Treść zadania

elkaa

Tłuszcze,białka i cukry.



Zagadnienia:

1.Co to są tłuszcze?

2.W jaki sposób otrzymuje się tłuszcze?(równanie,wzór tłuszczy)

3.Właściwości tłuszczy.

4.Podział tłuszczy(zwierzęce itp, stałe itp.)

5.Jakim przemianom ulegają w organizmie i co dają?

6.Na czym polega utwardzanie tłuszczów?

7.Próba akloinowa

8.Czym są białka?

9. Jak są zbudowane?

10. Jakie właściwości mają białka?

11. Koagulacja, denaturacja- co to jest?

12.Na czym polega ksantoproteinowa i biuretowa?

13.Jakim przemianom ulegają białka w organizmie?

14.Czym są cukry?

15.Glukoza,sacharoza,skrobia,celuloza- wyjaśnij.

16.Wzory wymienionych powyżej sukrów, cechy charakterystyczne, wystepowanie.

17Reakcja fotosyntezy,reakcja oddychania wewnątrz komórkowego, próba troumera, hitroliza sacharozy, reakcja skrobi z jodyną-na czym polegają?

Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.

Rozwiązania

Podobne zadania

kamsam oblicz ile gramów cukry trzeba przygotowac aby otrzymac 30g roztwotu 2.5 Przedmiot: Chemia / Gimnazjum 3 rozwiązania autor: kamsam 23.9.2010 (20:38)
Sebix5 42. Oblicz ile gramów cukry należy rozpuścić w wodzie, aby otrzymać 200g Przedmiot: Chemia / Gimnazjum 1 rozwiązanie autor: Sebix5 10.5.2011 (16:22)
EdkaxXx sacharydy (cukry) Przedmiot: Chemia / Gimnazjum 1 rozwiązanie autor: EdkaxXx 11.5.2011 (16:57)
~kama Cukry Przedmiot: Chemia / Gimnazjum 1 rozwiązanie autor: ~kama 1.6.2011 (20:00)
turbodymoman cukry Przedmiot: Chemia / Gimnazjum 1 rozwiązanie autor: turbodymoman 9.6.2011 (20:37)

Podobne materiały

Przydatność 60% Cukry

Cukry to przede wszystkim materiał energetyczny i strukturalny. Ze względu na budowę wyróżniamy cukry proste – glukoza, dwucukry – laktoza, sacharoza i wielocukry – skrobia, celuloza, czyli błonnik, chityna. G L U K O Z A – inaczej cukier gronowy, podstawowy węglowodan krwi, jeden z najważniejszych związków w przemianie węglowodanów. Jest cukrem prostym, dobrze...

Przydatność 65% Cukry.

CUKRY Cukry- to przede wszystkim materiał energetyczny i strukturalny. Ze względu na budowę wyróżniamy cukry proste – glukoza, dwucukry – laktoza, sacharoza i wielocukry – skrobia, celuloza, czyli błonnik, chityna. CUKRY (sacharydy) Tabela w załaczniku Węglowodany: - proste glukoza i fruktoza (izomery) w owocach, miodzie nie wymagają trawienia szybko...

Przydatność 50% Cukry

Węglowodany (cukry) 1.Skład chemiczny węglowodanów. Ogrzewając probóke z cukrem zatkaną korkiem z rurą, której wylot umieszczony jest w wodzie wapiennej zaobserwujemy mętnienie wody wapiennej oraz skraplanie się pary wodnej na wewnętrznych ściankach probówki. Świadczy to o tym, że w cukrze znajduje się węgiel i wodór oraz tlen. Stosunek wagowy w cukru wynosi C : H : O...

Przydatność 50% Cukry

Z cukrami spotykamy się ciągle w życiu codziennym, czasem nawet nie zdając sobie z tego sprawy. Nie zastanawiamy się czym są, z czego są zbudowane i jaka jest ich funkcja w naszym organizmie. Słysząc słowo „cukry” myślimy tylko o białych kryształkach w cukiernicy. Nie zdajemy sobie nawet sprawy, że to wszystko jest tylko malutką częścią związków o podobnej strukturze i...

Przydatność 55% Cukry

Cukry to węglowodany czyli związki będące wielowodorotlenowymi ketonami (ketozy) lub aldehydami (aldozy). są bardzo rozpowszechnionymi związkami organicznymi w przyrodzie. Występują w postaci: · monomerów - (monosacharydy, cukry proste, jednocukry np. glukoza) · dimerów - (disacharydy, dwucukry np. cukier spożywczy - sacharoza) · polimerów - (polisacharydy, wielocukry np....

0 odpowiada - 0 ogląda - 0 rozwiązań

Dodaj zadanie

Zobacz więcej opcji