Treść zadania

Misiaa33

1. Środek zakwaszający konserwant to kwas ...
2. Regulator kwasowości, środek buforujący to adypinian ...
3. Konserwant, środek przeciw - drobnoustrojowy
4. Substancja słodząca, wzmacniacz smaku i zapachu
5. Pektyny znajdują się w lekach na ...
6. Zagęstnik, guma roślinna, substancja klarująca
7. Konserwant, przeciw utleniacz, stabilizator to askorbinian ...
8. Konserwant E 694 ma za zadanie wzmacniać smak i ...
9. Brązowy barwnik, dodający aromat to karmel ...
10. Gaz stosowany jako konserwant w kosmetykach
11. Amarant stosowany jest w ...

Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.

Rozwiązania

  • beata16131

    1. Środek zakwaszający konserwant to kwasMLEKOWY
    2. Regulator kwasowości, środek buforujący to adypinian SODU
    3. Konserwant, środek przeciw - drobnoustrojowy NIZYNA
    4. Substancja słodząca, wzmacniacz smaku i zapachu ACESULFAM
    5. Pektyny znajdują się w lekach na BIEGUNKĘ
    6. Zagęstnik, guma roślinna, substancja klarująca KARAGEN
    7. Konserwant, przeciw utleniacz, stabilizator to askorbinian WAPNIA
    8. Konserwant E 694 ma za zadanie wzmacniać smak i ZAPACH
    9. Brązowy barwnik, dodający aromat to karmel AMONIAKALNY
    10. Gaz stosowany jako konserwant w kosmetykach AZOT
    11. Amarant stosowany jest w KOSMETYKACH

Podobne zadania

monikak6 1. Zaznacz liczbę jonów, na którą dysocjuje kwas fosforowy(V) (H3PO4) Przedmiot: Chemia / Gimnazjum 1 rozwiązanie autor: monikak6 9.4.2010 (22:45)
lampa 1. DLACZEGO GAZOWY SIARKOWODOR JEST NIEBEZPIECZNY? 2. WYJASNIJ DLACZEGO KWAS Przedmiot: Chemia / Gimnazjum 1 rozwiązanie autor: lampa 18.5.2010 (21:37)
abraka jak odroznic gliceryne, roztwor kwasu octowego i kwas stearynowy Przedmiot: Chemia / Gimnazjum 2 rozwiązania autor: abraka 31.5.2010 (21:30)
eda3 kwas chlorowodorowy Przedmiot: Chemia / Gimnazjum 2 rozwiązania autor: eda3 10.9.2010 (17:08)
KosmitnazZiemi Kwas chlorowodorowy............. bleee........! Przedmiot: Chemia / Gimnazjum 1 rozwiązanie autor: KosmitnazZiemi 20.9.2010 (20:17)

Podobne materiały

Przydatność 65% Konserwant, konserwanty

Konserwant inaczej środek konserwujący – związek chemiczny (lub mieszanina związków chemicznych), które powodują przedłużenie przydatności do spożycia lub trwałości produktów spożywczych i przemysłowych. Najczęściej konserwanty dodawane są do żywności (np. benzoesan sodu, kwas askorbinowy – zwany potocznie witaminą C). Konserwujące działanie ma także proces moczenia...

Przydatność 50% Kwas chlorowodorowy (kwas solny)

Kwas chlorowodorowy (HCl) - kwas solny. Bezbarwna, dymiąca na powietrzu ciecz. Roztwór handlowy zawiera 38% chlorowodoru. Reaguje z większością metali nieszlachetnych wydzielając wodór np: 6HCl 2Al ==> 2AlCl3 3H2 Kwas solny można otrzymać przez: a) spalanie wodoru w chlorze i rozpuszczenie powstałego chlorowodoru: H2 Cl2 ==> 2HCl b) Działanie kwasem siarkowym na...

Przydatność 70% Kwas Cytrynowy

HOC(CH2COOH)2COOH Bezbarwne, przeźroczyste kryształy lub krystaliczny proszek, temp. topnienia 153oC. Bardzo dobrze rozpuszczalny w wodzie, alkoholu, eterze. Występuje w roślinach (w sporych ilościach w cytrynie - stąd nazwa zwyczajowa), organizmach ludzkich i zwierzęcych (potrzebny organizmowi w cyklu dostarczania energii z węglowodanów). Otrzymywany z soku niedojrzałych cytryn...

Przydatność 65% kwas salicynowy

Salicylany, sole lub estry kwasu salicylowego. Bezbarwne, krystaliczne proszki. Znajdują zastosowanie w farmacji jako leki przeciwgorączkowe i przeciwzapalne (aspiryna i jej pochodne, różnego rodzaju płyny i maści), przeciwbólowe (np. tabletki od bólu głowy, Antineuralgiae, Calcipiryna, Analgan), antyseptyki dróg moczowych oraz w przemyśle spożywczym jako środki konserwujące....

Przydatność 55% Kwas azotowy

Kwas azotowy V (HNO3) - bezbarwna ciecz, o ostrej woni, 1,5 raza gęstsza od wody. W handlu spotykany najczęściej w postaci 68 lub 55% roztworu. Jako stężony jest nietrwały (rozkładająco działa na niego światło i podwyższona temperatura), w miarę rozcieńczania staje się coraz trwalszy. Jest bardzo silnym utleniaczem, niektóre substancje organiczne w zetknięciu ze stężonym...

0 odpowiada - 0 ogląda - 1 rozwiązań

Dodaj zadanie

Zobacz więcej opcji