Treść zadania

~karolajna152

Czy według Ciebie chemiczne dodatki to zdobycz naszych czasów czy zbędne i szkodliwe czynniki? Uzasadnij swój wybór i podaj przykłady na jego poparcie

Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.

Rozwiązania

  • userphoto

    Według mnie zbędne, szkodliwe dodatki. Są to najczęściej emulgatory, barwinki (same E), które doprowadzają powoli człowieka do śmierci. Mogą powodować raka, zaćmę, a nawet duszności-w zależności w jakich ilościach jest spożywany. Zazwyczaj małe ilość od razu nie wykazują jakiejś choroby, ale dopiero na starość. Ponadto są bardzo szkodliwe dla niemowląt. Przykładem są zupki Amino: mają tysiące "E" z tyłu opakowania w składnikach, a dzieci je uwielbiają- rodzice często nie spoglądają na stan składnikowy, mają zbyt małą wiedzę na ten temat. Te szkodliwe dodatki chemiczne jednak ubarwiają nasze pożywienie, które dzięki nim staje się smaczniejsze i wyraziste( chodzi o kolor). Bez nich dany produkt byłby blady i jałowy.

    :)

Podobne zadania

patishq Typowe reakcje chemiczne (pomocy) Przedmiot: Chemia / Liceum 1 rozwiązanie autor: patishq 18.4.2010 (17:22)
nieznajoma006 Wiązania chemiczne Przedmiot: Chemia / Liceum 1 rozwiązanie autor: nieznajoma006 14.5.2010 (11:42)
quentin1111 Reakcje chemiczne pilne na jutro!!! Przedmiot: Chemia / Liceum 1 rozwiązanie autor: quentin1111 8.9.2010 (06:42)
ekoderka Podaj związki chemiczne Przedmiot: Chemia / Liceum 1 rozwiązanie autor: ekoderka 14.9.2010 (18:42)
mala1551 To są zagadki chemiczne kto je rozwiąże jest wielki;) 1.Ac, na hali z bacą Przedmiot: Chemia / Liceum 1 rozwiązanie autor: mala1551 28.9.2010 (18:21)

Podobne materiały

Przydatność 55% Chemiczne dodatki do żywności

Chemiczne dodatki do żywności ? związki chemiczne dołączane do żywności (najczęściej w liczbie od kilku do kilkunastu) w celu stworzenia wrażenia smaku, zapachu podobnego do naturalnego, zmiany jej konsystencji i koloru oraz przedłużania terminu ważności do spożycia. Podział Chemiczne dodatki do żywności można ogólnie podzielić na: kompozycje smakowo-zapachowe, zwane...

Przydatność 80% Chemiczne dodatki do żywności.Substancje psychoaktywne

Chemiczne dodatki do żywności – związki chemiczne dołączane do żywności (najczęściej w liczbie od kilku do kilkunastu) w celu stworzenia wrażenia smaku, zapachu podobnego do naturalnego, zmiany jej konsystencji i koloru oraz przedłużania terminu ważności do spożycia. Chemiczne dodatki do żywności można ogólnie podzielić na: 1.Kompozycje smakowo-zapachowe, zwane czasami...

Przydatność 50% Wiązania chemiczne

-Każda cząsteczka ma strukturę złożoną. Składa się z dwóch lub więcej jąder atomowych oraz elektronów pozostających w sferze ich oddziaływania.-Zachowanie elektronów w cząsteczce opisuje się cząsteczkowymi funkcjami falowymi ....(psi), wyznaczającymi prawdopodobieństwa znalezienia ich w danej cząsteczce. -Orbitale molekularne- opisują elektrony które ,,rozlokowują...

Przydatność 60% Nauki chemiczne.

Abiologia ? nauka o ciałach nieorganicznych. Agrochemia ? zajmuje się analizą gleb i procesów chemicznych zachodzących w glebie. Biochemia ? ma na celu poznanie składu chemicznego i właściwości substancji w żywych organizmach. Chemometria ? dział chemii zajmujący się projektowaniem eksperymentów chemicznych i obliczaniem optymalnych warunków pomiarowych. Cytochemia ?...

Przydatność 50% Wiązania chemiczne

Wiązanie chemiczne tworzą elektrony walencyjne,czyli z ostatniej powłoki.Atomy pierwiastków wiążąc się w czasteczki uzyskują trwałą konfigurację najbliższego gazu szlachetnego.Dążą do osiągniecia dubletu lub oktetu elektronowego na ostatniej powłoce. Reguła ta nazywa się teorią Lewisa i Kossela. Tworzenie takiej konfiguracji jest korzystne bo prowadzi do obniżenia energii...

0 odpowiada - 0 ogląda - 1 rozwiązań

Dodaj zadanie

Zobacz więcej opcji