychodza inne wyniki ..pomocy ! Z góry dziekuje.

Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.

Najlepsze rozwiązanie

  • 0 1

    po dolaniu wody grochówki było 10+3,4=13,4l

    w garnku pozostało po posiłku 3,8l grochówki, a więc zjedzone zostało 13,4-3,8=9,6l grochówki

    ponieważ
    1 harcerz zjadł 2/5l(0,4) grochówki to
    x harcerzy zjadło 9,6l
    x= 9,6/0,4=24
    było 24 harcerzy

Rozwiązania

  • userphoto

    10 litrów + 3,4 litra = 13,4 litrów
    (2/5 = 0,4)

    x - liczba harcerzy

    13,4 - 04 * x = 3,8
    -0,4x = 3,8 - 13,4
    -0,4x = -9,6
    x = -9,6/-0,4
    x=24

  • userphoto

    10l+3,4l=13,4l
    2/5l=0,4l
    13,4l-3,8l=9,6l
    9,6l:0,4l=24.

Podobne materiały

Przydatność 100% Harcerz służy ojczyźnie

Harcerz służy ojczyźnie i dla niej sumiennie spełnia swoje obowiązki. Powinien być on pożyteczny i pomagać innym ludziom, którzy tej pomocy potrzebują. Dla harcerza służenie ojczyźnie jest najważniejszą rzeczą. Uważa to jako główny cel życiowy. Harcerz służy ojczyźnie, bo ją kocha i oddał by za nią życie. Dla nich podczas II wojny światowej jak i teraz te słowa...

Przydatność 75% Zupa jako potrawa.Zastosowanie zup w gastronomii

1.Wywar-stanowi podstawę zup i sosów.Wywar powstaje na skutek dyfuzji i osmozy, składników odżywczych z warzyw,kości,grzybów i owoców.Wartość odżywcza wywaru zależy od doboru surowców,stopnia rozdrobnienia oraz sposobu i czasu gotowania. 2.Podział wywarów: a)wywar jarski (warzywny) b)kostno-jarski c)wywar z grzybów świeżych lub suszonych d)wywar z owoców świeżych lub...

0 odpowiada - 0 ogląda - 3 rozwiązań

Dodaj zadanie

Zobacz więcej opcji