Treść zadania
Autor: Misiaa33 Dodano: 3.5.2013 (14:23)
1. Środek zakwaszający konserwant to kwas ...
2. Regulator kwasowości, środek buforujący to adypinian ...
3. Konserwant, środek przeciw - drobnoustrojowy
4. Substancja słodząca, wzmacniacz smaku i zapachu
5. Pektyny znajdują się w lekach na ...
6. Zagęstnik, guma roślinna, substancja klarująca
7. Konserwant, przeciw utleniacz, stabilizator to askorbinian ...
8. Konserwant E 694 ma za zadanie wzmacniać smak i ...
9. Brązowy barwnik, dodający aromat to karmel ...
10. Gaz stosowany jako konserwant w kosmetykach
11. Amarant stosowany jest w ...
Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.
Rozwiązania
Podobne zadania
1. Zaznacz liczbę jonów, na którą dysocjuje kwas fosforowy(V) (H3PO4) Przedmiot: Chemia / Gimnazjum | 1 rozwiązanie | autor: monikak6 9.4.2010 (22:45) |
1. DLACZEGO GAZOWY SIARKOWODOR JEST NIEBEZPIECZNY? 2. WYJASNIJ DLACZEGO KWAS Przedmiot: Chemia / Gimnazjum | 1 rozwiązanie | autor: lampa 18.5.2010 (21:37) |
jak odroznic gliceryne, roztwor kwasu octowego i kwas stearynowy Przedmiot: Chemia / Gimnazjum | 2 rozwiązania | autor: abraka 31.5.2010 (21:30) |
kwas chlorowodorowy Przedmiot: Chemia / Gimnazjum | 2 rozwiązania | autor: eda3 10.9.2010 (17:08) |
Kwas chlorowodorowy............. bleee........! Przedmiot: Chemia / Gimnazjum | 1 rozwiązanie | autor: KosmitnazZiemi 20.9.2010 (20:17) |
Podobne materiały
Przydatność 65% Konserwant, konserwanty
Konserwant inaczej środek konserwujący – związek chemiczny (lub mieszanina związków chemicznych), które powodują przedłużenie przydatności do spożycia lub trwałości produktów spożywczych i przemysłowych. Najczęściej konserwanty dodawane są do żywności (np. benzoesan sodu, kwas askorbinowy – zwany potocznie witaminą C). Konserwujące działanie ma także proces moczenia...
Przydatność 50% Kwas chlorowodorowy (kwas solny)
Kwas chlorowodorowy (HCl) - kwas solny. Bezbarwna, dymiąca na powietrzu ciecz. Roztwór handlowy zawiera 38% chlorowodoru. Reaguje z większością metali nieszlachetnych wydzielając wodór np: 6HCl 2Al ==> 2AlCl3 3H2 Kwas solny można otrzymać przez: a) spalanie wodoru w chlorze i rozpuszczenie powstałego chlorowodoru: H2 Cl2 ==> 2HCl b) Działanie kwasem siarkowym na...
Przydatność 70% Kwas Cytrynowy
HOC(CH2COOH)2COOH Bezbarwne, przeźroczyste kryształy lub krystaliczny proszek, temp. topnienia 153oC. Bardzo dobrze rozpuszczalny w wodzie, alkoholu, eterze. Występuje w roślinach (w sporych ilościach w cytrynie - stąd nazwa zwyczajowa), organizmach ludzkich i zwierzęcych (potrzebny organizmowi w cyklu dostarczania energii z węglowodanów). Otrzymywany z soku niedojrzałych cytryn...
Przydatność 65% kwas salicynowy
Salicylany, sole lub estry kwasu salicylowego. Bezbarwne, krystaliczne proszki. Znajdują zastosowanie w farmacji jako leki przeciwgorączkowe i przeciwzapalne (aspiryna i jej pochodne, różnego rodzaju płyny i maści), przeciwbólowe (np. tabletki od bólu głowy, Antineuralgiae, Calcipiryna, Analgan), antyseptyki dróg moczowych oraz w przemyśle spożywczym jako środki konserwujące....
Przydatność 55% Kwas azotowy
Kwas azotowy V (HNO3) - bezbarwna ciecz, o ostrej woni, 1,5 raza gęstsza od wody. W handlu spotykany najczęściej w postaci 68 lub 55% roztworu. Jako stężony jest nietrwały (rozkładająco działa na niego światło i podwyższona temperatura), w miarę rozcieńczania staje się coraz trwalszy. Jest bardzo silnym utleniaczem, niektóre substancje organiczne w zetknięciu ze stężonym...
0 odpowiada - 0 ogląda - 1 rozwiązań
1 0
beata16131 4.5.2013 (21:41)
1. Środek zakwaszający konserwant to kwasMLEKOWY
2. Regulator kwasowości, środek buforujący to adypinian SODU
3. Konserwant, środek przeciw - drobnoustrojowy NIZYNA
4. Substancja słodząca, wzmacniacz smaku i zapachu ACESULFAM
5. Pektyny znajdują się w lekach na BIEGUNKĘ
6. Zagęstnik, guma roślinna, substancja klarująca KARAGEN
7. Konserwant, przeciw utleniacz, stabilizator to askorbinian WAPNIA
8. Konserwant E 694 ma za zadanie wzmacniać smak i ZAPACH
9. Brązowy barwnik, dodający aromat to karmel AMONIAKALNY
10. Gaz stosowany jako konserwant w kosmetykach AZOT
11. Amarant stosowany jest w KOSMETYKACH
Dodawanie komentarzy zablokowane - Zgłoś nadużycie