Treść zadania
Autor: elkaa Dodano: 24.5.2013 (16:39)
Tłuszcze,białka i cukry.
Zagadnienia:
1.Co to są tłuszcze?
2.W jaki sposób otrzymuje się tłuszcze?(równanie,wzór tłuszczy)
3.Właściwości tłuszczy.
4.Podział tłuszczy(zwierzęce itp, stałe itp.)
5.Jakim przemianom ulegają w organizmie i co dają?
6.Na czym polega utwardzanie tłuszczów?
7.Próba akloinowa
8.Czym są białka?
9. Jak są zbudowane?
10. Jakie właściwości mają białka?
11. Koagulacja, denaturacja- co to jest?
12.Na czym polega ksantoproteinowa i biuretowa?
13.Jakim przemianom ulegają białka w organizmie?
14.Czym są cukry?
15.Glukoza,sacharoza,skrobia,celuloza- wyjaśnij.
16.Wzory wymienionych powyżej sukrów, cechy charakterystyczne, wystepowanie.
17Reakcja fotosyntezy,reakcja oddychania wewnątrz komórkowego, próba troumera, hitroliza sacharozy, reakcja skrobi z jodyną-na czym polegają?
Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.
Rozwiązania
Podobne zadania
oblicz ile gramów cukry trzeba przygotowac aby otrzymac 30g roztwotu 2.5 Przedmiot: Chemia / Gimnazjum | 3 rozwiązania | autor: kamsam 23.9.2010 (20:38) |
42. Oblicz ile gramów cukry należy rozpuścić w wodzie, aby otrzymać 200g Przedmiot: Chemia / Gimnazjum | 1 rozwiązanie | autor: Sebix5 10.5.2011 (16:22) |
sacharydy (cukry) Przedmiot: Chemia / Gimnazjum | 1 rozwiązanie | autor: EdkaxXx 11.5.2011 (16:57) |
Cukry Przedmiot: Chemia / Gimnazjum | 1 rozwiązanie | autor: ~kama 1.6.2011 (20:00) |
cukry Przedmiot: Chemia / Gimnazjum | 1 rozwiązanie | autor: turbodymoman 9.6.2011 (20:37) |
Podobne materiały
Przydatność 60% Cukry
Cukry to przede wszystkim materiał energetyczny i strukturalny. Ze względu na budowę wyróżniamy cukry proste – glukoza, dwucukry – laktoza, sacharoza i wielocukry – skrobia, celuloza, czyli błonnik, chityna. G L U K O Z A – inaczej cukier gronowy, podstawowy węglowodan krwi, jeden z najważniejszych związków w przemianie węglowodanów. Jest cukrem prostym, dobrze...
Przydatność 65% Cukry.
CUKRY Cukry- to przede wszystkim materiał energetyczny i strukturalny. Ze względu na budowę wyróżniamy cukry proste – glukoza, dwucukry – laktoza, sacharoza i wielocukry – skrobia, celuloza, czyli błonnik, chityna. CUKRY (sacharydy) Tabela w załaczniku Węglowodany: - proste glukoza i fruktoza (izomery) w owocach, miodzie nie wymagają trawienia szybko...
Przydatność 50% Cukry
Węglowodany (cukry) 1.Skład chemiczny węglowodanów. Ogrzewając probóke z cukrem zatkaną korkiem z rurą, której wylot umieszczony jest w wodzie wapiennej zaobserwujemy mętnienie wody wapiennej oraz skraplanie się pary wodnej na wewnętrznych ściankach probówki. Świadczy to o tym, że w cukrze znajduje się węgiel i wodór oraz tlen. Stosunek wagowy w cukru wynosi C : H : O...
Przydatność 50% Cukry
Z cukrami spotykamy się ciągle w życiu codziennym, czasem nawet nie zdając sobie z tego sprawy. Nie zastanawiamy się czym są, z czego są zbudowane i jaka jest ich funkcja w naszym organizmie. Słysząc słowo „cukry” myślimy tylko o białych kryształkach w cukiernicy. Nie zdajemy sobie nawet sprawy, że to wszystko jest tylko malutką częścią związków o podobnej strukturze i...
Przydatność 55% Cukry
Cukry to węglowodany czyli związki będące wielowodorotlenowymi ketonami (ketozy) lub aldehydami (aldozy). są bardzo rozpowszechnionymi związkami organicznymi w przyrodzie. Występują w postaci: · monomerów - (monosacharydy, cukry proste, jednocukry np. glukoza) · dimerów - (disacharydy, dwucukry np. cukier spożywczy - sacharoza) · polimerów - (polisacharydy, wielocukry np....
0 odpowiada - 0 ogląda - 0 rozwiązań
Zgłoś nadużycie