Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej polityce prywatności.

Treść zadania

dominiesia14

Rozcieńczenie 1:10
w książkach z mikrobiologii znalazłam przykład rozcieńczenia:
z produktu przeznaczonego do rozcieńczenia należy odmierzyć 10cm3 i przenieść do 90cm3 jałowego płynu. Otrzymuje się w ten sposób rozcieńczenie 1:10.
Nie rozumiem dlaczego niby 1:10, a nie 1:9? Czy to ma na celu jakieś ułatwienie w razie kilkukrotnych rozcieńczeń, czy to ja źle to rozumiem?

Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.

Najlepsze rozwiązanie

  • 3 0

    Rozcieńczenie 1:10 , bo to jest stosunek danego produktu do całości a nie do drugiego składnika.

    10cm^3 : 100cm^3 (cały roztwór) = 1:10.

Rozwiązania

Podobne materiały

Przydatność 65% Historia mikrobiologii

1.)Pierwsze hipotezy a.Varro Marcus Terentius (116-126 p.n.e.) b.Columella Lucius Iunius Moderatus (ur. 30. r. n.e.) 2.)Okres “przedpasteurowski” – do 1854r. a.Girolamo Fracastoro (1483-1553) b.Antoni van Leeuwenhook (1632-1723) c.Robert Hook (1665) d.Pierre Antonio Micheli (1679 – 1737) e.Otto Muller (1786) f.Christian Ehrenberg (1838) g.Schleiden i Schwam (1838-1839)...

Przydatność 65% Narodziny mikrobiologii

Znany proces pasteryzacji – powszechnie stosowany w przemyśle mleczarskim i przetwórstwie owocowym rzadko kojarzymy z nazwiskiem prekursora mikrobiologii, Francuza Ludwika Pasteura (1822-1895). A to właśnie on opracował metodę chronienia produktów spożywczych przed zepsuciem polegającą na częściowym wyjaławianiu płynów przez podwyższenie temperatury i natychmiastowe ich...

0 odpowiada - 0 ogląda - 1 rozwiązań

Dodaj zadanie

Zobacz więcej opcji